Ga naar hoofdinhoud

Trakehner Hengstlegende Kostolany is niet meer

Een van de belangrijkste hengsten uit de Trakehner fokkerij van de afgelopen 20 jaar is niet meer. Kostolany is vanmiddag op 28- jarige leeftijd geëuthanaseerd.

De Enrico Caruso-zoon werd op Gestüt Hämelschenburg bij de familie Langels geboren. Een tijd van zijn leven heeft “Kosto” daar doorgebracht. Zijn carrière begon op de keuring in 1987, die hij als winnaar verliet. De zwarte voldeed niet aan het cliché van een mooie Trakehner, dat behalve een mooi hoofd en vlakke beweging niet veel te bieden had, maar Kostolany stond garant voor werkwilligheid.

De hengst was zelf opgeleid  tot Grand Prix. Wat heel speciaal was, was dat hij onder zijn fokker en trainer Otto Langels tijdens de “Phantom of the Opera” niet alleen piaffeerde, maar ook ging liggen.

Hij is vader van zowel spring- als dressuurpaarden, die tot in de Zware Tour succesvol zijn. Zijn foktechnische meesterwerk is de in 1995 goedgekeurde Gribaldi, die zelf tot Grand Prix-niveau onder Edward Gal succesvol was en daarnaast vader van diverse goedgekeurde dekhengsten, waaronder Totilas.

Naast Gribaldi was hij ook de vader van Silvermoon, waarvan de dochter Matinee in 2006 in Aken onder Andreas Helgstrand zilver in de kür won.

Negen van Kostolanys zonen zijn goedgekeurd voor de dekdienst.

Bron: Horses/St-Georg.de

Eén reactie op “Trakehner Hengstlegende Kostolany is niet meer

  • Karel de Lange

    Dit is een groot verlies voor de Trakehnerfokkerij. Kostolany was nog een van de veelzijdige Trakehnerhengsten die fenotypisch en genetisch praktisch geen nadelige invloeden van het op de kopstaande Engelse Volbloed (race) skelet heeft ondergaan. Zijn eigen prestaties en zijn geweldige nafok zijn een bevestiging van die evenwichtige verhoudingen.
    In dit artikel komen zijn genetische kwaliteiten uitgebreid aan de orde.
    http://easpstamboek.nl/sport-en-fokkerijgeschiedenis/fetysz/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.