Ga naar hoofdinhoud

‘Vindicat is ook erg oranje’

Oklahoma II W (Libero H x Ramiro Z), de prestatie-moeder van Vindicat.
Foto Peter van Wegen
De fokkers van Vindicat W, het paard dat als laatste in de barrage de gouden teammedaille voor Groot-Brittannië binnenhaalde, waren al weer vertrokken. Peter en José van Wegen moesten hun ‘finest hour’ thuis voor de buis doorbrengen. Terwijl ze zaterdag nog in Greenwich Park waren om de eerste kwalificatie mee te maken.

“We hebben hemel en aarde bewogen, maar konden verder geen kaarten bemachtigen”, vertelt Peter van Wegen aan de telefoon. “Wat hadden we dít graag mee willen maken! We zijn heel blij en enorm trots! Vooral omdat we ook de moeder en grootmoeder van Vindicat hebben gefokt.”

“Wel hadden we vandaag een beetje een dubbel gevoel. Aan de ene kant wilden we natuurlijk dat het Nederlandse team zou winnen. Dat zijn toch onze jongens. Maar als fokker zie je natuurlijk nóg liever je paard winnen.”

José van Wegen vertelt dat ze Peter Charles en Vindicat W zaterdag in de eerste olympische omloop hadden zien springen. “Er hing daar een dubbele staalkabel boven het stadion met een camera, die zoefde soms met behoorlijk veel lawaai over het terrein. En precies toen Vindicat in het parcours was, zoefde dat ding weer over het parcours. Je zág dat paard gewoon in elkaar kruipen. Logisch dat het toen helemaal mis ging.”

In de persconferentie vertelde Peter Charles inderdaad dat Vindicat enorm ‘spooky’ was geweest door de imponerende omgeving en dat het paard elke ronde beter was gaan springen.

Oklahoma II W (Libero H x Ramiro Z), de prestatie-moeder van Vindicat.
Foto Peter van Wegen

Na de gouden olympische overwinning van het Britse team is Peter van Wegen vanmiddag meteen de wei in gelopen om een foto te maken van Oklahoma II W (Libero H x Ramiro Z), de prestatie-moeder van Vindicat. “Ik heb haar voor de grap de oranje sjaal omgedaan waarmee ik zaterdag in Greenwich rond heb gelopen. Met ‘Vindicat W’ erop geschreven. Bij wijze van knipoog naar ons ruiterteam. Maar Vindicat is zelf natuurlijk ook erg ‘oranje’.”

Oklahoma II W is de dochter van de beroemde Elottie W, die – 26 jaar oud en nog spijkerhard – bij Van Wegen in de wei loopt. Elottie bracht 21 veulens, waaruit onder meer de internationale springpaarden Lazuli, Igon W en Tennessee W en de KWPN-hengst Amadeus groeiden. Op dit moment zoogt ze een veulen van Sheraton. Vindicats moeder heeft een zwart merrieveulen van Nabab de Reve bij voet. “Dat is net als Guidam, de vader van Vindicat, een zoon van Quidam de Revel. Nabab is alleen wat rustiger. Maar dat is geen probleem, de nodige scherpte heeft Libero er al ingebracht.”

Bron: Horses.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.