Ga naar hoofdinhoud

Bij de VDL Stud is de fokker koning, vijf sterren!

De Paardenkrant-Horses.nl Hengstenshowtest 2017 Weer zo'n end van huis. Maar direct als ik het terrein van de VDL Stud in Bears op loop, ben ik de lange (en saaie!) autoreis vergeten. En als ik dan van een vriendelijke VDL Stud medewerker een A4'tje met daarop alle paarden in de show krijg, kan het eigenlijk al niet meer stuk. Eindelijk mijn A4'tje...

Ik ben nooit een rekenwonder geweest, maar zaterdagochtend spande de kroon. Als je ergens om 14.00 uur moet zijn en het is bijna twee uur rijden, vertrekt een normaal mens om 12.00.

Uw Mystery Fokker zat al om 11.15 uur in de auto om via de polder in Bears te geraken. Een keer verkeerd rijden (van de A7 naar de A32 is lastig kan ook Steffi Verhagen beamen – ik zag haar met dressuurhengst Hennessy in de trailer precies dezelfde verkeerde afslag nemen), maakte nog niet zoveel verschil dus rond de 13.15 uur stond ik bij familie Lageweg op de stoep. Of nouja, in ’t weiland.

Met om mij heen – ook bijna een uur voorafgaand aan de show – al volop auto’s met Duitse, Belgische, Franse en Deense nummerborden. Ik werd begroet door de jaarlingen en tweejarigen in de loopstallen en vervolgde mijn weg over het enorme terrein naar de grote rijhal. Daar stond een prachtige foto van Corland mij op te wachten, een mooi eerbetoon aan de onlangs overleden schimmel.

Koffie & Cake

Nadat ik de hengstenfolder plus het A4’tje (ik kan niet genoeg benadrukken hoe blij ik hier mee was) in ontvangst had genomen, een rechtsomkeert had gemaakt omdat ik Wiebe-Yde van de Lageweg zag staan om de gasten te begroeten bij de ingang van de grote tent, kwam ik de in de hal – toen al bomvol.

Ik viel gelijk met mijn neus in de boter: alle fokkers met goedgekeurde hengsten en kampioenen werden gehuldigd en ontvingen een bosje bloemen en een foto van hun paard uit handen van de seniorchef Wiepke van de Lageweg.

Hier wordt de fokker op handen gedragen en verdeeld langs de baan stonden barretjes waar niet alleen koffie en cake te krijgen was, maar ook bier en fris. Allemaal gratis!

*****

Parkeren & Plassen

Wat een bedrijf! Alleen al aan de grootte van de mestvaalt is de enorme omvang van de VDL Stud af te leiden. Als u nog nooit bij de familie Van de Lageweg op bezoek bent geweest, kan ik u zeker aanraden om dat een keer te doen. Groot denken kan niet alleen Mark Belissimo met zijn Wereldruiterspelen in Tryon, maar dat kunnen ze ook gewoon in Friesland.

Parkeren kon in een weiland. Van daar naar de rijhal was nog een flinke wandeltocht, maar onderweg is er gelegenheid om een tussenstop te maken en de hengsten op stal – allemaal voorzien van een naamplaatje (ook de ‘gasthengsten’) – te bekijken. Een wandeling waar ik niet over zeur.

Plassen kon in een grote toiletwagen, waarvoor geen rij stond. Genoeg wc-papier en schoon. Prima in orde dus.

*****

Rondje voor de fokkers

Dan de show met een organisatie waar grote verenigingen zoals de KNHS en het KWPN nog iets van kunnen leren. De ene hengst was de baan nog niet uit of ondertussen liep een van zijn veulentjes al weer naar binnen. En allemaal perfect te volgen. Alle paarden in de show hadden hun eigen kopnummer en dankzij het A4’tje hoefde ik niet een keer te twijfelen over waar ik nu precies naar aan het kijken was. Alles stond vermeld: inclusief de fokkers van de veulens in de baan, de ruiters op de rug van de hengsten.

Een show van toch bijna 4 uur, waarbij ik me geen minuut heb verveeld. Een mooie afwisseling van hengsten aan de hand, onder het zadel, veulens, jaarlingen, oudere nafok.

Hoogtepunt van de show was uiteraard het afscheid van Zirocco Blue VDL. Ook voor die beslissing – om de schimmelhengst voor het oog van de eigen fokkers afscheid te laten nemen van de sport –  verdient familie Van de Lageweg wat mij betreft een pluim. Geen groots afscheid op de KWPN Hengstenkeuring, maar mooi in eigen huis.

Dat zoiets kan, geeft de grootte van dit evenement aan. Ik zou 1.000 woorden kunnen neerpennen over wat ik allemaal gezien heb in Bears, maar volgens mij kan ik u het beste gewoon aanraden om volgend jaar zelf langs te gaan.

*****

Meet&Greet

Alle hengsten zijn op stal te bekijken, de medewerkers zijn vriendelijk en ondanks dat het zo’n groots evenement is, blijft de sfeer persoonlijk. Dat vond ik bijzonder. Het begrijpelijk dat Wiepke, Janko en Sipko druk zijn in de baan, maar Wiebe-Yde is er om de fokkers te woord te staan.

De hengstenshow van de VDL Stud is duidelijk een evenement waar de fokkers elkaar treffen, ervaringen uitwisselen en daarvoor is ook de ruimte. Aan de bar, in de tent, bij de frietkar, maar ook op de grote sta-tribune aan de lange zijde.

*****

Eindbeoordeling

Bij familie Van de Lageweg is de fokker koning. Dat zie en merk je aan alles. Enorm verdiend: vijf sterren voor een evenement dat eigenlijk geen enkele fokkerijliefhebber zou mogen missen. Terugkijken kan ook nog eens: via ClipMyHorse.tv.

*****

Klik hier voor alle hengstenshow beoordelingen van onze Mystery Fokker 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.