Ga naar hoofdinhoud

Toekomst

Rick HelminkTwee grote hengstenkeuring in Duitsland (Trakehnen en Hannover) zijn al weer achter de rug en genoeg stof tot denken is overgebleven. Als je begint over de Trakehner fokkerij beginnen veel mensen te steigeren omdat zij het vooroordeel hebben dat Trakehners niet sportief genoeg zijn. Onterecht in mijn ogen: als ik de Trakehner en de Hannoveraanse hengstenkeuring van dit jaar naast elkaar leg, denk ik dat de Trakehners de toekomst hebben. Zowel in de dressuur als het springen. Hoewel op de hengstencollectie van het Trakehner Verband ook het een en ander is aan te merken, hebben zij de afgelopen jaren steeds vooruitgang geboekt.

Dat kan over de Hannoveraanse fokkerij niet worden gezegd. Menigeen tekende achter de foto’s van de 2,5-jarige hengsten een karretje, omdat ze meer weg hadden van een ouderwets wagenpaard dan van een modern rijpaard. Over de hengsten op de Trakehner keuring kan een hoop gezegd worden, maar niet dat ze ouderwets zijn. De gepresenteerde dieren beschikten bijna zonder uitzondering over jeugd. Verder zijn de Trakehners sterk verbeterd qua voorbeengebruik in beweging en laten ze over het hout ook steeds meer aanleg zien.

Misschien nog wel belangrijker is de verbetering van de ruggen van de dieren, een heikel punt in de gehele Europese dressuurpaardenfokkerij. Als je dan ook nog meeneemt dat de Hannoveraanse keuringscommissie op de voorselectie de keuze heeft uit ruim 700 dieren en de Trakehners het moeten doen met iets meer dan 150 aanmeldingen, kom je tot de conclusie dat er veel meer kwaliteit verscholen zit in het kleine – op zo’n 350 paarden – gegronde stamboek.

De catalogus van de Trakehner keuring was gevuld met 61 hengsten, dat betekent dat bijna één op de twee hengsten werd meegenomen naar de hoofdkeuring. In Hannover is dat percentage bijna vier keer zo groot met 90 dieren op de keuring van afgelopen weekend. Daar komt ook nog eens bij dat het Trakehner stamboek een gesloten stamboek is en het dus echt moet hebben van haar eigen kwaliteiten. Als je met het oog op de rijpaardenfokkerij naar de Trakehner keuring gaat, is het echt niet allemaal rozengeur en maneschijn. Maar naar Trakehners moet gekeken worden als veredelaars; je moet de dieren zien in combinatie met een rijpaardmerrie. Als je ze bekijkt als volbloeden en dus niet als eindproduct, zie je de toekomst.

Rick Helmink, redacteur
Deze column verscheen vrijdag 4 november 2011 in De Paardenkrant

Eén reactie op “Toekomst

  • Karel de Lange

    Volgens Rick zouden de Trakehners een significante vooruitgang hebben geboekt. Op welk terrein dan Rick? Want sinds Abdullah en Biotop is er nog geen Trakehner opgedoken die in het oog springende wereldprestaties heeft behaald.

    Bovendien stonden die paarden nu juist meer in het type waarbij volgens Rick een karretje werd getekend. Hannover staat met de dressuurpaarden in de WBFSH ranking op de 2e plaats. En dat niet bepaald dankzij de paarden van het moderne type. Dat gaat ook voor Nederland op. Salinero, Uthopia, Valegro, Totilas en Fuego zijn nu niet bepaald paarden van het moderne type. Op het beoordelingsformulier van de moderne paarden scoren ze laag maar op wereldniveau scoren juist deze paarden het hoogst.

    Niet het moderne plaatje Rick maar de functionele eigenschappen zijn voor een dressuur- spring -en menpaard bepalend. Alle drie de paarden dienen in balans te kunnen gaan en dat vergt eerder een klassiek, harmonisch model dan een modern giraffetype. Ook dr. Ludwig Christmann komt in zijn opinie tot die conclusie.

    De twee opeenvolgende moderne keuringskampioenen (2009 en 210) van het KWPN waren nog niet eens in staat om een simpel verrichtingsonderzoek door te lopen.

    En wat de Volbloeden betreft, die worden puur op snelheid geselecteerd en rennen met een hele hoge achterhand en strakke plankrug waardoor het gewicht volledig op de voorhand wordt verplaatst. Terwijl een sportpaard het juist moeten hebben van een dalende achterhand waarbij het gewicht, om in balans te kunnen gaan, gelijk over de dragende benen moet worden verdeeld.

    Nu moeten, volgens Rick, de Trakehners bekeken worden als Volbloeds en in combinatie met een rijpaardmerrie. Dan moet je toch echt over een rijke fantasie beschikken als je van een renpaard en een rijpaardmerrie, dat vaak genetisch en/of fenotypisch al veel nadelige reneigenschappen meebrengt, nog een harmonisch gebouwd sportpaard weet te produceren.

    De dalende scores op de indexen van de Volbloeds bevestigen deze negatieve eigenschappen. Alleen met veredelen zonder de functionele eigenschappen toe te voegen of te versterken, schiet geen enkele warmbloedfokkerij iets op.

    De FEI schrijft in haar doel voor de dressuurpaarden de volgende punten bindend voor.

    7. Cadence is shown in trot and is the result of the proper harmony that a horse shows when it moves with well marked regularity, impulsion and balance. Cadence must be maintained in all the different trot exercises and in all the variations of trot.

    8. The rhythm that a horse maintains in all his paces is fundamental to Dressage.

    Paarden die de achterhand niet kunnen laten dalen en alleen wat hectisch met de voorbenen kunnen zwaaien, zullen zelfs door een roze bril bekeken nooit aan deze voorwaarden kunnen voldoen.

Reacties zijn uitgeschakeld.