Ga naar hoofdinhoud

Vier maal ster op Groningse thuiskeuring

Het was een vruchtbare thuiskeuringsdag vandaag in Groningen. Van de tien beoordeelde paarden kon er aan vier direct het sterpredicaat toegekend worden en twee paarden scoorden 80 punten voor het exterieur.

Inspecteur Bart Henstra zag een stel fijne paarden voorbij komen bij de fokkers thuis. Zoals het Lichte Tour-dressuurpaard Uzarmus (Hamlet uit Prizarma elite sport-dres PROK van Lennard, fokker G. Hoving uit Haren) van A. Bakker-Oosterhof uit Oudeschip. Deze 17-jarige ruin heeft zich goed bewaard en draagt met het verkregen sterpredicaat bij aan het tevens vandaag behaalde preferentschap voor moeder Prizarma. “Uzarmus is een royaal ontwikkelde ruin van 1.78m, die goed bespierd is en in goede conditie werd voorgesteld. Hij heeft veel front en een sterk lichaam”, vertelt Bart Henstra, die 75 punten gaf voor het exterieur.

Halfbroer Uzarmus ook ster

Bij dezelfde eigenaar werd ook zijn halfbroer Hudson (Uphill uit Prizarma elite sport-spr PROK van Lennard), f/g A. Bakker-Oosterhof, ster verklaard. Deze zesjarige ruin presteert op Z2-niveau en voldoet daarmee aan de sporteisen voor het sterpredicaat. Op de thuiskeuring vandaag kreeg hij 70 punten voor exterieur. “Hudson is correct gebouwd, is 1.69m en zou wat meer lengte in het lichaam mogen hebben. In beweging waardeert hij zich duidelijk op.”

Sezuan merrie met veel uitstraling

Bij de dressuurpaarden was ook de vijfjarige Icarus (Sezuan uit Bermeta-W elite sport-dres PROK d-oc van Sandreo) van fokkers Monique Peutz-Vegter en Philip Wagelaar een opvallende verschijning. Hij kreeg 80 punten voor exterieur en kan direct ster worden zodra hij aan de sporteisen (Z2+1 of een succesvol afgelegde aanlegtest) voldoet. “Dit is een paard met heel veel uitstraling, een mooie voorhand en correct fundament. Op het straatje liet hij ook een hele goede manier van bewegen zien, zo verdiende hij voor de stap 85 punten en voor de draf 80 punten.”

Klein maar fijn

Twee springmerries gaan vanaf vandaag als stermerrie door het leven, beide behaalden 70 punten voor exterieur. De Up to Date-dochter Faberlina-RV (uit Zoberlina RV ster van Berlin, fokker Stoeterij Renken uit Vriescheloo) van R.L.A. Boverhof uit Onnen is in het verleden al geslaagd voor de merrietest, waardoor ze direct ster werd. “Deze merrie is met haar 1.60m niets te groot maar heeft wel een goede lengte in het lichaam. Ze is jeugdig, bloedgemaakt en correct gebouwd.” De O’Brien-dochter Esmeerantha (uit Lady Amarantha ster prest PROK van Amethist, fokker J. Otten uit Hoogersmilde) van J.C. Lakenvelt uit Lageland heeft op 1.35/1.40m-niveau gepresteerd en had daarmee al het sportpredicaat verdiend. Vandaag kwam daar de ster bij. “Ook deze merrie voldoet met haar 1.61m net aan de gestelde eisen qua stokmaat, en staat goed in het rechthoeksmodel. Ze heeft een correct model en heeft zich bewezen in de sport.”

Grootvader Nimmerdor

Tot slot verdiende de twaalfjarige Holsteiner merrie Beibe (Nekton uit Eibe III van Capitol I) van T. Broersma uit Jistrum 80 punten voor het exterieur. “Deze merrie doet in haar model denken aan grootvader Nimmerdor en is heel correct gebouwd. Ze heeft een goede bovenlijn, een aansprekende voorhand en heel correct fundament.” Ook in de fokkerij lijkt ze haar steentje bij te dragen en ze is inmiddels zelf al preferentwaardig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook