Ga naar hoofdinhoud

Uitslag enquête: fokker waardeert predicatenstelsel KWPN

Foto: Paardenkrant-Horses.nl / Jacquelien van Tartwijk

Het predicatenstelsel van het KWPN kan nog steeds rekenen op waardering van fokkers. Dit blijkt uit de enquête van Paardenkrant-Horses.nl onder de bezoekers van de KWPN Hengstenkeuring en online via deze website. Veel fokkers gaven aan het belangrijk te vinden dat een merrie over (bijna) alle predicaten beschikt.

De belangstelling voor de centraal georganiseerde merriekeuringen is de afgelopen jaren in veel provincies afgenomen. Het KWPN zet, door het bieden van alternatieve beoordelingsmomenten, alle zeilen bij om het aantal te beoordelen merries op peil te houden. Reden voor de redactie van Paardenkrant-Horses.nl om de achterban eens te polsen over de waardering van het huidige predicatenstelsel. De redactie vroeg middels een enquête op de KWPN Hengstenkeuring en op Horses.nl ruim 600 mensen naar hun mening. De hengstenkeuringsbezoekers zijn iets trouwer aan het KWPN dan de lezers van Horses.nl, maar toch kwamen de antwoorden van de twee groepen op veel vragen sterk overeen.
Zo gaf maar liefst 85 procent van de ondervraagde bezoekers op de hengstenkeuring aan het (zeer) belangrijk te vinden dat een fokmerrie over (bijna) alle predicaten beschikt. Een veelzeggend oordeel dat ondersteund werd door de bezoekers van Horses.nl.

Bijvangst

Toen enkele jaren geleden de belangstelling voor regionaal georganiseerde stamboekkeuringen in menig provincie afnam, deden de thuiskeuringen hun intrede. En in toenemende mate maken de fokkers en eigenaren gebruik van de mogelijkheid van een exterieurbeoordeling na afloop van een IBOP, EPTM of na een competitie voor jonge paarden. Worden de exterieurpredicaten nog gewaardeerd door de fokkers, of is het vooral een mooie bijvangst? Waar gaat de voorkeur van de KWPN-achterban naar uit?
Het antwoord op die vraag laat niets aan duidelijkheid over. Van de ondervraagde bezoekers op de hengstenkeuring gaf 24 procent aan het IBOP- of EPTM-predicaat belangrijker te vinden dan predicaten op het gebied van gezondheid en exterieur. Bij het Horses.nl-publiek betrof dit percentage zelfs 31 procent. Ook koos 25 respectievelijk 23 procent voor de combinatie aanleg en gezondheid. 28 / 22 procent van de deelnemers had geen duidelijke voorkeur en vond de drie onderdelen van het predicatenstelsel even belangrijk. De fokker vindt exterieurpredicaten dus beduidend minder belangrijk, en wil daarom wellicht ook minder moeite doen om het te behalen.

Mooi rapport

Door het enthousiasme over het belang van predicaten, steeg de nieuwgierigheid naar het gemiddelde rapportcijfer dat de respondenten aan het predicatenstelsel gaven. De bezoekers in Den Bosch deelden slechts vier onvoldoendes uit, maar bleken verrassend genoeg ook niet scheutig met het uitdelen van negens en tienen, waardoor het gemiddelde rapportcijfer uitkwam op een 7,2. De deelnemers op Horses.nl deelden enen en tienen uit en kwamen uit op een gemiddelde van een 6,4, ook nog steeds een voldoende.

Reactie KWPN

“Goed om te lezen dat onze fokkers de predicaten weten te waarderen”, reageert KWPN-directeur Johan Knaap op de resultaten. “Er is geen ander stamboek ter wereld dat op deze wijze onderscheid maakt tussen de kwaliteit van de merries. Ons predicatenstelsel wordt ook zeer gewaardeerd door buitenlanders. Voor de afzet is het daarmee ook een belangrijk punt: predicaten zijn als het ware een keurmerk en staan voor een bepaalde kwaliteit.”

Meer lezen over de enqûete-uitslag met reacties van fokkers Bert Poppelaars en Monique Lamers-Couwenberg? Neem hier een abonnement op Paardenkrant-Horses.nl Magazine.

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook