Ga naar hoofdinhoud

Veulenkoorts: Kraamstal in gereedheid

Exclusief
Daniel Voort met Elascha (v.Namelus), een halfzus van Zenith. Foto: Jacquelien van Tartwijk / Paardenkrant-Horses.nl
Paardenkrant-Horses.nl Veulenkoorts 2016 Het gaat goed met de halfbroer van Zenith. Hij heeft de naam Seven Day’s of Glory V&V Z gekregen en het is de bedoeling dat hij en zijn draagmoeder deze week of anders volgende week naar huis komen. Dan kunnen we hem elke dag bewonderen.

Hoewel de Fuego-dochter Heloma als eerste op de lijst staat om een veulen te krijgen, lijkt het erop dat de Heartbreaker, Very Nouvelle, eerder een veulen gaat krijgen, Zij staat begin april gepland te veulenen, maar begint al serieus uier te krijgen. Heloma is een vierjarige merrie die voor het eerst een veulen krijgt en daar zien we nog helemaal niets aan. We gebruiken altijd een geboortesingel en om haar daar aan te laten wennen heeft zij nu al wel zo’n brede elastieken singel om die je ook gebruikt om een deken. Soms reageren die jonge merries die niets kennen daar eerst wat gespannen op, maar zij was direct heel rustig.

We hebben de kraamstal al gereed. Deze kraamstal is anderhalf keer zo groot als normaal en is nagenoeg rond. Zo kunnen de merries niet in een hoek gaan liggen met veulenen. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat er niet een keer wat mis kan gaan. Verder zorgen we ervoor dat er een goed dik pak stro in de stal zit zodat ze niet op de kale vloer komen te liggen. Boven de kraamstal hangt de camera. Vorige week hebben we nog even alle paarden laten bekappen door onze smid Gert Soepenberg. We zijn er dus klaar voor.

De kraamstal is gereed. Foto: Jacquelien van Tartwijk / Paardenkrant-Horses.nl
De kraamstal is gereed. Foto: Jacquelien van Tartwijk / Paardenkrant-Horses.nl

De eerste jonge merrie wordt een dezer dagen gedekt. Dat is I am Nouvelle (Diarado x Indorado), een halfzus dus van Very Nouvelle. Zij wordt gedekt bij Douglas. Het is een heel bloederige merrie met heel veel techniek. We denken dat dat goed past bij het vermogen van Douglas en we geloven in die hengst. Ook qua type lijkt ons dat een goede match.

We hebben dit jaar vier driejarige merries die alle deze winter bij Gerrit ter Harmsel in de opfok staan. Daar laten we ze dan ook altijd een paar keer vrij springen. Voor elk maken we dan een eigen plan. Zo zal er eentje deze zomer worden aangereden en de andere blijven op Enterbrook tot ze drachtig zijn en komen dan naar huis.

De dit jaar te verwachten veulens bij Maatschap Voort:

Naam merrie (afstamming) (verwachte) veulendata veulen/drachtig van
Sascha (Fuego du Prelet u. Novelle v. Burggraaf) via ET  1-2-2016 Sir Obolensky Z
Heloma (Fuego du Prelet u. Celoma v. Clinton) 24-3-2016 Dallas VDL
Very Nouvelle (Heartbreaker u. Nouvelle v. Indorado) 6-4-2016 Diamant de Semilly
Celoma (Clinton u. Sheloma v. Burggraaf) 10-4-2016 Dallas VDL
Elascha (Namelus R u. Sascha v.Fuego du Prelet) 24-4-2016 Lavillon
Flair Minka (Calvaro Z u. Aminka v. Guidam)  11-6-2016 Douglas VDL

Daniël Voort van Maatschap Voort in Den Ham 

Klik hier voor alle artikelen van Veulenkoorts 2016.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.