Ga naar hoofdinhoud

Middelen om te presteren

Riny RutjensHet begin van het jaar is een tijdstip om eens goed te kijken naar de beoogde doelen. Wat zijn de hoogtepunten dat jaar en wat wil men bereiken? Voor een deel van de mensen in de paardenwereld is de KWPN-hengstenkeuring dit weekend een hoogtepunt. Het hoogst haalbare is voor hen het aangewezen krijgen van een hengst voor de verrichtingstest.

Ikzelf werk toe naar het WK tweespannen, later dit jaar in Conty, Frankrijk. Hetzelfde land als waar ik in 2005 wereldkampioen werd. Natuurlijk zou ik dat resultaat, juist hier, willen herhalen. De paarden waarmee ik naar dat doel toewerk, zijn Tornado (Houston x Faram), Coriano (Obelisk x Osmium) en nog een marathonpaard.

De lat ligt hoog en is de laatste jaren in onze sport ook steeds hoger komen te liggen. Wij sporters willen minimaal bijblijven. Dit is een grote uitdaging. Zeker wij Nederlandse menners hebben iets hoog te houden. De Nederlandse mensport, of het nu enkel-, twee- of vierspanmenners zijn, horen bij de wereldtop. Dat moeten we proberen zo te houden.

Er zijn recente gebeurtenissen die het moeilijk maken. Zo worden veel wedstrijden afgeblazen door de crisis. Het is te hopen dat er nog genoeg wedstrijden overblijven om ons maximaal op het WK voor te kunnen bereiden.

Geen bondscoach
En dan is er Tjeerd Velstra, die is gestopt als bondscoach. Dat is eigenlijk vijf voor twaalf. Daarmee bedoel ik dat het jammer is dat die beslissing nu pas is gevallen. Er moet een weg uitgestippeld worden naar ons WK. Hetzelfde geldt voor de ponymenners, die dit jaar een WK-jaar hebben. De KNHS moet snel met vakkundige mensen komen, die de begeleiding in handen kunnen nemen. Wij zitten als selectie toch wel met de handen in het haar. We moeten met een goed team naar het WK. Ik denk dat ze op een moment als dit het best kunnen kiezen voor mensen uit het begeleidingsteam met de juiste ervaring.

Karaktertest
Genoeg wedstrijden en een goed begeleidingsteam zijn niet de enige hulpmiddelen voor ons als topsporters om goed te kunnen presteren. En dan kom ik weer terug op de KWPN-hengstenkeuring. Degenen die de paarden keuren en testen, kunnen ons als menners helpen om in de verdere toekomst tot betere prestaties te komen. Wij zoeken een paard waarvan het hele totaalplaatje klopt en dus ook een paard dat het juiste karakter heeft. Eén met veel lef.

Voor de mendressuur hebben we een paard nodig dat ontspannen is, maar ook inspanning toont. Voor de marathon moeten ze snel zijn, maar ze mogen niet te heet worden. Dan kunnen ze niet meer denken en zien ze door de bomen het bos niet meer. Dat is een groot probleem. Daarom zou een karaktertest zwaarder mee moeten wegen in een verrichtingstest. Niet alleen bij het KWPN, maar bij alle stamboeken in binnen- en buitenland. Het zou mooi zijn als het karakter van een paard veel uitgebreider terug te zien is in de beoordeling.

Riny Rutjens, tweespanrijder
Deze column verscheen vrijdag 4 februari 2011 in De Paardenkrant

Tweespanrijder Riny Rutjens (57) is de nieuwe columnist voor De Paardenkrant. In 2005 werd het A-kaderlid wereldkampioen tweespannen in het Franse Jardy. Hij is de uitvinder van de Bitbuddy, die de lagen van een paard beschermt tegen het bit.

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook