Ga naar hoofdinhoud

SK Wamel: topkeuring met kandidaten voor NMK

Na afloop van de stamboekkeuring op De Dalhoeve in Wamel toonde afdelingsinspecteur, Dirk Reijne zich een tevreden man: “Een topkeuring! We hebben een hele fijne koppel paarden kunnen afvaardigen naar de Centrale keuring in Ermelo en ik weet zeker dat daar ook een paar kandidaten voor de NMK bijzitten.”


Er waren nogal wat dressuurpaarden aangemeld voor de keuring en daarom bestond de jury uit twee teams. Dirk jureerde samen met Toine Hoefs. In het andere team keurden Ine van Deurzen en Henk Dirksen. Het tweede team kreeg twee toppers voor ogen. De hoogste score, 85 voor exterieur en 90 voor beweging, was voor Gumathika M (v. Apache). “Een hele charmante merrie, rassig met veel uitstraling en een fraaie voorhand. Ze liet in draf veel expressie zien, waarbij haar lichaamsgebruik steeds positief opviel. Ze galoppeerde op een hele lichtvoetige manier”, aldus Dirksen.  Gumathika M is een halfzus van de voor het BWP goedgekeurde Dundee M (v. Lord Leatherdale). Halfbroer Adagio (v. UB40) wordt door Bart Bax succesvol uitgebracht in de Lichte Tour.

Ook zo’n opvallend paard in Wamel was Gurona (v. Charmeur). Voor exterieur liet de vosmerrie 80 punten noteren en voor haar beweging 90. De charmante merrie liet een heel mooi front zien, haar achterbeengebruik was extra en viel steeds op, zowel in draf als in galop. In beweging toonde ze van nature veel houding en balans. De score voor de andere Charmeur-dochter, Gaia Omie, bedroeg zowel voor exterieur als voor beweging 80 punten.  Gaia Omie stamt uit de moederlijn van de KWPN goedgekeurde Grand Prix-dressuurhengst Valeron.

Dirksen en Van Deurzen kregen negentien dressuurpaarden voor ogen en hiervan bevonden zij er maar liefst dertien sterwaardig. Reijne en Hoefs beoordeelden drieënveertig paarden, hiervan waren er vijfentwintig sterwaardig. Drie merries gaven zij voor exterieur 80 en voor beweging 85 punten. Daaronder Geseda (v. Bordeaux). “Een goed ontwikkelde, duidelijk in het rechthoeksmodel staande, rastypische merrie. Een fantastisch dressuurmodel. Ze bewoog steeds in een goede houding met een zeer mooie beentechniek.”  Moeder Reseda is een kleindochter van de bekende Charites (v.Roemer). In de moederlijn meerdere KWPN-goedgekeurde hengsten alsmede verschillende Grand Prix-dressuurpaarden, waaronder Nadine. Dezelfde punten gingen naar Gita A (v. Jazz). Het derde paard met 80/85 was Glacenta van Bordeaux. De merrie stamt uit de lijn van Ferro. De keur preferente prestatiemerrie Jirondine is een dochter van dezelfde Ferro en zij is de moeder van Girondine L (v. Charmeur). Girondine L is via haar moeder een halfzus van ondermeer het Grand Prix-dressuurpaard Riondine (v. Welt Hit II) en de KWPN-goedgekeurde Cachet L (v. Jazz). Reijne: “Een kapitale merrie als ze zo voor je staat.” Haar score bedroeg 85 voor exterieur en 80 voor bewegen. Dezelfde punten waren er voor Goldy, eveneens een dochter van Charmeur.

Drie merries behaalden 80 punten voor zowel exterieur als beweging. Daartoe behoorde Gaga Vrouwe (v. Bordeaux). Moeder, de preferente stermerrie Thaliavrouwe (v. Ferro) is tevens moeder van de voor verschillende stamboeken, waaronder het KWPN, goedgekeurde Amazing Star. Ook Glamour (v. Charmeur) was goed voor twee keer tachtig punten. De derde merrie met deze score was Gabanna (v. Contango). Ze stamt uit de lijn van de KWPN goedgekeurde hengsten Feel Good en El Capone.

Naast de dressuurpaarden verschenen er in Wamel ook nog verschillende springpaarden voor de jury Ine van Deurzen en Arnold Kootstra.  Gwen, een dochter van Eldorado van de Zeshoek, sprong er bovenuit. Een correct gebouwde, even degelijk aandoende schimmel. Ze sprong met goede reflexen naar boven toe en toonde over de oxer veel kracht naar voren. Ze kreeg 70 punten voor haar exterieur en maar liefst 85 voor het springen. Galicia (v. Calvaro) scoorde voor exterieur 75 punten en voor springen 80. De vosmerrie is geboren uit een dochter van Krunch de Breve, de stermerrie We Love You. Deze springt zelf op 1.30 m-niveau. In de moederlijn komen meerdere goede springpaarden voor. Dezelfde punten waren voor Gradini (v. Diarado).

Bron KWPN

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook
Haal meer uit je abonnement!Ontdek jouw voordelen en activeer je account.

"Ik vind het fijn om de Paardenkrant te lezen en alle mooie foto's te bekijken. De verhalen zijn toch anders dan dat je online leest.' Renate van Uytert
Haal meer uit je Paardenkrant abonnement. Activeer je account en lees ook alle Premiumberichten!