Ga naar hoofdinhoud

‘Tuigpaarden ook visitekaartje van KWPN’

Dareda (v Unieko) met eigenaar S. Daniels
Foto Melanie Brevink

Voor ons als bestuur was de Centrale Keuring van Gelderland zaterdag in Ermelo een groot succes. Het was prachtig weer en er was een goede publieke belangstelling. We blijven steeds het programma vernieuwen en vonden de huidige opzet alweer beter dan voorgaande jaren. Er was echter ook wat kritiek dat er lang moest worden gewacht op de finale van de driejarige dressuurmerries. Dat kwam omdat tussen de rijpaardrubrieken door de tuigpaardenrubrieken werden verreden.

Het is inderdaad zo dat de driejarige dressuurmerries op de tuigpaarden moesten wachten. Ik heb onder het publiek een informatieronde hierover gedaan en daaruit kwam een wisselend beeld. De helft vond het prima en de andere helft had er niets mee op. De één houdt ervan en de ander niet.

De tuigmensen zijn in elk geval heel blij dat ze in de belangstelling staan. En ook een deel van het publiek ziet toch graag eens iets anders. Maar ik kan me ook wel voorstellen dat je als dressuurfokker of -liefhebber niet de hele middag wilt wachten omdat er tuigers tussendoor komen. We gaan het binnenkort eens rustig evalueren.

Coulance
Wel merken we dat de tuigpaarden extra publiek met zich meebrengen en dat ze een belangrijk en niet te verwaarlozen deel uitmaken van het KWPN. Wij hebben als bestuur wel een bepaalde coulance voor de tuigpaardenjongens. Die willen hun paard eveneens onder een goede publieke belangstelling presenteren en daar willen wij graag rekening mee houden. En ook het tuigpaard is een visitekaartje van de KWPN-fokkerij. Maar het moet ook weer niet ten koste gaan van andere fokrichtingen. We moeten het eens bezien, maar besluiten of veranderingen zijn er nog niet genomen.

Op één dag
De tuigpaarden op een andere dag zetten, zoals bijvoorbeeld op de Centrale Keuring van Overijssel gebeurt, is geen optie. Natuurlijk kijken we wel naar hoe andere keuringen het doen. Maar in Overijssel combineren ze het programma met CSI Geesteren. Zij zijn in staat om op verschillende dagen steeds publiek te trekken. Dat ligt bij ons anders. Al jaren zijn alle fokrichtingen in Gelderland op één dag vertegenwoordigd tijdens de Centrale Keuring. Op de stamboekkeuringen ligt dat anders. Daar zijn de aantallen op bepaalde locaties te groot om tuigers en rijpaarden op een dag te doen. Maar op de centrale kunnen we het qua aantallen heel goed op één dag aan en daarom blijft de huidige opzet voorlopig zoals die is.

Goed programma
Je merkt dat mensen aan het eind van de middag huiswaarts keren. Een programma moet dus zeker niet te lang duren. Met deze opzet hebben we, denk ik, een goed programma in handen. En dat proberen we ieder jaar nog interessanter te maken. Zo was dit jaar de selectierubriek voor de veulenveiling Borculo prominenter aanwezig. Veel van die veulens gooien later hoge ogen op de Centrale Keuring en we hebben geprobeerd dat meer onder de aandacht te brengen.

De tuigpaarden op een andere dag op laten draven is in elk geval niet aan de orde. Dat zal zeker niet gebeuren. Want in ons programma zijn we niet te vergelijken met de eerder aangehaalde Centrale Keuring van Overijssel. Daar werken we overigens wel mee samen. Onze driejarige topmerries, die heel hoog zijn gepunt, mogen zich daar in een speciale rubriek nogmaals tonen. Deels voor een stukje show, maar ook in het kader van afzetbevordering. Het zal niet tot een veiling komen, maar de mogelijkheid wordt geboden tot onderhandse verkoop. We proberen dus over de provinciegrenzen te kijken om het KWPN-paard en de afzet daarvan nog meer te promoten.

Ton Lautenschutz is voorzitter van het KWPN regio Gelderland.
Deze opinie verscheen vrijdag 29 juni 2012 in De Paardenkrant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook