Ga naar hoofdinhoud

Universiteit Utrecht bericht over WFFS

De Faculteit Diergeneeskunde van Universiteit Utrecht heeft op haar website een bericht over Warmblood Fragile Foal Syndrome (WFFS) geplaatst. Hoogleraar Inwendige Ziekten Paard Prof. dr. Marianne Sloet heeft een bericht geschreven over de aandoening die de gemoederen flink bezighoudt de laatste dagen. 

De tekst op de website van Universiteit Utrecht:

De afgelopen dagen is er in de paardenwereld in Nederland veel ophef over het Warmblood Fragile Foal Syndrome. Deze erfelijke aandoening wordt al meerdere jaren in de Verenigde Staten onderkend en er is ook een genetische test beschikbaar om de aandoening te bewijzen en dragers op te sporen.

Kenmerken

Een veulen met WFFS kan aborteren, te vroeg worden geboren en/of geboren worden met afwijkingen. De belangrijkste afwijkingen bij het pasgeboren veulen zijn: huidafwijkingen (zoals te elastische huid die gemakkelijk scheurt, wonden die ‘zomaar’ ontstaan) en hyperextensie van gewrichten. Doorgaans zullen de dieren binnen 1-2 weken na de geboorte sterven of zij moeten worden geëuthanaseerd.

Autosomaal recessief

WFFS is, voor zover nu bekend, een autosomaal recessief genetisch defect dat op eenvoudige wijze vererft. Hengst en merrie moeten beide drager zijn van het afwijkende gen (N/WFFS). Dan zal 25% van de veulens de aandoening hebben (WFFS/WFFS), 50% drager zijn (N/WFFS) en 25% vrij zijn (N/N).

Voor paarden die in de sport worden gebruikt is dragerschap van WFFS geen probleem, bij fokdieren is het een risico voor hun veulens. Echter, door de beschikbare test is op eenvoudige wijze te bewijzen of uit te sluiten of een paard drager is van het WFFS.

Verder onderzoek

Een Nederlandse dekhengst, die ook in de Verenigde Staten wordt gebruikt, werd genoemd als vader van een veulen met WFFS (www.horses.nl). De hengst is nu getest en blijkt inderdaad drager. De vader van deze hengst en diverse halfbroers zijn ook getest en allemaal negatief. Verder onderzoek is nu nodig om uit te vinden waar het probleem is begonnen. Het is op dit moment nog niet bekend of er meer WFFS dragers in de Nederlandse Warmbloed fokkerij voorkomen. Hoe en of verder onderzoek zal worden uitgevoerd is nog niet bekend. Bij de Universiteitskliniek voor Paarden zijn tot op dit moment nog geen veulens met WFFS gediagnosticeerd.

In het Tijdschrift voor Diergeneeskunde van begin mei zal een artikel over WFFS verschijnen, daarin worden dierenartsen geïnformeerd en opgeroepen om over eventueel verdachte veulens te overleggen.

Komende editie Paardenkrant

Lees volgende week alles over Warmblood Fragile Foal Syndrome in de Paardenkrant. Prof. dr. Marianne Sloet geeft uitleg over wat het precies is en wat de gevolgen zijn. Nog geen abonnee? Klik hier

Lees ook: 

Everdale drager van WFFS-gen

 

Nederlandse dierenartsen niet bekend met Warmblood Fragile Foal Syndrome

KWPN roept fokkers op om afwijkingen bij veulens te melden

Bron: Universiteit Utrecht

Eén reactie op “Universiteit Utrecht bericht over WFFS

  • Conny van Heeckeren van Kell

    Er wordt geschreven, ik citeer: Verder onderzoek is nu nodig om uit te vinden waar het probleem is begonnen. Welnu, ik verwijs hiervoor naar het volgende artikel, beginnend op pagina 11 bij: Hengstmangel und Inzucht, alwaar Professor Prof. Adolph Rueff, in zijn: Zeitschriftenartikel “Eigenthümliche Krankheitneugeborener Fohlen” een bericht schrijft over een ziekte die exact dezelfde symptomen beschrijft als het wffs, beginnend met de hengst BAIRACTAR Or.Ar, de stamvader van de AMURATH lijn. Rueff was Professor für “Thierheilkunde” an der Akademie zu Hohenheim. In 1844 maakte Professor Rueff voor het eerst melding van merries die veulens kregen met exact dezelfde verschijnselen als het wffs waar wij het nu over hebben. Als men niet weet waar het probleem ligt, dan lijkt mij het in ieder geval zeer interessant om terug te gaan naar de onderzoeken en bevindingen van Prof. Adolph Rueff uit die tijd. Hierbij de link voor het gehele artikel: http://docplayer.org/43280693-Gross-und-gut-ist-von-gudrun-waiditschka.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.