Ga naar hoofdinhoud

Volle zus van Desperado maakt beloftes waar op CK Zuid-Holland

Fanita als kampioene van de CK in Zuid-Holland. Foto: Jacquelien van Tartwijk

Deelnemers aan CK Zuid-Holland beleefden dit jaar een primeur: de keuring, voorheen in Heerjansdam, vond voor het eerst plaats in Strijen, tegelijkertijd met de Hippische Dagen. Een heel mooie locatie, want sport en fokkerij gaan hier voor iedereen zichtbaar, hand in hand. Toeschouwers kregen waar voor hun geld, want er werden in iedere rubriek waardige kampioenen opgesteld en dat zegt wat over de kwaliteit van de aangeboden paarden, die niet alleen in de breedte goed was, maar ook voorzag in enkele uitschieters.

De dressuurpaarden werden beoordeeld door Regio-inspecteur, Dirk Reijne, Ine van Deurzen en voorzitter Marian Dorresteijn. Uit de twee groepen driejarige dressuurmerries werden vier paarden uitgenodigd om terug te komen voor de definitieve plaatsing. Nadat ze op de stamboekkeuring al 100 punten had gekregen voor haar draf, waren natuurlijk de verwachtingen rond Fanita (v. Vivaldi) hoog gespannen. De volle zus van de KWPN-goedgekeurde Desperado maakte de verwachtingen helemaal waar en liet zich iedere keer opnieuw geweldig zien: ze bewoog in een mooie houding met heel veel afdruk en souplesse.

Naast Fanita mogen ook Fifa (v. Apache) en Filegra (v. Zhivago)  naar de NMK.

In de strijd om de Dagtitel moest Fanita het opnemen tegen de beste oudere dressuurmerrie. Zeker geen vooraf gelopen race, want Elba (v. Jazz) bewoog eveneens op indrukwekkende wijze en beschikte over een fijn sportlichaam. Uiteindelijk werd gekozen voor elegantie en mocht Fanita als eerste opstellen.

Bij de springpaarden stond Marian Dorresteijn haar plaats af aan Cor Loeffen. In deze discipline ging Calitha SHR (v. Canturano) aan kop. Een mooi gemodelleerde en goed bewegende bruine, die voor springen op de stamboekkeuring al 80 punten wist te behalen. In de strijd om het Dagkampioenschap was Ekita K (v. Indoctro) haar concurrent. De goed ontwikkelde en correct bewegende vos liet zich heel goed zien, maar moest het toch nipt afleggen tegen Calitha SHR. Deze driejarige heeft overigens een Holsteins levensnummer en mag daarom haar opwachting niet maken op de NMK, daar zou ze met haar kwaliteit zeker niet misstaan hebben. Kampioen van Zuid-Holland kon ze wel worden, omdat iedere regio zelf de regels voor wat betreft het kampioenschap mag bepalen.

Jan Vink, de man achter deze stoeterij, boekte nog meer succes. Zijn goed ontwikkelde Interessant (v. Apache) bewoog met veel souplesse en afdruk en werd kampioen bij de dressuurveulens. De dressuurveulens vielen overigens positief op door hun kwaliteit, maar liefst vier ervan mogen naar de Nationale Veulenkeuring.

De groep springveulens was in Strijen wat kleiner. Hierin mocht Ippon VDJ (v. Dakar VDL) de kampioensjerp in ontvangst nemen. De bruin geboren schimmel bewoog lichtvoetig en liet vooral in de galop veel balans zien.

De regio Zuid-Holland is terecht trots op haar fokkers. Traditioneel werd een aantal van hen gehuldigd vanwege het preferent of prestatie worden van zijn of haar merrie. De familie Kramer uit Oud-Beijerland werd vanwege hun prestaties op zowel fokkerij- als sportief gebied uitgeroepen tot Fokker van het Jaar.

Bron: Horses/KWPN

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Eén reactie op “Volle zus van Desperado maakt beloftes waar op CK Zuid-Holland

  • Karel de Lange

    Wat vindt Katrien Walczak van een dressuurpaard waarbij het voorbeen nog met het volle gewicht aan de grond staat en het achterbeen al doelloos in de lucht hangt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook