Ga naar hoofdinhoud

VDL Stud levert kwaliteit op IBOP Sonnega

Vier van het dozijn aangeboden springpaarden kregen in Sonnega meer dan 80 punten toegekend, waarvan er drie afkomstig van de VDL Stud uit Bears. Het vierde paard kent een VDL-hengst als vader. In totaal slaagden er acht, bij de dressuurpaarden waren dat er zes van de tien.

Regio-inspecteur Bart Henstra beoordeelde de paarden samen met Henk Dirksen. Met 85 punten was Douglas VDL-dochter Hanolivia VDL de beste van de dag. Bart Henstra: “Een merrie die met een goede afdruk en een actief achterbeengebruik galoppeert. Ze springt krachtig en vlug van de grond, en goed met het lichaam naar boven. Ze kreeg dan ook een 9 voor de reflexen, altijd springt ze met de schoft naar de ruiter. Ook heeft ze veel vermogen en is ze met name heel voorzichtig.” Het gaat hier om een sportrijke moederlijn, waaruit ook KWPN-hengst Glennfiddich VDL komt.

Carrera VDL-dochter Cuba Libre  scoorde 84 punten. “Een heel atletisch paard, dat misschien wat groener was in de africhting. Maar ze viel op met haar goede lichaamsgebruik. Een merrie die heel makkelijk naar boven sprong en dan kan rekken naar voren. Een hele complete merrie, modern, vlug en voorzichtig met atletisch vermogen zowel op de sprong als in de gangen.”

Heibe (v. Bubalu VDL) sprong 82 punten bij elkaar. “Zij viel op doordat ze heel goed de sprong taxeerde en met haar heel goede beentechniek. Daarbij heeft ze kracht en afdruk op de sprong en ze is vlug van de grond. Ze liet een opvallend gelijkmatige verrichting zien en kreeg een 8,5 voor de reflexen, instelling en rijdbaarheid.”

Hevita VDL, met uit dezelfde moederlijn KWPN-hengst Silverstone, kwam uit op 81 punten. “Haar galoppade heeft veel balans, en daar kreeg ze dan ook een 8,5 voor. Voor de overige onderdelen kreeg ze een 8. Springen doet ze goed naar boven, met een goede beentechniek, reflexen en veel lichaamsgebruik.”

Bij de dressuurmerries konden er twee met meer dan een 8 gemiddeld slagen. Heralanta (v. Chippendale) kreeg onder andere een 9 voor de galop en totaal een mooie 83 punten. “Zij valt op met haar mooie front en ze heeft veel beentechniek in draf. Maar met name de galoppade is mooi gedragen, met actie in de benen, met veel balans en bergop. Voor een driejarige kan ze al mooi gesloten en toch met ruimte en beentechniek galopperen.”

De kampioene van de CK Friesland in 2013, NMK-merrie Fexzandra (v. Westpoint) scoorde 80,5 punten. “In stap heeft ze heel veel lichaamsgebruik en in draf een mooi gebruik van het voorbeen. De galoppade is heel gedragen, gesloten, bergop en met een mooie houding.”

Bron: Horses / KWPN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook