Ga naar hoofdinhoud

49 dressuurhengsten aangewezen, zeven naar kampioensring

Cat. nr. 444 Glock's Toto jr x Gouverneur Foto: Melanie Brevink-van Dijk
Zoals verwacht ging er in de derde bezichtiging geen enkele dressuurhengst uit. Daarmee komt de opbrengst van de KWPN Hengstenkeuring op 49 dressuurhengsten voor het verrichtingsonderzoek. Zeven hengsten komen straks terug voor de kampioensring: cat.nr 444 (v. Toto jr), cat.nr 386 (v. Ferdeaux), cat.nr 363 (v. Easy Game), cat.nr 317 (v. Bordeaux), cat.nr 443 (Glamourdale), cat.nr 572 (v. Governor) en cat.nr 478 (Grand Galaxy Win T).

De derde ring van de derde bezichtiging op zaterdag leverde geen uitnodigingen voor de kampioensring op. Wel kregen zes hengsten een ticket voor Ermelo: drie Zoniks, een High Five US, een Johnson en een Gunner KS.

Toto jr en Ferdeaux-zonen naar kampioensring

De tweede ring in de derde bezichtiging leverde direct twee hengsten voor de kampioensring op: de uit de NMK-kampioene Wiona Utopia gefokte 386 (Ferdeaux x San Remo) en de uit de merrie Roseanne (moeder van vier Lichte Tour-paarden) gefokte stoere vos cat.nr 444 (Toto jr x Gouverneur). Verder was er de aanwijzing voor het verrichtingsonderzoek voor twee andere zonen van Ferdeaux en een tweede Toto jr.

Cat.nr 444 (Toto jr x Gouverneur) – Foto: Melanie Brevink-Van Dijk
Cat. nr. 386 Ferdeaux x San Remo
Foto: Melanie Brevink-van Dijk

Easy Game-zoon naar kampioenskeuring

In de eerste groep van de derde bezichtiging voor dressuurhengsten kregen vijf hengsten een uitnodiging voor het verrichtingsonderzoek. Er kwam ook een uitnodiging voor de kampioensring voor cat.nr 363 (Easy Game x Damon Hill), die op de BWP-keuring twee weken geleden ook al werd uitgenodigd voor de zadeltest.

Hengsten gaan er in de derde bezichtiging niet meer uit, tenzij de eigenaar ze niet meer voorstelt (om veterinaire redenen). Zo werd cat.nr 563 (v. Daily Diamond), die opnieuw grote taktproblemen toonde in stap, aangewezen voor het verrichtingsonderzoek. Samen met zonen van El Capone, Ebony en Don Romantic mag hij in Ermelo verschijnen.

Cat 363 Easy Game x Damon Hill
Foto: Melanie Brevink-Van Dijk

Tweede bezichtiging dag 2

Ferdeaux brengt stand met drie zonen op 16

De stoere bruine cat.nr 387 (Ferdeaux x Wynton x Houson) kreeg in de laatste dressuurgroep samen met twee andere Ferdeaux-zonen een uitnodiging voor de derde bezichtiging. Daarmee staat de stand voor de derde bezichtiging op 16.

Ook cat.nr 386 (Ferdeaux uit NMK-kampioene Wiona Utopia) kreeg een uitnodiging en hetzelfde gold voor cat.nr 566 (Ferdeaux x Sandro Hit). Totaal worden er vandaag 16 dressuurhengsten in de derde bezichtiging verwacht, die vanaf 13.15 uur op het programma staat. Als deze hengsten allemaal opnieuw worden voorgesteld betekent dat een oogst van totaal 49 dressuurhengsten voor het verrichtingsonderzoek (dag 1: 33/dag 2: 16).

Groep 6

384 Ferdeaux x Jazz f. en ger. H. van den Bosch, E. van der Bruggen en M. Stoek 2e bez.
386 Ferdeaux x San Remo f. en ger. RS2 Dressage AANGEWEZEN EN KAMPIOENSKEURING
387 Ferdeaux x Wynton f. J. Deenen, ger. N.F. Witte en Paardencentrum de Dalhoeve AANGEWEZEN
390 Ferdeaux x Wynton f. M.C. van ’t Hoff, ger. A. Whitefield 2e bez.
566 Ferdeaux x Sandro Hit f. De Blaauw B.V., ger. M. Prosman AANGEWEZEN
400 For Gribaldi x Flemmingh f. G. Gijsbers, ger. J.M. van Uytert 2e bez.
Cat.nr 387 (Ferdeaux x Wynton) – Foto: Melanie Brevink-Van Dijk

Twee stoere Toto’s door

In de vijfde groep werden twee hengsten doorverwezen naar de derde bezichtiging. Twee stoere zonen van Glock’s Toto jr mogen straks nog een keer terugkomen: de vos cat.nr 444 die uit een Gouverneur x Amethist-merrie komt die al vier Lichte Tour-paarden gaf en de royaal belijnde en krachtig door de baan gaande cat.nr 449 (mv. Ferro) uit de Texel-fokkerij.

Cat.nr 358 (Dream Boy x Flemmingh) maakte ook indruk,  maar die bleef staan op een bemerking op de kwaliteit van het spronggewricht. Een tweede Dream Boy bleef staan en dat gold ook voor twee Toto’s. Een derde Dream Boy bleef afwezig.

Groep 5

357 Dream Boy x Bon Bravour f. en ger. M. Marcelissen 2e bez.
358 Dream Boy x Flemmingh f. J. Mol, ger. J.C.B. Middelbrink en J.J.M. Hendriks 2e bez.
360 Dream Boy x Jazz f. en ger. T.J.M. Coomans afwezig
444 Glock’s Toto Jr. x Gouverneur f. en ger. T.J.M. Coomans AANGEWEZEN EN KAMPIOENSKEURING
449 Glock’s Toto Jr. x Ferro f. en ger. W.T. van der Linde en W.A. van der Linde AANGEWEZEN
451 Glock’s Toto Jr. x Ampère  f. en ger. Rolien Albring en Dhr. Albring 2e bez. KSS
571 Glock’s Toto Jr. x Rubiquil f. en ger. Stal Hexagon 2e bez.
Cat.nr 444 (Toto jr x Gouverneur) – Foto: Melanie Brevink-Van Dijk

Een uit vier High Fives en drie keer scheepsrecht voor Krol

Vier hengsten uit de eerste jaargang van Joop van Uyterts High Five verschenen vandaag in Den Bosch. Daarvan kreeg er eentje een uitnodiging voor Den Bosch: de door High Fives fokkers familie De Feyter gefokte cat.nr 515 (mv. Olivi), die vorig jaar al werd goedgekeurd in Mecklenburg. De andere drie High Fives werden naar huis gestuurd en dat gold ook voor twee van de drie El Capones. Een El Capone haalde het wel.

Drie keer scheepsrecht

Al drie jaar op rij schopte een El Capone uit de merrie Bahia Blanca (Sydney x Hemmingway) van Stal Krol het tot de KWPN Hengstenkeuring in Den Bosch. In 2017 was het Escobar (die later NRPS werd goedgekeurd) en in 2018 Koning Krol. Nu met Luca Brasi is het dan eindelijk gelukt: een hengst naar de derde bezichtiging (en daarmee hoogstwaarschijnlijk ook het verrichtingsonderzoek). Deze Luca Brasi was wat gespannen in de kooi, maar is een heldere en sterke bruine.

Groep 4

371 El Capone x Sydney f. en ger. Stal Krol AANGEWEZEN
373 El Capone x Florencio f. A. Pertijs, ger. Paardencentrum de Dalhoeve 2e bez.
375 El Capone x Krack C f. en ger. G.C. van der Koppel en E. Minkman 2e bez. KSS
513 High Five U.S. x Apache f. en ger. C.F. van Mook en Gebr. van Mook 2e bez.
514 High Five U.S. x Gribaldi f. M.H.P.J. Thelen, ger. J.M. van Uytert 2e bez. KSS
515 High Five U.S. x Olivi f. Chr. de Feyter Seydlitz, ger. EDS Team AANGEWEZEN
516 High Five U.S. x Krack C f. en ger. H.J. Tuss en J.M. van Uytert 2e bez.
Cat.nr 371 (El Capone x Sydney) – Foto: Melanie Brevink-Van Dijk

Alle drie de Zoniks door

Over de nafok van Zonik op de KWPN Hengstenkeuring 2019 is al veel gezegd en geschreven. De drie zonen van de Grand Prix-hengst werden door de jury in Den Bosch stuk voor stuk doorverwezen naar de derde bezichtiging. Het gaat om Zoniks uit moeders van Uphill, Goodtimes en Apache. Twee andere hengsten mochten door uit deze groep: een Easy Game en een Ebony.

Vijf hengsten in totaal door dus, waarmee de stand na drie groepen op deze zaterdagochtend op negen hengsten voor de derde bezichtiging (en daarmee waarschijnlijk ook het verrichtingsonderzoek) staat. Voor de zeer fijn dravende cat.nr 379 (Eye Catcher x Uphill) viel het doek. Hij werd door de jury wel afgerekend op zijn stap. “Deze hengst zou de viertakt beter moeten bewaren in stap en zou meer sprong moeten tonen in galop”, aldus commissievoorzitter Bert Rutten.

Groep 3

331 Cupido x Ampère f. M.T. van der Kooy, ger. A.K. Smeenk en E.T. ten Bosch 2e bez. KSS
363 Easy Game x Damon Hill f. A.J.L. Slippens, ger. A. Bekkers en C.A.M. van den Oetelaar AANGEWEZEN EN KAMPIOENSKEURING
367 Ebony x Charmeur f. en ger. W. Hoogeslag AANGEWEZEN
379 Eye Catcher x Uphill f. A.J. van Os, ger. Jorg van Os 2e bez. KSS
553 Zonik x Uphill f. R. van Heuvelen, ger. L. Maas AANGEWEZEN
555 Zonik x Goodtimes f. A.J. Lievaart, ger. DK Dressage Horses V.O.F. AANGEWEZEN
559 Zonik x Apache f. en ger. Dressuur stal Nathalie Smeets AANGEWEZEN
Cat.nr 555 (Zonik x Goodtimes) – Foto: Melanie Brevink-Van Dijk

Matig stappende Daily Diamond door

De hengstenkeuringscommissie dressuur, die veel waarde zegt te hechten aan de stap, verwijst in de tweede ring op de zaterdag vrolijk een Daily Diamond x Scandic door die duidelijk moeite heeft om de takt in de stap te bewaren. Net zoals op de nakeuring in Ermelo stapte de hengst (die zeker ook pluspunten heeft) meermaals lateraal in Den Bosch. Bovendien is de bruine met Daily Diamond en Scandic genetisch ook nog eens niet in de wieg gelegd om goed te kunnen stappen. Hetzelfde viel gisteren ook voor met een matig stappende Hometown x Ampere.

In totaal kregen drie hengsten een uitnodiging voor de derde bezichtiging: een fijn bewegende zoon van de te vroeg overleden Don Romantic (cat.nr 354 mv. Krack C uit de stam van Normiek) en cat.nr 499 (Gunner KS x Sir Sinclair). Voor de twee zonen van George Clooney viel het doek, een hengst uit de eerste jaargang van Hermès redde het ook niet en een tweede Gunner KS werd ook naar huis gestuurd.

Groep 2

563 Daily Diamond x Scandic f. H.S.M. van der Kuil, ger. K. Kolijn, en D. Wigmans Dressage AANGEWEZEN
354 Don Romantic x Krack C f. en ger. A. van Erp AANGEWEZEN
430 George Clooney x Jazz f. A.S.M. Bijvelds, ger. A. van den Broek en Stal Leeuwenhof 2e bez. KSS
431 George Clooney x Tuschinksi f. G. Verhoeven, ger. M. Leyser 2e bez.
494 Gunner KS x Vivaldi f. W.J.G. Raaijmakers, ger. L. Bos, P.J.F. Wetzelaer en M.A. van de Goor 2e bez.
499 Gunner KS x Sir Sinclair f. G.A.J. Lammer, ger. S. Vrijbloed en R.P.J. Knook AANGEWEZEN
510 Hermès x Sandreo f. en ger. R. Franssen 2e bez. KSS
Cat.nr 563 (Daily Diamond x Scandic) – Foto: Melanie Brevink-Van Dijk

Slechts eentje door uit groep 1

De zaterdag van de hengstenkeuring begint matig qua kwaliteit. Slechts één hengst uit de eerste groep was volgens de jury goed genoeg voor de derde bezichtiging: cat.nr 521 (Johnson x Negro x Tuschinski). De andere zes hengsten werden allemaal naar huis gestuurd. Bij de afwijzing van de fijn bewegende cat.nr 302 (v. Ampere) sprak Rutten over het ontbreken van maat en formaat, bij cat.nr 336 (v. Dante Weltino) was het een bemerking op de kwaliteit van het spronggewricht dat de hengst tegenhield, cat.nr 337 (v. Dante Weltino) moest meer bergopwaarts bewegen, bij cat.nr 391 zag de jury graag meer sport in de moederlijn en kracht in de beweging, cat.nr 511 (v. Heros Begijnhoeve) moest volgens Rutten en de zijnen meer afdruk tonen en cat.nr 524 (v. Johnson) stond ook het ontbreken van maat en formaat doorverwijzing in de weg.

Groep 1

302 Ampère x UB40 f. en ger. F. van de Heuvel en S.E. Vermaas 2e bez.
336 Dante Weltino x Jazz f. en ger. Stal van de Sande en H.P.M.L. Verspaardonk-van Zon 2e bez.
337 Dante Weltino x San Amour f. en ger. L.F. Nekeman en B. Nekeman-Alteveer 2e bez.
391 Ferguson x Wynton f. en ger. L. van Grunsven en R.A.P. van Kempen 2e bez.
511 Heros Begijnhoeve x San Remo f. en ger. C.F.M. van der Linden 2e bez. KSS
521 Johnson x Negro f. J. van Oort, ger. D. Damen AANGEWEZEN
524 Johnson x Ferro f. Gebr. Lohuis, ger. Houwen Sporthorses B.V. en J. van Meever 2e bez. KSS

 

Bron: Horses.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.