Ga naar hoofdinhoud

Topfokker Ad den Hartog (87) overleden

De door Ad den Hartog gefokte Jacomar met Marc Houtzager.
De in 2002 tot ‘Fokker van het jaar’ verkozen Ad den Hartog is afgelopen zaterdag op 87-jarige overleden. Als fokker, liefhebber en verenigingsmens heeft hij veel betekend.

Ad den Hartog was een markante man en een echt ‘mensen-mens’. Dat erkent ook zijn goede vriend Johan Regterschot uit Heerde, met wie hij veel samen deed op gebied van de paardenfokkerij. “Ad stond open voor iedereen en gunde een ander ook succes. Hij durfde vooruit te denken, was een echte liefhebber van sport en fokkerij en deed graag met een ander samen.” Jarenlang was Ad den Hartog voorzitter van KWPN-regio Noord-Holland en werd aansluitend als erelid benoemd. “Hij was een echte verenigingsman.”

Fokkerijsuccessen

Zijn fokkerij begon hij met de Eclatant-dochter Nina, waaruit hij de KWPN-goedgekeurde hengst Witmar Alazan (v. Amor) fokte. Deze merrie diende bovendien jarenlang als paard van Sinterklaas in Amsterdam. De meeste successen beleefde Ad den Hartog met de Lucky Boy xx-dochter Viola, die hij drachtig van Amor aankocht. “Dat werd een mooi hengstveulen en Ad dekte de merrie een jaar later opnieuw bij Amor, hij was gek van die hengst. Dit leverde opnieuw een goedgekeurde hengst op, namelijk Ditmar. Vervolgens koos Ad voor de imponerende hengst G. Ramiro Z en uit die combinatie kwam de KWPN-goedgekeurde hengst Jacomar voort”, vertelt Regterschot. “Ad was trouw aan mensen om hem heen. Als iets goed ging, bleef hij daarbij. Op die manier heeft hij jarenlange samenwerkingen gehad met ruiters als Eddie Brinkman, Peter Geerink, Edwin Agterhuis en Marc Houtzager.” Onder laatstgenoemde kwam Jacomar tot grote sportieve successen.

Herarda en Willemijn

Een ander paradepaardje uit de fokkerij van Den Hartog is de zeer goed fokkende Nimmerdor-dochter Herarda (uit de keur preferente prestatiemerrie Viola v.Lucky Boy xx). Deze elite sport-spr pref prest merrie staat te boek als moeder van onder meer de internationaal springende KWPN-goedgekeurde hengst Michael (v. Zeus) en NMK-kampioene, EPTM- en fokwaardetopper én internationaal springpaard Willemijn (v. Numero Uno) van Charlotte Verhagen.

Positief en nuchter

“Hij was een hele positieve man, kon genieten van succes maar bleef er wel heel nuchter onder. Morgen kan het immers zo weer anders zijn. Een markante, lieve man is heengegaan. De laatste jaren waren moeizaam voor zowel zijn vrouw, familie als vrienden”, aldus Regterschot. Aanstaande vrijdag wordt Ad den Hartog in besloten kring begraven.

Bron: KWPN

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook