Ga naar hoofdinhoud

Fotoserie SK Houten: Utrecht levert twee NMK-merries

Marbella (Hermitage x Whinny v. Carambo)

De stamboekkeuring in Houten leverde twee NMK-aanwijzingen op en 39 graadverhogingen. Stoeterij 't Centrum mag met Belle Cara C (v. Franklin) naar het kampioenschap voor driejarige dressuurmerries en E. van Hal uit Breukelen kreeg een NMK-ticket bij de springmerrie Marbella (v. Hermitage VDL). Jacquelien van Tartwijk was in Houten en maakte een fotoserie.

Ma Belle Cara (Franklin x Cicara II v. Charmeur)
Ma Belle Cara (Franklin x Cicara II v. Charmeur)

De machtige dressuurtopper van Houten: Ma Belle Cara C (Franklin x Charmeur). De derde stamboekkeuringstopper voor Fred Vlaar. In zijn thuisprovincie hij al succes met twee 80 punten-merries, in Houten ‘ging-ie vreemd’ in Utrecht en daar ging de man achter Stoeterij ’t Centrum naar huis met een 80-85-merrie. “Het is een hele aansprekende merrie met veel lengte in haar lichaam en een mooie schoft- en schouderpartij. In draf laat ze veel ruimte en kracht zien met trit in de benen en ze schakelt daarbij heel makkelijk. Ze toont veel souplesse. In de galop heeft de merrie veel sprong en afdruk waar de kwaliteit van het schakelen terug te zien is. Ze moest in stap de rust in het begin een beetje vinden, maar daarna was deze krachtig, actief en met een goede ruimte. Het is een merrie met veel ras en uitstraling, een complete merrie om te zien”, aldus Marian Dorresteijn.

Marbella (Hermitage x Whinny v. Carambo)

Een springtopper (en NMK-merrie) was er ook in Houten: Hermitage VDL-dochter Marbella (uit Whinney van Carambo) van fokker en geregistreerde E. van Hal uit Breukelen. Met een score van 80 punten voor exterieur en 85 punten voor haar beweging is inspecteur Henk Dirksen goed te spreken over deze merrie. “Het is een hele jeugdige, langgelijnde en aansprekende merrie die correct gebouwd is. Ze galoppeerde actief, voldoende lichtvoetig en sprong extreem goed naar boven. De merrie toonde snelle reflexen en een goede techniek. Voor beide onderdelen hebben wij haar van ook een 9 gegeven.” 

Mesa Verde Il (Dream Boy x Winona v. Gribaldi)

Dreamboy-dochter Mesa Verde Il (uit Winona elite IBOP-dres D-OC van Gribaldi) van fokker G.H. Lammertink uit Lochem en geregistreerde R. Geluk uit Wijk bij Duurstede ontving twee keer 80 punten van de jury, eenmaal voor haar exterieur en tevens voor de beweging. “Deze merrie meet 1.72m en is een goed ontwikkelde merrie met een hele aansprekende voorhand. Het is een hele hoogbenige merrie met een schoft- en schouderpartij waar veel lengte in zit. In draf beweegt ze heel elegant en lichtvoetig van de grond en haar goede lichaamsgebruik toont ze vooral in de galoppade. Om uitgenodigd te worden voor de Nationale keuring zou de merrie wat krachtiger in het achterbeen mogen zijn. Ze scoorde voornamelijk op haar model, uitstraling en lichtvoetigheid.” 

Marlieni K (Zonik x Wandarieni v. Rhodium)

De door Siem Korver uit Rhenen gefokt merrie Marlieni K (Zonik uit Wandarieni elite IBOP-dres sport-dres PROK van Rhodium) ontving ook 80 punten voor haar exterieur. Voor de beweging ontving de merrie 75 punten. “Dit is een hele aansprekende merrie, met een goede bovenlijn. Met name in de stap moest de merrie meer overtuigen om voor de beweging hoger te kunnen scoren.”

Maggie Jojo BJS (Glock’s Toto jr x Venice v. Vitalis)
Mrs Apple (Glocks Toto jr x Iconic Apple v. Chipendale)

Glock’s Toto jr, die gisteren indrukwekkend debuteerde in de Grand Prix, scoorde eerder deze week ook al in Houten met zijn dochters. Mrs. Apple (uit Iconic Apple voorl. keur D-OC van Chippendale) van fokker en geregistreerde N. van Maaswaal uit ’t Goy kreeg voor exterieur 75 punten en 80 voor beweging. “Dit is een hele bloederige merrie, die voldoende ontwikkeld is en veel ras toonde. Ze stapte met veel lichaamsgebruik en activiteit en in draf liet zij zien veel techniek te hebben en over een goede buiging van de gewrichten te beschikken. In de galoppade waren de techniek en de buiging van de gewrichten terug te zien. Ze zou daar l nog iets meer bodem mogen pakken voor hogere punten.”

De Toto Jr.-dochter behaalde ook 80 punten voor haar beweging en daarnaast 70 punten voor exterieur. Dit was Maggie Jojo BJS (uit Venice elite sport-dres PROK van Vitalis) van fokker en geregistreerde J.G.H. Schuyt uit Zwaag. “De merrie toonde een ruime en zuivere stap waarmee zij goed door haar lichaam bewoog. De draf van deze merrie kenmerkte zich vooral door de afdruk. Het is een goed ontwikkelde merrie van 1.69m die iets meer ras zou kunnen vertonen, maar een hele krachtige manier van lopen heeft.”

Moonlight (High Shutterfly x Inemone v. Peppermill)

Bij de springhengsten maakte High Shutterfly een goede beurt. Er verschenen vandaag drie dochters van High Shutterfly voor de jury, waarvan alle drie de merries  ster zijn geworen. De hoogste punten waren voor Moonlight (High Shutterfly uit Inemone stb PROK van Peppermill) van fokker en geregistreerde CHR. M. Snepvangers uit Bergen op Zoom. “Deze langgelijnde merrie liet in het werk veel bloed zien. Ze sprong goed naar boven met snelle reflexen, een goede achterhand techniek en leek over goed vermogen te beschikken”, aldus Henk Dirksen. Moonlight kreeg voor haar springen 80 punten, waarbij haar vermogen werd gewaardeerd met een 8,5. 

Masara (Zirocco Blue VDL x Samsara v. Indorado)

Uit dezelfde moederlijn als Moonlight komt Masara (Zirocco Blue VDL uit Samsara ster pref prest PROK van Indorado), eveneens van fokker CHR. M. Snepvangers uit Bergen op Zoom. “Dit is een voldoende ontwikkelde merrie, die rijtypisch gebouwd is.” De merrie ontving 80 punten voor het springen met een 8 voor haar techniek en vermogen.

Sfeerfoto’s

Lauw van Vliet in de weer met tig hoofdstellen
Henk (van de Broek) en Henk (Dirksen)
Wisseling van de jurywacht
Margot Kostelijk geeft een toelichting
Opperste concentratie Mi Amora vd Waalsehoeve (Totilas x Evamora van de Waalsehoeve v. Vivaldi)

Een goede keuring in Houten, vindt ook de sleper van de bak.

Bron: Horses.nl/KWPN

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook