Ga naar hoofdinhoud

Van Woudenbergh: ‘De tijd dat het Gelders paard een vergaarbak was, is voorbij’

Grazend veulen

Bij stal ’t Hooge End in Didam vond gisteren de jaarlijkse stamboekkeuring voor Gelderse paarden plaats. Reijer van Woudenbergh, recent benoemd tot voorzitter van de hengstenkeuringscommissie Gelders Paard, was zeer tevreden over hetgeen in Didam voor zijn oog verscheen. “We hebben vandaag een stel fijne paarden in de ring gehad, die goed tot zeer goed in het Gelderse type stonden. De tijd dat het Gelders paard een vergaarbak was voor paarden die in de andere richtingen niet mee konden komen, lijkt hiermee voorgoed voorbij’, aldus Woudenbergh.

Achtentwintig paarden werden ster in Didam. Een opvallende merrie was Dandy Jane (v. Special D) gefokt bij van Malenstein in Voorthuizen en geregistreerd bij Toet-Zeegers in Darp. Voor haar exterieur liet deze rassige en charmante merrie 75 punten noteren, voor haar beweging waren dat er maar liefst 90. Dandy Jane kwam iets tekort in maat en formaat maar compenseerde dat ruimschoots met haar uitstraling, souplesse en formidabele bewegingspatroon.

Eva Amanda (v. Upperville) kreeg 85 Punten voor zowel exterieur als beweging. Een heel compleet en langgelijnd paard, die in beweging veel lossigheid, balans en houding liet zien. De vosmerrie is gefokt bij Hekkert in Wijhe en staat geregistreerd bij Bakkum in Dirkshorn. Beide bovenstaande merries komen uit goede Gelderse moederlijnen en zijn dus beslist geen toevalstreffers.

Drie merries kregen zowel 80 punten voor exterieur als beweging. Daaronder Ernebie (v. Zethar) van Bokkers uit Achterveld,  E.Karin.R (v. Elegant) van Rasenberg uit Wagenberg en Evyrona B (v. Rubus ) van G.S.W. te Bokkel uit Eerbeek. De twee laatstgenoemden komen uit de zorgvuldig opgezette bloedlijnen van de inmiddels allebei overleden fokkers van Gelderse paarden pur sang, respectievelijk Karel van Leijden en Wim Joosten.

De paarden die 7 juli in Didam een hoofdrol speelden, worden om voorlopig keur dan wel keur te kunnen worden op 28 juli in Hengelo nogmaals in de baan verwacht, ditmaal op de Nationale Dag van het Gelders Paard.

Bron: KWPN

Vond u dit een interessant artikel?

Dit artikel is geschreven door een van onze hardwerkende freelancers. Alle medewerkers van Horses.nl staan voor u klaar, dag en nacht om het laatste nieuws snel, vanzelfsprekend en nu nog gratis bij u te brengen. Want goede en onafhankelijke berichtgeving over alles wat er in de paardensport gebeurt snel uw op digitale scherm brengen, dat is onze passie! Maar dit kunnen we niet zonder uw steun en waardering.

Vindt u ook dat Horses.nl vrij toegankelijk moet blijven voor iedereen? Geen inlogscherm en extra clicks om uw favoriete nieuws te lezen? Transparant, open, deelbaar. Help ons om dit ook in de toekomst te kunnen waarborgen. Doneer en houd ons journalistieke platform vrij toegankelijk voor alle paardenliefhebbers!

Doneer nu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook