Ga naar hoofdinhoud

Böckmann-hengsten Benefit, A Dream comes True en Dieu de l’Amour uit dekdienst

Cat.nr 42 (Belantis x Sir Tender) - Foto: Oldenburger Verband e.V.

Drie vierjarige hengsten die ter dekking staan bij Böckmann zijn voor de rest van het jaar uit de dekdienst genomen, omdat ze nog niet hebben voldaan aan de HLP-verplichting in Duitsland en dat dit jaar ook niet kunnen doen. De Oldenburger keuringskampioen van 2017 Benefit (v. Belantis), de reservekampioen van de Oldenburger zadelkeuring 2018 A Dream comes True (v. Apache) en de eveneens op de zadelkeuring goedgekeurde Dieu de l'Amour (v. De Niro) zijn vanwege blessures niet in staat om een verrichtingstest te lopen. 

Dat maakte station Böckmann op facebook bekend. Benefit heeft vorig jaar wel een 14-dagentest gelopen, hij was topscoorder in Schlieckau met een 8,66. A Dream comes True zakte vorig jaar voor zijn 14-dagentest in Schlieckau en Dieu de l’Amour legde nog geen test af.

Eisen in Duitsland

Om opgenomen te blijven in Hengstbuch I moet een hengst in het eerste dekjaar een 14-dagentest afleggen. Deze testen worden in het voorjaar en het najaar georganiseerd. De veulens uit dit betreffende dekjaar worden dan volledig opgenomen. Om in Hengstbuch I opgenomen te blijven moet een hengst nog een aanvullende test afleggen: dat kan via de sporttest (zowel op 4- als 5-jarige leeftijd) of via de 50-dagentest. Een driejarige hengst kan ook direct een 50-dagentest afleggen. Als hij daar voor slaagt is hij voor het leven goedgekeurd.

Minimumeisen

De hengsten in Duitsland moeten niet alleen een test lopen, ze moeten ook slagen. De eisen zijn daarvoor als volgt:

  • 14-dagentest: In de veertiendagentest moeten de hengsten een totaalgemiddelde van minstens 7,5 verzamelen óf boven de 8 gemiddeld scoren op de dressuur- of springonderdelen
  • 50-dagentest: In de vijftigdagentest moeten de hengsten op de spring- of dressuuronderdelen gemiddeld een 7,8 scoren
  • Sporttest: minimaal een 7,5 gemiddeld in twee testen (als vier- en vijfjarige)

Over dit minimum is wel discussie in Duitsland.  De FN voelt ervoor om de ondergrens af te schaffen omdat fokkers zich toch concentreren op de hengsten die goed scoren. Als dat wordt ingevoerd is elke deelnemer aan een test voortaan geslaagd als hij de test tot een einde brengt. Dit voorstel van de FN kwam niet goed aan  bij de Duitse hengstenhouders.

Bron: Horses.nl

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook