Ga naar hoofdinhoud

René Tebbel: ‘Voorselectie Westfalen niet te volgen’

De Duitse hengstenhouder en voor de Oekraïne uitkomende springruiter René Tebbel kwam vandaag met een slecht gevoel terug van de voorselectie voor de Westfaalse hengstenkeuring in Münster-Handorf. "Het gaat er in de eerste instantie niet alleen om dat mijn eigen hengst niet geselecteerd is, maar dat de criteria simpelweg niet te volgen waren", schrijft Tebbel op zijn website.

René Tebbel is reeds twintig jaar lang actief in de hengstenhouderij. “Ik weet hoe een hengst er uit moet zien. Over wat voor type de hengst moet beschikken, hoe hij moet bewegen en hoe hij springen moet.” Met dat in gedachten vertrok Tebbel naar de voorselectie. “De voortgang van de voorselectie in Westfalen kon ik dit jaar niet volgen.”

Beenbescherming

Westfalen is het enige stamboek waarbij de hengsten op de hoofdkeuring beenbescherming aan de achterbenen mogen dragen, bij de voorselectie is dat niet het geval. “In sommige gevallen had ik het gevoel dat de keuringscommissie zich voorstelde hoe de hengsten mét beschermers zouden springen. Daarnaast werden er hengsten meegenomen, die niet in het hengstentype staan. Natuurlijk zijn er ook goede hengsten doorgelaten, dat is geen vraag.”

Streng geselecteerd

Tebbel selecteerde dit jaar streng in zijn hengstenkoppel. “Van de zestien jonge hengsten heb ik er slechts zes voor de keuring voorbereidt. Twee voor de selectie van Westfalen. Eén daarvan is een Cornet Obolensky x Pilot x Polydor. Hij is goed ontwikkeld, komt uit een goede moederlijn en staat volop in het hengstentype. De stap, draf en galop zijn goed en hij kan goed springen.”

Grote schrik

Tot onbegrip van Tebbel, werd zijn hengst niet doorgelaten. “Ik heb werkelijk geen idee waarom Westfalen deze hengst niet doorgelaten heeft. Als hij zich slecht gepresenteerd had, of hij slecht sprong, maar niks van dat. Ik ben zonder twijfel van deze hengst overtuigd. Ik had nog een tweede hengst bij me, maar na dit nieuws heb ik die niet eens meer voorgesteld”, aldus Tebbel.

Bron: René Tebbel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.