Ga naar hoofdinhoud

Hulde

Paul Schockemöhle investeren Duitse dressuursportPaul Schockemöhle deed mij onlangs beseffen hoe blij we moeten zijn in Nederland met de mensen die in de sport willen investeren. De Duitse paardengrootheid zei - ondanks het feit dat hij een rasechte chauvinistische Duitser is - dat Duitsland, zeker in de dressuursport, voorlopig nog niet in de buurt van Nederland komt. Hij denkt dat dat te wijten is aan het feit dat Duitsers niet in de paardensport willen investeren. De fokkers verkopen hun paarden liever voor veel geld naar het buitenland dan dat ze de Duitse sport ondersteunen en hun paarden - voor wat minder geld - in Duitsland houden. 800 veulens werden afgelopen jaar geveild in Duitsland, van de beste 300 veulens gaat 80 procent naar het buitenland, vertelde Schockemöhle me.

Ik vraag me dan af hoe dat komt. Duitsland is een veel groter land en heeft wat paarden betreft veel meer traditie dan Nederland. Het is nog meer ‘paardenland’ dan ons kikkerlandje. Daarnaast is Duitsland absoluut geen arm land, er zijn veel meer rijke mensen dan bij ons in het koninkrijk. Dan is het toch vreemd dat de Duitsers het niet voor elkaar krijgen om mensen enthousiast te krijgen voor de sport.

Ik denk dat dat ligt aan de huidige Duitse mentaliteit. Een amazone als Isabell Werth wordt door de nationale federatie afgeschilderd als een crimineel als ze in een weinigzeggende rubriek met niet eens één van haar toppaarden wordt gepakt met doping. Natuurlijk moet dat bestraft worden, maar de FN had iemand die zoveel voor de Duitse dressuursport heeft betekend nooit op zo’n manier moeten laten vallen.

Ook Ludger Beerbaum krijgt allerlei verwijten naar z’n hoofd geslingerd als hij zich een keer – misschien niet zo gepast – uitlaat over dopinggebruik. De Duitse tv-zenders willen stoppen met het uitzenden van de paardensport vanwege de doping en ga zo maar door, Duitsers plegen broedermoord in de paardensport. Het lijkt alsof ze niets liever doen dan het in een kwaad daglicht zetten van elkaar.

Dat is in mijn ogen de optelsom van negatieve gebeurtenissen die investeerders in Duitsland weg houdt van de paardensport. De FN staat te weinig achter haar ruiters en daardoor heeft de paardensport in Duitsland een slecht imago gekregen. Als ik genoeg geld had, zou ik ook liever investeren in een sport waar het niet alleen maar haat en nijd is. Ik denk dus dat het Duitse probleem grotendeels aan de FN te wijten is. Ook bij de KNHS gaat er wel eens iets zoals het niet zou moeten. Toch worden de topruiters, die de sport kunnen maken of breken, met respect behandeld.

Gelukkig hebben we in Nederland veel investeerders, die de paardensport een warm hart toedragen. Als één persoon het zelf niet gedaan krijgt worden er een paar mensen bij geroepen en zo wordt gezorgd dat de beste paarden in Nederland komen en blijven. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het springpaardenfonds. Zelfs dressuurpaardenman Sjef Janssen maakte zich hard voor het behoud van toppaard Okidoki. En dat spiegelt wel een beetje af hoe de Nederlandse paardensport in elkaar steekt. Het is natuurlijk niet altijd koek en ei in de Nederlandse paardenwereld maar we komen er, als puntje bij paaltje komt, wel voor elkaar op. Dat moeten we koesteren.

Op de vraag of Schockemöhle zelf niet wat meer kon gaan investeren bleef het stil. Het zal de huidige Duitse mentaliteit wel zijn. Daarom, hulde aan alle investeerders in de Nederlandse paardensport.

Rick Helmink, redacteur
Deze column verscheen vrijdag 27 november in De Paardenkrant.

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Eén reactie op “Hulde

  • s.roomans

    nu Totilas te koop schijnt te zijn, vraag ik me af hoelang bovenstaande jubelzang nog geldig is. het zal toch niet zo zijn dat straks een van Nederlands mooiste dressuurpaarden verkocht wordt aan iemand met veel geld die niet kan rijden? Laat met Totilas niet hetzelfde gebeuren als met Poetin!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook