De vijfjarige Maracaná (Millennium x Lord Loxley I), vorig jaar nog topper van de sporttest en met vlag en wimpel geslaagd voor de 14-dagentest, werd gisteren de ring uitgestuurd in de sporttest nadat hij herhaaldelijk ongehoorzaam was onder zijn eigen amazone Lena Waldmann. De dressuurproef van de zwarte hengst, die in 2017 voor zeven ton door Gestüt Bonhomme werd aangeschaft, werd door de jury beëindigd en de video van zijn test is door ClipMyHorse.tv uit het archief verwijderd.
Al bij de training op zondag en maandagmorgen was Maracaná extreem ongehoorzaam, waarbij hij achterwaarts rende, meermaals steigerde en bokte. Amazone Lena Waldmann zat het rustig uit en probeerde de hengst weer tot bedaren te brengen, maar meerdere keren blokkeerde de hengst compleet.
Bron: Horses.nl
Ik vraag me dan af,
Waarom het dier dit doet.
Er zullen toch ergens signalen zijn, dat hij ergens last van heeft, of iets wat hem dwars zit.
Met vlag en wimpel voor zijn 14-dagen test slagen en dan later extreem ‘ongehoorzaam’ zijn…. dit duidt op (erge) pijn en/of angst. En dat is vooral verdrietig voor het dier ongeacht wat hij gekost heeft….
Laten we niet vergeten dat paardensport een uitvinding van de mens is en niet van het paard. Dit paard vertelt dus duidelijk, in zijn eigen taal, dat hij het ergens he-le-maal niet mee een is. Wie luistert er?
Te kort door de bocht. Niet alle mensen die niet willen werken hebben ergens last van.
Een 5 jarige hoort nog lang niet onder het zadel te lopen laat staan die soort proeven en evenementen, heeft niks met ongehoorzaamheid te maken… Zonde dat zo’n prachtig paard nu al kapot gemaakt is omwille van menselijke idioterie.
Ik zou eerst eens uitzoeken of er een mankement a/h harnachement is.. Daarna volledige check-up door DA. ( rug-blessure? ) En allereest de video bekijken: is er i/h publiek iets gebeurd waar het paard van geschrokken is? ( b.v. flits-camera..) Als hij het de vorige keer prima deed, kun je n o o i t zondermeer de conclusie trekken dat het ‘ ongehoorzaamheid’ is!!
Linda, het niet trainen En belasten van een jong paard is ook slecht voor de gezondheid en duurzaamheid van een paard. Het is niet zwart/wit
Het zou mij niet verbazen als er hier sprake is van kissing spines. Een jong paard kan er meer last van hebben dan een oudere paard. Hij blijkt ook al bij de training daarvoor op zondag en maandagmorgen hetzelfde gedrag te hebben vertoond. Er lijkt mij geen sprake van kwade opzet te zijn bij de hengst maar van een uiting van pijn.
Er zullen altijd voor en tegenstanders zijn van het vroeg en jong beleren/ trainen van paarden en de graad van training. Waar de voorstanders, mijns inzien, toch echt een steeds groter bord voor de welbekende kop begint te krijgen, is dat algemene tegenstand voor de paardensport steeds groter wordt. Op het hoogste niveau liggen de dressuurruiters onder een vergrootglas, op amateurs niveau het welzijn van paarden op pensionstallen en op het opleidingsniveau krijgen we straks toestanden over de leeftijd waarop we beginnen met trainen van deze prachtige dieren. Ik zeg; allemaal heerlijke ingrediënten voor een gifcocktail waarmee een algemeen verbod op het paardrijden om de hoek ligt.
Dan mijn mening over het trainen van jonge paarden op het gevraagde niveau; belachelijk. Anatomisch zijn de beestjes nog niet eens uitgegroeid, het zwakste gedeelte van het paard, de rug nog niet eens volgroeid en wordt er verwacht dat het beest presteert op m/Z niveau, dan niet hoger. Het is als aan een kleuter vragen om met een zware rugzak een Olympische gymnastische vloer oefening te doen. Een beetje beweging a la, maar op een dergelijke manier de baan door gedreven te worden, en dan raar opkijken als hij het een paar dagen niet goed doet.
Wat een commentaar. Wie heeft een hond die de hele dag wacht op de baas dat hij van het werk komt? Wie heeft een kat die niet buiten komt en van zijn leven nog geen echte muis heeft gezien. Wie heeft een vogel…. een cavia….enz enz.
De ruiters weten echt wel wat ze doen en misschien heeft het de eigenaren ook wel overvallen dat hij zo vervelend was. Geef niet meteen zo`n modder maar kijk eerst naar je zelf!! Ze zullen best wel onderzoeken waar het gedrag vandaan komt. Zonder de sport een uitstervend ras, het paard!!
Het meeste commentaar wordt nu j u i s t gegeven vanwege het kort -door-de-bocht – oordeel dat vanuit de sport gegeven wordt :’ het paard was extreem ongehoorzaam’… Kennelijk oordeelde de eigenaar op dezelfde manier, want we zien nergens dat de eigenaar het paard verdedigd of zegt de oorzaak te gaan onderzoeken… Zelf heb ik al zo’n 50 jaar pony’s en kleine paarden en weet dus wel ongeveer het verschil tussen ‘ ongehoorzaamheid’ en vreemd gedrag dat meestal wordt veroorzaakt door pijn/ angst of miscommunicatie.. Mij valt op dat i/d paardensport bij afwijkend gedrag meestal direct wordt geroepen dat het paard stout is en ‘ aangepakt moet worden, terwijl men vanuit de Natural Horsemanship eerder de fout bij de eigenaar / ruiter legt: Is de uitrusting in orde of doet het ergens pijn bij het paard ? Snapt het paard de hulpen van de ruiter? Of geeft de ruiter tegenstrijdige hulpen?
Heeft het paard een nare ervaring waardoor hij in bepaalde situaties blokkeert ? Door je in het paard te verdiepen kun je dingen uitproberen en er zo achterkomen waarom het paard op déze manier reageert en kan men het paard ‘ resetten’ , zodat het weer goed kan functioneren.. Dit brengt je verder dan het wegzetten van een paard als ongehoorzaam en vervolgens steeds zwaardere middelen inzetten (zoals extra teugels, bitten, sporen en zwepen) waardoor het trauma of de pijn / angst bij het paard alleen maar erger wordt… En het paard meestal via een wrede handelaar eindigt bij de slager, terwijl dit dus met bovenstaand inzicht i/ d meeste gevallen absoluut onnodig is… Zonde van zo’n paardje toch?