Ga naar hoofdinhoud

Van Olst: ‘Einddoel belangrijkste binnen fokkerij’

Van Olst groep bij Negro Foto: Jacquelien van Tartwijk
Hengstenhouderij Van Olst was het decor van de laatste Paardenkrant-Horses.nl Fokkerijdag van dit jaar, die dit keer samen met het NRPS werd georganiseerd. De deuren werden wagenwijd opengezet door gastheer Gertjan van Olst, die met veel enthousiasme en passie zijn vakkennis met de aanwezigen deelde. De deelnemers van de dag kregen dan ook een uniek kijkje achter de schermen van het bedrijf dat al jarenlang succesvol is met hun ‘gesloten’ formule waarbij alle jonge aanwas uit eigen opfok komt.

Van Olst, die met de springhengst Animo (v. Alme Z) in de begin jaren van zijn hengstenhouderij naam maakte en door vrouw Anne zich door de jaren heen helemaal op de dressuurrichting is gaan focussen (want, alles zelf in huis), koopt elk jaar rond de tweehonderd veulens aan. “Ik heb een vaste klantenkring waarvan ik de veulens koop. Zo zorg ik voor continuïteit in mijn bedrijf. Goede driejarige paarden zijn er bijna niet en je hebt jonge aanwas nodig om de toekomst zeker te stellen”, legt Van Olst uit. “95 procent van de veulens is van eigen hengsten. Dat betekent automatisch dat je heel streng moet selecteren, anders snij je je, met het oog op de vaderdieren, in de vingers.” De eerste selectie wordt al gemaakt zodra de veulens bij het bedrijf in Den Hout binnen komen. Daarna ziet Van Olst de paarden het liefst pas weer op tweejarige leeftijd. “Jaarlingen kunnen nog wel eens wisselend zijn en ik wil niet aan het twijfelen komen”, zegt de paardenman in hart en nieren lachend.

Vastberaden

Toch is het juist die vastberadenheid die de hengstenhouder al veel succes bracht. Zo werd Andiamo (v. Animo), ten tijde dat Van Olst nog in de springrichting actief was, uiteindelijk via een herkeuring goedgekeurd en werd Negro-zoon Kjento in de tweede bezichtiging van het KWPN afgewezen terwijl hij later met de hoogste punten voor een driejarige ooit in het stamboek werd ingeschreven. Geloof hebben in zijn hengsten loont waarbij Glamourdale misschien nog wel het mooiste voorbeeld is. “Ik heb Glamourdale altijd een apart paard gevonden. Hij had alles in mijn ogen; kracht, super achterbeengebruik en een enorm goede galoppade. In de hengstencompetitie was de jury in mijn ogen net wat te kritisch.” Het geloof in zijn hengst kwam uit nadat de Lord Leatherdale-nazaat vorig jaar op het WK jonge dressuurpaarden goud pakte.

Liefhebber

De hengst liep zich daarmee internationaal in de kijker, toch is Van Olst nog niet zeker van eventuele verkoop. “Natuurlijk speelt die gedachte wel eens door je hoofd. Het is een risico om zo’n paard te houden, maar als ik hem dan weer zie lopen maakt dat meteen mijn dag goed. Dan ben ik toch echt teveel paardenliefhebber. Andiamo heb ik destijds ook verkocht. Dat wilde ik eigenlijk niet, maar uiteindelijk heb ik dat toen wel gedaan. Ik viel echt in een gat daarna en dat zal met Glamourdale dan ook zo zijn. Daar ben ik wel bang voor.”

Fokken voor einddoel

Met Lord Leatherdale en Negro heeft de hengstenhouder een gouden combinatie in handen. Die aanparing bleek in het verleden al uitermate succesvol, toch is Van Olst zich ervan bewust dat hij ook verder moet. “Daarom zoeken we ook naar ander bloed. Bij dressuurpaarden is het altijd belangrijk dat ze willen werken en bloed heb je nodig. Je moet paarden hebben die altijd door willen gaan, ongeacht hoe lang je er op zit. Ze moeten in balans en in de juiste takt blijven lopen. En heel belangrijk, het is het einddoel dat je altijd voor ogen moet hebben. Sport is het belangrijkste en daardoor moet je op de lange termijn blijven denken. Dat kwartje moet nog wat meer in de dressuurfokkerij gaan vallen. Inmiddels is de tendens zo dat in de dressuurrichting 90 tot 95 procent vrouwen of jonge meisjes zijn die de sport beoefenen en zijn het niet meer de professionele ruiters die de markt bepalen, maar de rijke amateurs.”

Benadering

“In de hogere dressuur worden de piaffe en passage steeds belangrijker dus de paarden moeten deze aanleg van nature al hebben. In de loop der jaren is denk ik de benadering naar de paarden toe ook anders geworden. Dat moet ook wel. We hebben nu meer bloedpaarden waar je minder bot mee om kan springen dan vroeger. De paarden hebben daardoor soms wat meer tijd nodig, er komt meer gevoel bij kijken en je moet er voorzichtiger mee zijn, zeker als de paarden de kwaliteit hebben. Dan moet je het verstand gebruiken.”

Gebrek aan goede mensen

Ondanks dat de markt anders is dan jaren geleden, is er binnen de paardenwereld nog een grote verandering waarneembaar, zo legt de hengstenhouder uit. “Het is ontzettend moeilijk om aan goede mensen te komen. Hopelijk kunnen de jongere mensen zich nog optrekken aan de oudere garde, maar sinds we een gedegen opleiding zoals Deurne in Nederland missen, wordt het wel lastiger.”

Rokende schoorsteen

En aan goed personeel is Van Olst overgeleverd om zijn bedrijf staande te houden. Na het dekseizoen worden de merriestallen gevuld met de tweejarige paarden uit de opfok die of keuringsklaar gemaakt worden of klaargestoomd worden voor de eigen veiling, de Van Olst Sales, die de hengstenhouder elk jaar organiseert. “Zo zorgen we dat de schoorsteen blijft roken. Het is een gesloten systeem dat echt zijn vruchten afwerpt. Uit elke jaargang houden we zeker wel één hengst over die interessant genoeg is om aan te houden en daarnaast hebben we een mooie afzet via de sale. Het werkt voor ons perfect en doordat we de veulens bij de fokkers kopen is het ook een win-win situatie.”

Training en management

Naast de vakkennis die Gertjan van Olst deelde was er ook genoeg ruimte voor de praktijk. Zo verschenen een aantal merries in de baan die beoordeeld werden op exterieur en gangen en waarbij de hengstenkeuze besproken werd, verschenen de veilingtoppers van de Van Olst Sales die gisteravond plaats vond in de baan en werd er een uniek kijkje gegeven bij de training van de hengsten Crosby en Jayson. Gedurende de rondleiding op het bedrijf vielen niet alleen de paarden op, maar ook het management (zoals de spa en fitnessruimte voor de paarden) en kon men een glimp meepakken van de training van de hengsten Dark Legend en Everdale. Dierenarts Rijk-Jan Pleijter gaf daarnaast een interessante lezing over ET en ICSI.

Bron: Horses.nl

Eén reactie op “Van Olst: ‘Einddoel belangrijkste binnen fokkerij’

  • MJ Kochx

    Top dag gehad, er werd ruim de tijd genomen om dingen te bespreken en te laten zien, en ook het onderdeel waar een aantal merries werden getoond en gediscussieerd werd over welke hengst te gebruiken was heel interessant.

    Onder de indruk van de bedrijfsvoering en de paarden. Wellicht hier en daar wat ‘ouderwets’ qua opdruk, maar altijd sterk in de verbinding en beweging. Ik houd ervan!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook