Ga naar hoofdinhoud

Thuiskeuringen leveren drie stermerries op

Warlocks Charm met Henriette Andersen Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Inspecteur Bart Bax was gisteren op pad in regio Gelderland - Rivierengebied voor thuiskeuringen en kon twee sport-merries een voldoende exterieurscore geven voor het sterpredicaat. Daarnaast kon Floor Dröge van de zes beoordeelde merries op de thuiskeuringen in Zuid-Holland aan één merrie direct het sterpredicaat toekennen.

In totaal werden er vier merries beoordeeld in de regio Gelderland, drie daarvan bleken exterieurmatig sterwaardig dankzij een score van minimaal 70 punten. Voor de Hannoveraans gefokte, achtjarige Christ-dochter Comtessa van S.H.S. Jägers uit Beuningen kon hij een bovenbalk van 75 punten voor exterieur geven. Deze merrie is geklasseerd op Z2-niveau en heeft zodoende al het sportpredicaat. “Wanneer deze merrie nog aan de aanvullende eisen voldoet, wordt ze direct ster. Comtessa is een niet-KWPN merrie en moet daarom nog voldoen aan de cornage- en PROK-eisen”, vertelt Bart Bax, die de gehele dag werd vergezeld door Ledenraadslid Jan Litjens. “Het is een hele complete, chique merrie met een mooie voorhand en correct fundament. Ze is goed ontwikkeld en meet 1.72m.”

De even oude Glenna Ghriane (v. Special D) van C. van Dam uit Ravenswaaij heeft ook al het sportpredicaat en werd dankzij 70 punten voor exterieur direct ster. “Ook deze merrie is geklasseerd in het Z2 en is correct gebouwd. Ze heeft goede verhoudingen in haar model en zou in alles langer gelijnd mogen zijn om een hogere score te krijgen.” Deze merrie is de halfzus van het internationale Grand Prix-paard Warlocks Charm.

Eerste stap richting ster

De goed ontwikkelde Ampère-dochter Frouke-Ster G.E.P.  van N.M.L. van Ekert uit Meteren heeft een eerste stap richting sterpredicaat gezet. Ze behaalde 70 punten voor exterieur en kan via het succesvol deelnemen aan een IBOP of EPTM, of middels het behalen van het sportpredicaat direct ster worden. “Dit is een mooie, royaal ontwikkelde merrie die goed in het rechthoeksmodel staat. Een hele aansprekende merrie die voor hogere punten nog wat correcter in het fundament had mogen zijn.” Deze merrie komt uit de zelfde moederlijn als de KWPN-hengst Kennedy.

Zuid-Holland

Vanwege haar sportpredicaat is Chess (v. Johnson) van fokker A.C.M. Jongenotter-van Hassel uit Barendrecht vrijgesteld van het vrij bewegen en zodoende kon zij, dankzij 70 punten voor exterieur, via de thuiskeuring direct ster worden verklaard. “Dit is een goed in het rechthoeksmodel staande merrie die iets meer front zou mogen hebben. Ze heeft wel een mooie lichte hoofd-/halsverbinding en heeft zich op Z2-niveau bewezen in de sport”, vertelt Floor Dröge. Deze merrie komt uit de lijn van het internationaal Grand Prix-paard Varnoldi van Melanie Mouthaan.

De vijfjarige Fairytale-dochter Jariena van fokker C. van Baalen uit Asperen kreeg ook 70 punten voor exterieur en heeft daarmee een eerste zet gemaakt richting het sterpredicaat. Wanneer ze slaagt voor een aanlegtest of het sportpredicaat behaald, wordt ze direct ster. “Jariena is een ruim voldoende ontwikkelde merrie met een mooi front, correcte bovenlijn en lange croupe. Ze is voldoende correct in het fundament.”

Bron: Horses.nl/KWPN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.