Ga naar hoofdinhoud

Veel kwaliteit op SK in Boijl

Gisteren werd er goed gescoord op de eerste stamboekopnamedag in het Friese Boijl, zowel in de spring- als de dressuurrichting. Zo werden er van de 28 springmerries maar liefst 23 ster verklaard! Inspecteurs Bart Henstra en Henk Dirksen waren positief over aangeboden kwaliteit in Friesland. In beide fokrichtingen waren enkele uitschieters en een goede middenmoot.


Marijke Kool en Bart Henstra hebben de dressuurpaarden beoordeeld en konden twintig van de vierendertig merries bevorderen. Vijf daarvan scoorden 80 punten of hoger voor beweging, voor Friesland een hele goede score. Met tweemaal 85 punten viel de Jazz-dochter Giulilanta van Emmy de Jeu uit Oosterstreek heel positief op. Als veulen was zij al uitgeroepen tot kampioene van Friesland en ze bleek zich goed te hebben ontwikkeld. Ook was ze in 2011 de beste merrieveulen van Nederland tijdens de NMK. Ze stamt van de Yranta-stam waar veel sportpaarden uitkomen en ook van de KWPN hengst Warrant. Henstra: “Giulilanta is een royaal ontwikkelde merrie met goede verhoudingen en veel charme. We hebben haar 90 punten voor de draf kunnen geven, daarin heeft ze veel lichaamsgebruik, souplesse en techniek. Ook haar atletische vermogen in beweging viel op, daarnaast stapt ze met een goed lichaamsgebruik en toont ze voldoende gedragenheid en techniek in de galop.”

Vier merries kregen 80/80. Allereerst de Totilas-dochter Glamour-Esther SVN (uit de moeder van onder andere Asther de Jeu die in het verleden onder Edward Gal Lichte Tour liep) van Ruud van Nobelen uit Noordwijk. Met dezelfde punten werd de Wynton-dochter Gaerette M van HBC Stal uit Boijl ster. Ook 80/80 kreeg de platenbonte merrie Graffiti (v. Andretti) van H.A. de Ruiter-Blaauw uit Oosterzee. De Bon Bravour-dochter Gazania (uit de Otrichta-stam. Overgrootmoeder Charites bracht ondermeer het Grand Prix paard Nadine van Hans Peter Minderhoud) van Amerikaan Scot Tolman kreeg 80/80.

Bij de springmerries bleek de register A-merrie Grande Dame VDL (v. Brugal VDL uit de Holsteinerstam 242) van f/g VDL Stud uit Bears de uitschieter. Zij behaalde tweemaal 85 punten en is daarmee sterwaardig bevonden. Haar vader Brugal VDL springt internationaal op 1.45m-niveau in Amerika en is een halfzusje van Bordeaux VDL en Taloubet VDL. Ze springt met heel veel afdruk, veel atletisch vermogen en een goede sprongafloop. Met 80/85 verdiende Galina (v. Cantos) van de familie Luimstra uit Surhuizum haar sterpredicaat.

De Chin Chin-dochter Ganolivia VDL (uit een geweldige Franse moederlijn van onder meer Papillon Rouge, Quartz Rouge, maar ook van Vancouver VDL) van de VDL Stud uit Bears verdiende tweemaal 80 punten. De jeugdige Corland-dochter Gina kreeg 85 punten voor het springen en 75 voor het exterieur. Met tweemaal 80 punten viel ook de Andiamo-dochter Gonita prok (uit deze moederlijn komt het 1.60m paard Zarnita die onder Shane Breen in april nog in Lummen won) positief op.

Bron KWPN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.