René Tebbel: ‘Voorselectie Westfalen niet te volgen’

De Duitse hengstenhouder en voor de Oekraïne uitkomende springruiter René Tebbel kwam vandaag met een slecht gevoel terug van de voorselectie voor de Westfaalse hengstenkeuring in Münster-Handorf. “Het gaat er in de eerste instantie niet alleen om dat mijn eigen hengst niet geselecteerd is, maar dat de criteria simpelweg niet te volgen waren”, schrijft Tebbel op zijn website.

René Tebbel is reeds twintig jaar lang actief in de hengstenhouderij. “Ik weet hoe een hengst er uit moet zien. Over wat voor type de hengst moet beschikken, hoe hij moet bewegen en hoe hij springen moet.” Met dat in gedachten vertrok Tebbel naar de voorselectie. “De voortgang van de voorselectie in Westfalen kon ik dit jaar niet volgen.”

Beenbescherming

Westfalen is het enige stamboek waarbij de hengsten op de hoofdkeuring beenbescherming aan de achterbenen mogen dragen, bij de voorselectie is dat niet het geval. “In sommige gevallen had ik het gevoel dat de keuringscommissie zich voorstelde hoe de hengsten mét beschermers zouden springen. Daarnaast werden er hengsten meegenomen, die niet in het hengstentype staan. Natuurlijk zijn er ook goede hengsten doorgelaten, dat is geen vraag.”

Streng geselecteerd

Tebbel selecteerde dit jaar streng in zijn hengstenkoppel. “Van de zestien jonge hengsten heb ik er slechts zes voor de keuring voorbereidt. Twee voor de selectie van Westfalen. Eén daarvan is een Cornet Obolensky x Pilot x Polydor. Hij is goed ontwikkeld, komt uit een goede moederlijn en staat volop in het hengstentype. De stap, draf en galop zijn goed en hij kan goed springen.”

Grote schrik

Tot onbegrip van Tebbel, werd zijn hengst niet doorgelaten. “Ik heb werkelijk geen idee waarom Westfalen deze hengst niet doorgelaten heeft. Als hij zich slecht gepresenteerd had, of hij slecht sprong, maar niks van dat. Ik ben zonder twijfel van deze hengst overtuigd. Ik had nog een tweede hengst bij me, maar na dit nieuws heb ik die niet eens meer voorgesteld”, aldus Tebbel.

Bron: René Tebbel

Reageer
Discussie zien we graag op Horses, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Reacties zonder naamsvermelding kunnen zonder opgave van reden worden verwijderd. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 250 woorden. Lees hier alle voorwaarden.