Ga naar hoofdinhoud

Tweejarige tuigpaardmerrie van Lelieveld pakt titel als duveltje uit een doosje

Exclusief
De mooiste rubriek van de Tuigpaarden Centrale Keuring Regio West was die van de keurmerries, maar de frisse tweejarige Keldine (Cizandro x Manno), gefokt door Piet Lelieveld te Leidschendam en toebehorend aan zijn trouwe hoefsmid J. Van Rijn te Katwijk, ging met het kampioenslint naar huis. Een kloeke bruine merrie, die de beentjes los had en menig bloemstuk uittestte.

“Ze is voor het eerst op vreemd terrein, thuis rijd ik haar voor de sulky”, merkte J. Van Rijn, die tot heden alleen naam maakte met dravers, op. “Een tuigtypische merrie, best ontwikkeld, die haar wat gebogen achterbeen goed gebruikt en een mooie houding liet zien”k, was het commentaar van jury voorzitter Henk Rootveld. Ze was zo groen als gras toen ze binnenkwam, braaf terug te vangen toen ze los kwam en stond waardig stil toen het Wilhelmus voor haar werd gespeeld.

Eebert-dochter Jasmijn reservekampioen

Reserve-kampioen werd de driejarige Jasmijn (Eebert x Waldemar). Het fokproduct van de familie Hermanussen te Beers werd op de tuigpaardendag als veulen verkocht aan P. De Groot te Leerdam. Een merrie die zich super had laten zien in Ede op de stamboekkeuring, maar in Utrecht niet helemaal haar dag leek te hebben. Een ding deed ze wel heel goed en dat was de hele dag bij geen enkel ander tuigpaard te zien (ook niet bij de alternatieve IBOP): stappen!

Idol geeft visitekaartje af

Bij de veulens gaf Idol (Manno x Plains Liberator) zijn visitekaartje af. Kampioen werd het begin juni geboren, derhalve het enige niet voorgeselecteerde, merrieveulen Mitania (Idol x een kapitale merrie van Renovo) van P. de Groot. Haar stalgenote en halfbroer, Machio (mv. Waldemar x Manno) werd reservekampioen. Een genoegen was het ook om de moeder van Idol in deze groep te zien met een veulen. De schimmel verraadt in haar lijf de bloedvoering, maar in haar optreden haar herkomst: Stal Bassa te Beesd. De merrie maakte veel front en dat was ook terug te zien bij de veulens van Idol.

Goede groep keurmerries

Qua kwantiteit en kwaliteit, maar ook qua diversiteit in type en beweging, viel de groep keurmerries op. Oud kampioene, de via een alternatieve IBOP tot elite bevorderde, Hillydessa (Colonist x Nando) van E. Kruiswijk te Loenen aan de Vecht veroverde met macht en kracht de eerste plaats. Ze werd gevolgd door de charmante Indira (Eebert x Reflex M) van A.P.C. Veerman te Goudswaard, die technisch zeer goed vanuit het achterbeen loopt.

Halfzus Emerson

Derde werd de halfzus van hete concourspaard Emerson (Manno) van Nick Alting, Indiana (Cizandro x Marvel), die opviel in het front en halsgebruik. De mooiste (met onder andere een prachtig oog), maar even wat weinig ontwikkelde Happiness-Lein (Manno x Cambridge Cole) van de Zilvia’s Hoeve te Houten ontving als laatste een uitnodiging voor de Nationale Tuigpaardendag.

Terecht naar NTD

Divers – voor elke merrie was een fan te vinden – en terecht dat ze alle vier (en er zit er nog eentje in het reservevat, te weten Ivirona van Epskamp die via Regio Oost uitgenodigd moet worden) naar de Nationale Tuigpaardendag mogen.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook