Ga naar hoofdinhoud

Vijf tuigpaard merries geslaagd voor IBOP

Negen tuigpaard merries namen gister op het KWPN-centrum in Ermelo deel aan de IBOP-test. Vijf behaalden er 75 of meer punten, het minimum aantal om voor het predicaat keur in aanmerking te kunnen komen. Henk Rootveld, Piet Lelieveld en inspecteur René van der Kuil vormden de jury.

De hoogste score werd behaald door driejarige scherp scharnierende Hulony-C (Cizandro x Kolonel) van Brian Franken uit Elspeet. Moeder Tulony is een volle zus van de naar Amerika geëxporteerde en reeds overleden preferente hengst Patijn. Uit deze vermaarde Lony-stam komen ook de hengsten Colonist en Ganges. Henk Hammers presenteerde Hulony-C die uitkwam op 85 punten. De driejarige Hulony-C stond dit jaar in haar groep vijfde op de CK Gelderland. Een nationale uitnodiging zat er niet in. Rootveld: “Een merrie die over veel kracht en actie in haar bewegingen beschikt. Ze is verfijnd van front en komt daarin mooi terug. De merrie toonde veel aanleg.”

Met 80 punten werd de driejarige ster prok merrie Higurante (Colonist x Marvel) van T. Mekelenkamp uit Pannerden. Fokker van het Jaar 2015 Hermanussen fokte uit moeder Tatjana ook de KPWN-hengst Fabuleus (v. Unieko). Aris van Manen presenteerde de zeer tuigtypisch optredende en er groots over kijkende Higurante. Higurante was als veulen reservekampioen in Nijkerk en dit jaar stonde ze zevende in de Finale op de Nationale Keuring. Ze stond daar vierde in het KWPN-kampioenschap voor driejarige tuigpaarden om de Egbert Emmink Bokaal. ”Een merrie die over allure beschikt. Ze toonde veel ruimte en veel actie in haar bewegingen maar ze mag nog iets meer zakken in de croupe.”

De zesjarige zeer attent en fier optredende Elfie (Urgent x Fabricius) van Jan Veldhuis uit Opeinde keerde huiswaarts met 76 punten. Zij is ook een telg uit de Lony-stam. “Een merrie die veel inzet toonde en de hals er goed opzette. Ze showde zich met actievolle bewegingen maar het zweefmoment mocht iets groter.”

Ook 76 punten waren er voor de driejarige goed ontwikkelde Holette (Cizandro x Victory) van Jaap van der Meulen uit Broek. Henk Hammers kwam de merrie voorrijden. Holette was als tweejarige Nationaal Kampioen, dit jaar stond ze derde op de Nationale Tuigpaardendag. “Deze merrie loopt goed met de schoft omhoog en heeft een royaal voorbeengebruik. Ze was soms even uit balans en in het front zou ze nog meer mogen overtuigen.”

De driejarige edele Helise (Atleet x Sander) van fokker Henri Kruithof uit Rouveen werd keur middels een IBOP van 75,5 punten. Helise stond dit jaar zesde in groep I op de NTD. “Deze merrie waardeerde zich gedurende de showwagenproef op in het front. Ze beschikt over veel souplesse en een groot zweefmoment.”

Bron: KWPN.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook