Ga naar hoofdinhoud

Tuigpaardfokkers willen lat voor Keurmerrie massaal omhoog

Foto: Melanie Brevink-van Dijk
Dinsdagavond stond het tweede en tevens laatste fokkerscafé voor de tuigpaardfokkers op het programma. De fokkers konden mee stemmen over onderwerpen zoals de duur van het verrichtingsonderzoek, het predicatenstelsel en andere onderdelen van het huidige selectiesysteem.

Op de vraag of het verschil tussen de stermerries en keurmerries momenteel goed is, gaf 53,8% aan dat de lat voor het behalen van een sterpredicaat omhoog moet. Bij dezelfde vraag gaf zelfs 73,1% aan dat de lat voor het worden van keurmerrie omhoog moet. Daarnaast werd gevraagd of we het sterpredicaat op de stamboekkeuring al moeten toekennen. Een ruime meerderheid van 81,8% van de respondenten antwoordde hier ‘nee’. Opmerkelijk is dat tijdens het vorige fokkerscafé bij deze vraag de gegeven antwoorden nagenoeg gelijk verdeeld waren.

Toevoegingen aan de keuringen

Er werd gevraagd of het vrijbewegen in de kooi moet worden toegevoegd aan keuringen. 48.1% van de respondenten vindt van niet. De overige 51.9% gaf aan dit wel van toegevoegde waarde te vinden, maar de antwoorden waren erg verdeeld in of zij dit alleen bij de merrieselectie, alleen bij de hengstenselectie of bij beide selecties zouden willen zien.

Hengstenselectie

Met 59.3% van de stemmen, liet de meerderheid weten dat zij vinden dat het verrichtingsonderzoek korter zou moeten. Op de hierop volgende vraag wat de duur van het verrichtingsonderzoek in het voorjaar minimaal moet zijn, ging in totaal 57.2% voor de optie dat de duur minimaal 35 dagen zou moeten zijn. De rest ging hier voor minimaal 50 dagen. Voor het onderzoek in het najaar vulde 77,4% een duur van minimaal 35 dagen als antwoord in. 6.4% ging ditmaal voor de optie van minimaal 21 dagen, en de overige 16.2% vindt dat de duur minimaal 50 dagen zou moeten blijven.

Inteelt en verwantschap

Andere opvallende resultaten kwamen naar voren bij de vraag ‘Wat kunnen we doen om meer grip te krijgen op het inteelt en verwantschapspercentage?’ Hier gaven maar liefst 11 respondenten aan dat adviseren en voorlichten hierbij zou kunnen helpen.

Bron: Horses.nl/KWPN 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook