Ga naar hoofdinhoud

Vijf hengsten opgehaald uit Stegeren

DelviroTwee rijpaardhengsten en drie tuigpaarden hebben het verrichtingsonderzoek in Stegeren verlaten. Catalogusnummer 33 (Vivaldi x Havidoff) was vorige week rechtsvoor kreupel en kon afgelopen maandag niet getest worden. In overleg met de hengstenkeuringscommissie is Dude doorgestuurd naar het najaarsonderzoek. Nummer 18 (Tangelo van de Zuuthoeve x Quasimodo Z) is door de eigenaar teruggetrokken en heeft het centrum verlaten. Bij de tuigpaarden heeft de HBC Stal uit Boijl alle drie de hengsten naar huis gehaald.

HBC Stal heeft de hengsten Dancer (Victory x Patijn), Diablo (Whiskey HBC x Indurain) en Delviro (Vulcano x Waterman) opgehaald. “Wij waren verrast met de bekendmaking van de eerste cijfers door de verrichtingsjury. Deze kwamen geheel niet overeen met onze eigen waarnemingen in het voortraject en ook niet met de waarnemingen van het publiek bij de aanlevering. Bij de tweede cijferronde leek ook de jury naar de juiste inschatting te gaan. De laatste gepresenteerde cijfers en de commentaren waren voor ons zo teleurstellend, dat wij uit hommage aan de hengsten hebben besloten ze niet verder te laten gaan in dit voor ons ondoorgrondelijke traject. Bovendien werd ons gisteren gemeld dat Dancer kreupel was en waarschijnlijk dit onderzoek niet kon afmaken en volgend jaar terug kan komen. Ons besluit is mede gebaseerd op het feit dat bij terugtrekking op dit moment een test op latere leeftijd tot de mogelijkheden blijft behoren”, laat de HBC Stal weten. HBC Stal overweegt één van deze hengsten bij een alternatief stamboek te laten registreren, zodat het via deze weg mogelijk is de hengst op fokkracht te toetsen.

Het KWPN meldt op haar site: “De schimmel Dancer was in draf achter zeer onregelmatig tijdens de beoordeling. In veterinair onderzoek is kreupelheid vastgesteld en de verwachtingen zijn dat herstel pas op langere termijn plaatsvindt. Deze hengst is daarom doorverwezen naar het volgende centraal verrichtingsonderzoek. De zwarte Delviro kreeg van de jury een vijf voor achterbeengebruik. Ook is er een veterinair rapport waarin wordt gesproken van afwijkend achterbeen gebruik.”

Voorzitter Henk Rootveld reageert: ‘We waren als hengstenkeuringscommissie positief verrast door het optreden van Delviro voor de showwagen tijdens de aanlevering. Vervolgens bleek in de training en tijdens de eerste trainingsbeoordeling het achterbeengebruik van deze hengst duidelijk zijn minste punt te zijn. De hengst zou achter meer kracht moeten ontwikkelen en met name in de wendingen was hij vaak onregelmatig in zijn bewegingen achter. Dat heeft zich gedurende het onderzoek niet verbeterd. Dat was voor de hengstenkeuringscommissie aanleiding om het centraal onderzoek van deze hengst te beëindigen. Het veterinaire rapport heeft bij dit besluit ook een belangrijke rol gespeeld.”

De tuigpaarden werden woensdag voor de tweede keer beoordeeld. De hengsten werden gepresenteerd door trainingsleider Udo de Haan waarna de hengsten ook gereden werden door één van de twee leden van de verrichtingsjury, Ad Geurts en Peter Stevens. De bevindingen van de hengsten die nog deelnemen aan het onderzoek zijn als volgt: In het begin van het onderzoek had Ditisem (v. Roy M) last van zijn overmatige inzet die een constante verrichting in de weg stond. Sinds vorige week pakt hij de training goed op en dat vertaalt zich in een duidelijk betere verrichting. Colonist (v. Vulcano) is een sterke hengst die constant presteert en gedurende het hele onderzoek op alle onderdelen weet te overtuigen.

Bron: Horses.nl/De Paardenkrant

© Horses.nl, overname niet toegestaan. Op dit artikel rust copyright.

5 reacties op “Vijf hengsten opgehaald uit Stegeren

 • tukker

  ik neem aan dat het kwpn in beraad gaat over een ander te volgen tracee, waren er vorig jaar weinig hengsten, dit jaar blijven er helemaal geen hengsten over,
  Het is toch te zwaar, te veel voor deze jonge paarden.
  Hetzelfde telt voor de vion-cup
  lagere eisen stellen anders is dat over een paar jaar ook over.
  Er zijn dit jaar al veel minder aanmeldingen voor de merriekeuringen, het gaat zo de verkeerde kant op. KWPN is nu het beste stamboek ter wereld maar dat kan snel veranderen

 • thomas tukker

  dit gaat de verkeerde kant op.
  Pas op dat je de fokkers en eigenaren maar vooral de hengsten niet frustreert.

  Veel talent gaat zo verloren, ook al komen deze hengsten via de achterdeur weer binnen, de PR- waarde van Stegeren werkt averechts voor het KWPN-paard.

  Bestuur KWPN, U zit hier verkeerd.

 • J

  Juist omdat het KWPN het beste stamboek is, zijn de eisen zo streng, als die eisen versoepeld worden, gaat de kwaliteit hard achteruit.
  Dat verrichtingsonderzoek is er niet voor niks, er is veel slecht over geschreven maar dit zijn allemaal fabels.

 • tolan

  iedereen met een beetje paardeverstand weet dat dit circus voor 3 jarigen veel te belastend is voor die jonge dieren in de groei ook mentaal wanneer heeft er eens een bestuurlid het lef en de moed om dat te veranderen naar keuring voor 4 jarige dieren zelf op die leeftijd moet je alles nog rustig aandoen

 • Recht

  Mag de discussie altijd wel uit komen op ‘zwarte pieten’ richting slecht beleid, een slecht verrichtingsonderzoek, slechte jury’s, slechte bestuursleden? Ik vraag het mij ten sterksten af.

  Hoe kun je nu met droge ogen beweren dat we het in Nederland zo slecht doen…notabene een zeer klein land dat wereldwijd bekend staat als fokkerijnatie!

  Iedereen weet dat goed ook goed is en iets minder (‘voldoende’) tot niet goed, niet goed genoeg…tenminste, voor een dekhengst, welke losgelaten wordt op een fokpopulatie.

  Moeten we dan ook niet des te voorzichter zijn als een hengst wordt losgelaten die door een eigenaar al als commercieel wordt aangeduid. De commerciele waarde wordt niet bepaald door een schimmel of zwarte of vos-bles-4-wit kleur of een goede PR campagne door een hengstenhouder met een groot netwerk, maar door een goede verrichting.

  Iedere objectieve en emotie-bedwingende paarden-verstandige kon wel eens weten dat een goede hengst al dat goede laat zien op 3 jarige leeftijd. Zij het in de selectie, zij het aan de eigenaar. In het eerste geval wordt hij goedgekeurd, in het tweede geval zal de eigenaar in vertrouwen de hengst ‘bewaren’, en deze opnieuw voorbrengen. Treffend voorbeeld; Colonist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.