Ga naar hoofdinhoud

UTV-merrie Barones brengt in nadagen nog Gancia de Muze

Niels Bruynseels hier met Gancia de Muze Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Bij de naam Gancia de Muze (v. Malito de Rêve) wordt snel gedacht aan een Belgisch paard. Dat klopt, de merrie werd geboren bij Perry de Winter uit Haasdonk. Maar als zoveel Belgische paarden heeft de merrie Nederlandse roots. En niet de eerste de beste is haar moeder: de UTV-merrie Barones (Nimmerdor x Erdball xx), die naast een voortreffelijke keuringsmerrie ook nog eens een internationaal springpaard was onder David Jobertie. 

Barones werd geboren bij de gebroeders Yeb en Pier de Vries uit Harlingen. Deze melkveehouders hadden als hobby paarden en kochten in 1968 op de Zuidlaardermarkt de merrie Garona (Avenir x Jurist x Amburg). In combinatie met Erdball xx bracht zij de keur preferente prestatiemerrie Passe, die dertien keer werd gedekt met Nimmerdor. Naast Barones leverde dat onder andere Diadeem  op, de moeder van de KWPN-hengst Lancelot.

Van der Kloet

Barones werd als jonge merrie verkocht aan Bart en Miriam van der Kloet, die de zeer goed bewegende merrie niet alleen aan de hand op keuringen voorstelden, maar ook in de zadelrubrieken. Zo liep ze in 1990 onder andere op de UTV onder het zadel. Bij Van der Kloet op hun stal De Wolfsakker in Poppel bracht de in 1983 geboren merrie het later onder de Franse stalruiter David Jobertie tot en met 1,50m niveau.

De Muze

Maar hoe krijgt een in 1983 geboren merrie van 2005 tot en met 2008 nog een heel stel ‘De Muze’-nakomelingen en staat niet Joris de Brabander maar Perry de Winter als fokker op het papier? Dat komt zo: Perry de Winter mocht embryo’s van de merrie spoelen. De Winter runde een groothandel in groente en fruit en hield weinig tijd over voor zijn hobby, de paardenfokkerij.

Hij werkte samen met Joris De Brabander, die de spoelingen deed. In de beginfase bemoeide De Winter zich er weinig mee. De Brabander besliste dit volledig, waardoor de paarden ook het achtervoegsel ‘de Muze’ kregen.

Vier internationale springpaarden

Zo heeft Barones een stel gespoelde De Muze-nakomelingen, die van 2005 tot en met 2008 geboren werden. Gancia (2006) is er daar één van, maar Barones bracht ook nog de 1,45m-merrie Freluche de Muze (v. Vigo d’Arsouilles, 2005), de 1,50m hengst Homer de Muze (v. Nabab de Reve, 2007) en de 1,45m merrie Isolde de Muze (v. Nabab de Reve, 2008).

Lees binnenkort in de Paardenkrant het levensverhaal van Gancia de Muze. 


Bron: Paardenkrant-Horses.nl

 

Vond u dit een interessant artikel?

Dit artikel is geschreven door een van onze hardwerkende freelancers. Alle medewerkers van Horses.nl staan voor u klaar, dag en nacht om het laatste nieuws snel, vanzelfsprekend en nu nog gratis bij u te brengen. Want goede en onafhankelijke berichtgeving over alles wat er in de paardensport gebeurt snel uw op digitale scherm brengen, dat is onze passie! Maar dit kunnen we niet zonder uw steun en waardering.

Vindt u ook dat Horses.nl vrij toegankelijk moet blijven voor iedereen? Geen inlogscherm en extra clicks om uw favoriete nieuws te lezen? Transparant, open, deelbaar. Help ons om dit ook in de toekomst te kunnen waarborgen. Doneer en houd ons journalistieke platform vrij toegankelijk voor alle paardenliefhebbers!

Doneer nu
Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook