Ga naar hoofdinhoud

Reinie Tewis gun je vijf sterren

De Paardenkrant-Horses.nl Hengstenshowtest 2017 Voor mijn vorige tripje van meer dan 600 kilometer liep het Horses.nl-lezersgilde nog niet helemaal warm, dus besloot ik het dit weekend wat dichter bij huis te zoeken. Nouja, iets, ik zat alsnog twee uur in de auto om op de Schoonloërstraat 8a in Westdorp te komen. 

De hele middag had ik me volgetankt met water om er zo zeker van te zijn dat ik toekwam aan het testen van de sanitaire faciliteiten. Dat moest ik op de reis – die met twee uur langer duurde dan ik dacht – bekopen met een pitstop om in de berm mijn blaas te legen.

Na die korte stop raakte mijn navigatiesysteem in de war. Dat was geen ramp: ik zat ondertussen achter een Brabantse bus. En volgens mijn redenering – wat moet een schoolreisbus uit Rucphen op zaterdagavond (of überhaupt) in Noord-Drenthe, behalve naar de hengstenshow van Reinie Tewis? – zou ik wel op mijn plaats van bestemming aankomen. Ruim een kilometer van te voren wist ik dat die redenering juist was: daar stonden de geparkeerde auto’s al langs de N374.

Koffie & Cake

Bij de poort van het hengstenstation van Tewis werd ik vriendelijk begroet door de gastheer zelf – die gelukkig druk was met het bijpraten met een van zijn fokkers waardoor ik niet herkend naar binnen kon sneaken. Ik wilde snel doorlopen, maar een jongen bood me een lot aan voor een gratis dekking (later bleek dat ik in de race was voor drie dekkingen: een van de hengsten van Reinie, een van de hengsten van Zangersheide en een van de hengsten van Albert en Arend Zoer). Dat kon ik  – zelfs met het risico dat ik later op de avond geen anonieme gast meer zou zijn in Westdorp – niet weigeren.

Eenmaal in de hal aangekomen zorgden de straalkachels voor de tweede keer een warm welkom en nadat ik me door de mensenmassa aan de lange zijde van de rijbaan had gewurmd, vond ik koffie én cake. Gratis. Ik zag dat het bier uit de tap ook al rijkelijk stroomde en volgens mij hoefde daar – bij Reinie ‘Chocomel’ Tewis – ook niet voor afgerekend te worden. Later op de avond – bij mijn tweede ronde – moest ik de portemonnee wel trekken, maar met mensen die vooral voor het bier en het feest naar Tewis waren gekomen, kon ik dat de hengstenhouder niet kwalijk nemen.

Vijf sterren voor de gastvrijheid!

*****

Parkeren & Plassen

In Drenthe kan het allemaal: parkeren op een N-weg, een fietspad daar langs, zijstraten. Er stonden bij mijn aankomst een paar mensen met oranje hesjes, maar volgens mij hadden die het ondertussen al opgegeven om iedereen netjes naar een parkeerplaats te dirigeren. De uitkomst: overal auto’s. Een beetje een zooitje, maar ik had er geen last van. Ik was snel in de hal en ook zo weer weg.

Ondanks mijn voortijdige sanitaire stop, moest ik ook bij Reinie nog een keer plassen. Omdat het me eerder die avond in de buitenlucht al goed bevallen was én ik geen zin had om naar de toiletten aan de voorkant van het bedrijf te gaan, koos ik voor nog een keer wildplassen. De toiletten – die ik voor de vorm na afloop van de show nog even geïnspecteerd heb – waren wel netjes en er was voldoende wc-papier.

Een puntje aftrek, maar verder valt er niet veel te zeiken. Vier sterren.

****

Rondje voor de fokkers

Dan waar ik eigenlijk voor kwam: de show. De chef zelf verzorgde samen met de Belgische veilingmeester Frederik de Backer het commentaar. Een perfecte mix: Reinie voor het enthousiasme, de humor en wetenswaardigheden en De Backer voor de feitelijke informatie.

Bij mij scoor je al een heleboel bonuspunten als je het als hengstenhouder zelf het commentaar doet. En helemaal als je Reini Tewis heet, eerlijk bent en oprecht enthousiast over je hengsten. Dat zie en voel je als toeschouwer. Het was geen opgepoetste show, maar eentje waarin Reinie op zijn eigen manier zoveel mogelijk informatie geeft en in oplossingen denkt.

Ruiter Bart Bles zei een dag voor de hengstenshow af omdat hij liever de Grote Prijs in Vragender wilde rijden. Geen probleem voor Reinie. Hij vroeg Anne-Liza Makkinga, de vriendin van co-commentator Frederik de Backer – om een paar jonge hengsten te rijden, waarbij ze ook meteen, voor het oog van het publiek, aan een testje rittigkeit werden onderworpen. Vooral Heathrow maakte indruk: Makkinga reed de jonge hengst rond alsof ze er al jaren op zat.

Reinie nodigt elk jaar ook een gasthengstenhouder uit en dit jaar kwam Zangersheide met Asca Z, Canturano en Aganix du Seigneur. Ook de dressuurpaardenliefhebbers kwamen aan hun trekken: Gertjan van Olst kwam met Glamourdale en Inclusive, Diederik van Silfhout liet Hometown zien, Peter van de Sande had de driejarige KWPN aangewezen en Oldenburgs goedgekeurde Ferrero VDB bij zich en de buurvrouw van Reini kwam met de NRPS’er Brights Hero. Voor de tuigpaardenfans (die zich – volgens mij aangemoedigd met een sloot bier – flink lieten horen) waren Indiana en Plain’s Liberator van stal gehaald.

Ik blijf kritisch. De toevoeging van een A4’tje met daarop de hengsten in de show, had Reinie de volle mep opgeleverd. Nu zijn het vier sterren.

****

Meet&Greet

Reinie is nog een ‘ouderwetse’ hengstenhouder die de fokkers in zijn regio helpt waar hij kan. Zoals bijvoorbeeld door Zangersheide naar Westdorp te halen. Niet alleen voor de hengstenshow. Deze zomer komt de Zangersheide-jury naar Drenthe om daar veulens te keuren en te selecteren voor de Z-veiling, kondigde Reinie aan. Om zo de fokkers in het Noorden een reisje naar Lanaken te besparen.

Sowieso heeft Tewis veel oog voor zijn klanten: bij Reinies hengsten en de nakomelingen – die vaak in een straal van 20 kilometer rondom Westdorp werden geboren – wordt de fokker uitgebreid genoemd in de show.

Na afloop van de show is er nog muziek van de 2J’s en staat er zelfs officieel Meet&Greet op het programma. Ik kan niet anders dan vijf sterren geven.

*****

Eindbeoordeling

Met twee keer vier sterren en twee keer vijf sterren kom ik afgerond op 4,5*. Maar Reinie gun je eigenlijk gewoon vijf sterren.

*****

Klik hier voor alle hengstenshow beoordelingen van onze Mystery Fokker 

 

Eén reactie op “Reinie Tewis gun je vijf sterren

  • Arjan bosman

    Hoi ja het was zeer gezellig gisteren en lawaai hoort eenmaal bij tuigpaarden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook