Ga naar hoofdinhoud

Terugverdienen

Revolution (v. Rocky Lee) vlak na zijn goedkeuring samen met Andreas Helgstrand en Ulf Möller - Foto: Rick Helmink
Als we Andreas Helgstrand mogen geloven heeft iemand vorig weekend 150.000 euro neergeteld voor een merrieveulen van Franklin. Ik was erbij, nooit eerder zag ik op een veiling de teller zo snel oplopen. Het bedrag waarvoor je in een buitenwijk van Aalborg een leuke twee-onder-één-kap koopt was sneller bereikt dan de 2500 euro die iemand even tevoren neertelde voor een bontmantel.

Dat was het stuk dat Andreas inbracht voor een goed doel. Een mevrouw toonde ietwat ongemakkelijk de mantel waarmee je kans loopt met rode verf bespoten te worden. Misschien moet een communicatieprofessional Andreas nog even uitleggen dat je met iets fouts niet iets goeds kunt bewerkstelligen.

Nieuwe maatstaven

Maar dat geheel terzijde. Het gaat natuurlijk om de vraag of een merrieveulen 150.000 euro terug kan verdienen. Het antwoord luidt: nee. De eerste editie van de Nordic International Sales zette afgelopen zaterdag nieuwe maatstaven, dát is wat Andreas Helgstrand wilde laten zien. Zoals hij dat eerder deed met zijn hengstenhouderij en zijn handelsstal.

Multinational

In tien jaar tijd heeft Andreas Helgstrand zich ontwikkeld van een eenvoudige loonslaaf tot een multinational. Met mensen als Ulf Möller in dienst en met de ambitie om de dressuurpaardenhandel wereldwijd te controleren. In 2015 baarde Helgstrand opzien door in een rechtstreeks biedduel met zijn grote Deense concurrent Blue Hors om de hengst Revolution aan het wel zéér lange eind van 1,2 miljoen euro te trekken. Volgens sommige bronnen zouden Helgstrand en het Hannoveraanse stamboek van tevoren afspraken hebben gemaakt, waardoor Blue Hors voor de kat z’n viool zat te bieden.

Rijvereniging

Zo kwamen de afgelopen jaren de duurste jonge hengsten van de Duitse veilingen op stal bij Andreas Helgstrand in het Noord-Deense Uggerhalne. En stampte hij daar een gigantische handelsstal uit de grond, met een klas vol Grand Prix-ruiters op de payroll. Naast dit gigantische bedrijf was een krakkemikkige rijvereniging gevestigd. Die kocht hij op, gooide alles tegen de vlakte en bouwde er een state-of-the-art hippisch centrum. Behalve diezelfde rijvereniging en een manege voor gehandicapten is daar ook een groot internationaal concours met FEI-landenwedstrijden dressuur en springen gehuisvest: de Equitour Aalborg. En natuurlijk die spraakmakende veiling van spectaculair dravende veulens, de Nordic International Sales.

Kaartenhuis

Het is aannemelijk dat Andreas Helgstrand heeft geleerd van fouten uit het verleden, toen hij zakenpartners benadeelde. Maar Helgstrand heeft geen geldboom in z’n tuin, de tientallen miljoenen die hij de afgelopen jaren heeft geïnvesteerd zijn afkomstig uit het ijzersterke zakelijke netwerk dat hij om zich heen heeft verzameld. Die investeerders zullen op enig moment waar voor hun geld willen zien. En geen onderdeel willen zijn van een kaartenhuis.

Dirk Willem Rosie, hoofdredacteur

[email protected]

Reageren? Dat kan hier.

2 reacties op “Terugverdienen

  • Jansen.

    Beste meneer Rosie,

    Wat mij opvalt in uw blog is dat u, naast uw persoonlijke mening en opvattingen, ontzettend veel aannames plaatst. Het moge bekend zijn dat u in de paar blogs waar u Andreas Helgstrand als onderwerp gebruikt, weinig tot nog nooit één positieve bevinding heeft laten vallen omtrent deze man.
    Het mooie van deze blog is, dat ik er van moest lachen. Waarschijnlijk was dat ook het doel dat u voor ogen had. Wel noteer ik aannames, fantasiescenario’s en misschien wel een afreageermoment op ervaringen uit het verleden. Dat in Nederland (en buiten Nederland) soms de dingen niet helemaal gaan zoals ze in het boekje worden beschreven en mensen worden opgelicht, betekent dit niet dat er geen succes kan worden geboekt door hard te werken. Om even terug te blikken op uw blog over de verkoop van de succesmerrie Donna Unique. U beschuldigde Andreas ervan dat hij geld had verdiend over de rug van anderen. Zoals ik het verhaal ken en ook zal onthouden, zijn er inderdaad andere partijen geweest die geld wilde zien. Maar om te zeggen dat dit over de rug van anderen is gegaan..? In de paardenhandel, of dit nou in Nederland of ergens anders is, zijn er partijen die niet naar voren willen komen, maar wel hun deel van het geld willen zien. En laat het dan nou net u zijn, die de beste man beschuldigd van zakendoen waar niemand iets van wilt weten, maar waar iedereen de vaste procedure van kent.
    Ik heb ontzettend veel respect voor Andreas Helgstrand. Loonslaaf, een benaming met een negatief randje. Andreas heeft op jonge leeftijd de juiste mensen ontmoet, de juiste paarden gereden en zijn leven op zijn kop gezet om te bereiken waar hij nu is. Deze inzet en vasthoudendheid is echter weinig in de wereld te bekennen.
    Nog een laatste tip, of hoe u het ook wilt opvatten. Een blog is inderdaad een persoonlijke weerspiegeling van uw beeld van de wereld en de gang van zaken. Wel zou ik oppassen met de negatieve toon die u er, met al uw verstand en altijd gericht tegen Andreas, lichtelijk naar beneden aanpast. Pas als u echt de waarheid weet achter een verhaal en iets concreets kan schrijven zonder een enkele aanname, zal ik uw blog kunnen lezen zonder te lachen. Dan zal ik uw blog kunnen lezen met een ander beeld van u; een man die verstand heeft van zaken. Tot nu toe blijft mijn beeld van u beperkt tot een man die fantasische blogs schrijft, over de rug van anderen.

  • tony v

    Toch lees ik graag de pittige commentaren van DWR hij durft tenminste man en paard noemen en ja hij kan er ook eens naast zitten waar liever zijn stukjes dan al die zoutloze proza in menige hippische vakliteratuur. Wat betreft A.H heb hem al een paar keer in actie gezien en het was echt niet echt mooi!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.