Ga naar hoofdinhoud

Stal Okkema gaat uitdaging aan en zet acht hengsten voor de wagen

Het achtspan van Anne Okkema. Foto: Johanna Faber.

Vrijdag zette Stal De Mersken vijf Friese stamboekhengsten voor de wagen en daagde de collega-hengstenhouders uit om ook een span hengsten bij elkaar te zetten. Gistermiddag besloot Anne Okkema dat hij dat beter kon en zette maar liefst acht hengsten voor de wagen voor een ritje. Het was een bont gezelschap, met een paar echte dressuurkracks erbij.

Age Okkema van Stal de Merksen en Anne Okkema van Stal Okkema zijn weliswaar in de verte familie van elkaar, ze hebben ieder een ander soort bedrijf. Waar De Mersken zich specialiseert in de Friezen en vijf KFPS stamboekhengsten voor de wagen zette, heeft Stal Okkema naast KPFS hengst Michiel 442 een aantal andere hengsten waarmee gedekt wordt. Waaronder ook de Grandprix hengst Eos die naast Michiel (die ook GP-geklasseerd is) voorop loopt in het achtspan.

De twee schimmelhengsten zijn Russische Orlov draver x Fries gefokt, voor meer uithoudingsvermogen voor de menwagen. ‘Topspeed Friesians’ noemt Stal Okkema dat. Eén van deze EASP-dekhengsten start Lichte Tour. Verder zien we nog drie barok pintohengsten in het span, die ook allemaal in de dekdienst staan. Rechtsachter loopt de volle Fries Direkt, die Z2 is en net als Eos ook goedgekeurd is voor het barok pinto stamboek.

Het is de vraag wie de volgende hengstenboer zal zijn die een landweggetje onveilig maakt met een nóg imposanter span.

 

Bron: Stal Okkema / Facebook / Horses.nl

 

 

Eén reactie op “Stal Okkema gaat uitdaging aan en zet acht hengsten voor de wagen

  • Karel de Lange

    Opvallend is ook dat de hengsten die volgens het EASP- evenwichtsmodel beoordeeld worden daar in de praktijk ook precies aan voldoen!!

    De goedgekeurde EASP dekhengst Topspeed Gorda (Perekat x Thomas) loopt hiermee in achtspan maar loopt ook LT- dressuur.

    Daarmee onderstreept hij veelzijdigheid van het Arabo-Friese Sportpaard van het EASP.
    Bij zijn goedkeuring in 2017 kreeg hij de volgende beoordeling: >> De tweede goedgekeurde ERS Arabo-Friesian is de schimmel Topspeed Gorda (Perekat x Thomas) van fokker/eigenaar A. Okkema te Britswerd. Topspeed Gorda is vanwege zijn bloedvoering een goede aanvulling voor de bloedspreiding binnen de ERS Arabo-Friesianfokkerij. Maar niet alleen vanwege zijn pedigree ook vanwege zijn harmonische model en de daarmee gepaardgaande goed gebalanceerde en gedragen bewegingen is hij een aanwinst voor het EASP. Ook hij scoorde op vier van de zeven keuringsonderdelen een 9. En die kreeg hij voor zowel het type, de draf, de galop en het vrijspringen. Hij is niet alleen een eyecatcher maar ook een hengst met veel ras en hengstuitdrukking. Hij staat zeer goed in het evenwichtsmodel. Hij heeft een fraai hoofd en een fraai gevormd front. De schouder is schuin en de stand van het voorbeen is zeer goed. De stand van koten is goed en ze zijn voldoende lang. De voeten zijn best ontwikkeld. De gewelfde bovenlijn met de lange schoft en de goed oplopende maar wel iets lange lendenpartij en de lichtgehelde, lange croupe zijn functionele onderdelen die altijd in de bewegingen zichtbaar worden. Hij heeft een mooie, diepe romp die goed rondgeribd is. De stand van het achterbeen is zeer goed. Het fundament straalt kwaliteit uit. De stap is veerkrachtig en ruim en zou nog iets meer souplesse mogen tonen. Die toonde hij in de buitengewoon goede draf en galop wel. En vooral in deze zeer gebalanceerde bewegingsonderdelen liet hij zien aan welke eisen een veelzijdig sportpaard moet voldoen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook