Arabische interesse in Flanders Embryo Auction

V.l.n.r. Valentijn De Bock (inbrenger diverse embryo's) en organisatoren Gerald Lenaerts en Luk Van Puijmbroeck. Foto Wendy Scholten

De Belgische springpaardenfokkers en handelaren Gerald Lenaerts en Luk Van Puijmbroeck staan met hun team in de startblokken voor vertrek naar Dubai. Vrijdag vindt daar tijdens het CSI3* concours in het nabijgelegen Sharjah de eerste Flanders Embryo Auction plaats. “Hoewel we geen idee hebben hoe de veiling gaat uitpakken, hebben we er een goed gevoel over. Er is al behoorlijk veel interesse getoond door de Arabieren”, vertelt Gerald Lenaerts.

“Ik ben er drie weken geleden nog geweest toen ze daar een wereldbekerwedstrijd organiseerden. In het begin vonden ze het wat vreemd, tot ik uitlegde hoe het te werk gaat. De Arabieren zijn behoorlijk op de hoogte van de bloedlijnen. Omdat ze altijd maar paarden kochten voor wat ze nodig hadden en hoofdprijzen betaalden, hebben ze nu wel interesse om te investeren in een embryo met het oog op de toekomst”, vertelt Lenaerts.

Exclusief aanbod
De 21 geselecteerde embryo’s, waarvan de eerste in maart geboren worden, komen uit de beste bloedlijnen die Europa te bieden heeft. “Dit aanbod krijg je met veulens niet bij elkaar. Zo exclusief is het. Als de veulens eenmaal aan de grond staan en ze vallen mee, dan bieden fokkers ze niet graag aan voor een veiling. Natuurlijk is het kopen van een embryo een gok, maar ze kunnen ter plaatse verzekerd worden.”

Gerald Lenaerts merkt een opvallende tendens in de UAE. “De Arabieren willen steeds vaker een jonge paard zelf opleiden en er zijn nu steeds meer rubrieken met jonge paarden. Welliswaar met 20 tot 30 paarden per klasse, maar het leeft wel. Om onszelf ook enigszins in te dekken, hebben we de veiling opengesteld. Iedereen kan online en telefonisch meebieden.”

Opfok in Europa
De embryo’s zullen in België geboren worden en kunnen hun eerste jaren daar ook doorbrengen. “Zeker als ze door de Arabieren gekocht worden. Arabische volbloeden kun je daarginds wel opfokken. Die zijn aangepast aan de omstandigheden, maar rijpaarden blijven achter qua ontwikkeling weten ze uit ervaring. Ze hebben er niet het gras wat wij hebben en het is er te warm in de zomer.”

Het is een kwestie van afwachten wie de embryo’s uit (half)zussen van Big Star, Taloubet Z, Arko III, Sapphire, Vagabond de la Pomme, Inschallah de Muze, Quickly de Kreisker, Carthago en Montender figuurlijk in handen krijgt. Of zijn de aanstaande broers of zussen van Hello Sanctos, Flora de Mariposa en Primeval Dejavu straks het meest populair?

Aanvangstijden
De veiling start vrijdag om 13.30 uur Brusselse tijd, wat neerkomt om 16.30 uur plaatselijke tijd in Sharjah (UAE). Wie zich minimaal 48 uur op voorhand registreert, kan van waar dan ook ter wereld online meebieden. Voor de live uitzending vanuit Sharjah zorgt www.clipmyhorse.com.

Bekijk de collectie hier.

Bron: De Paardenkrant / Horses.nl – Flanders Embryo Auction

Reageer
Discussie zien we graag op Horses, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Reacties zonder naamsvermelding kunnen zonder opgave van reden worden verwijderd. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 250 woorden. Lees hier alle voorwaarden.