Ga naar hoofdinhoud

Voormalig nationaal veulenkampioen pakt Zeeuwse springtitel

Huwerna werd de kampioen bij het springen. Foto: Melanie Brevink

Fokker Sam Moens uit Aagtekerke had vandaag een topdag op de Centrale KWPN-keuring van Zeeland. In Vrouwenpolder, waar de keuring in verband met de hitte verplaatst was van de middag- naar de ochtenduren, werd Moens voor hem volkomen onverwacht gehuldigd als Zeeuwse Fokker van het Jaar. Niet veel later maakte zijn driejarige Huwerna (v. Bubalu VDL)het feestje compleet voor de fokker: de opvallende merrie pakte namelijk de Zeeuwse titel in de springrichting.


Huwerna is geen onbekende in de keuringsbaan, de fraaie bruine merrie pakte drie jaar geleden al de nationale titel bij de springveulens. Ook vandaag liet ze zich van haar beste kant zien en op de stamboekopname sprong ze al naar 80 punten. In de groep met driejarige springmerries kreeg ze slechts te maken met één concurrente, maar ze bleef deze Huupie Donja (v. Bernini) ze ruimschoots voor. Hoewel Huupie Donja een wat degelijke verschijning is qua model, verdiende ze vanwege haar springscore op de stamboekopname – waar haar vermogen maar liefst 90 punten opleverde – toch een uitnodiging voor de KWPN Kampioenschappen. Dit ticket werd vanzelfsprekend ook in de wacht gesleept door Huwerna. In het kampioenschap kreeg ze concurrentie van de beste oudere merrie, Ezimone. Deze dochter van Unaniem moest haar meerdere echter in de keer op keer sterk optredende Huwerna erkennen.

Wynton
Bij de dressuurpaarden kwam de koppositie niet zo overduidelijk naar voren als bij de springpaarden. Er kwam een gemêleerd groepje in de baan, waarbij Wynton-dochter Hidéra (vm. Vivaldi) als beste aangewezen werd door de jury. In het kampioenschap namen drie merries het tegen elkaar op. Op de KWPN Kampioenschappen vormen de vier- tot en met zevenjarige keur- en elitemerries een ‘nieuwe’ rubriek in Ermelo. In het verleden stond deze rubriek ook al op het programma en nadat deze een paar jaar was verdwenen, is ze nu weer toegevoegd. In het kader daarvan bood fokker Kees Elenbaas uit Ellemeet zijn Floortje (v. Negro) aan op de keuring. De merrie werd ook gepresenteerd in de Pavo Cup, waarin ze onder het zadel van Nadia van Schaik de hoogste dagscore realiseerde. Ze finishte met 85 punten en scoorde onder meer een 9 voor haar galop. Floortje deed het aan de hand in de keuringsbaan ook goed en mocht aantreden in het kampioenschap. Samen met Hidéra en de beste vier- tot en met zevenjarige stermerrie Gigi Valentina (v. Voice) – eerder ook al in graad verhoogd – mocht ze de strijd aanbinden. Floortje overtuigde keer op keer en liet zeer veel vermogen in draf zien. Daarmee gaf ze de concurrentie het nakijken en kreeg zij het kampioenslint omgehangen. Ook verdiende ze een uitnodiging voor Ermelo.
Bij de veulens waren de titels voor Kesta Utopia (Apache x Democraat) en fokkers A.W. Buijze uit Dirksland en J.J. Casteleyn uit Hansweert en voor Kiverna (Grand Slam x Iroko) van fokker Sam Moens.

Bron: Horses

Vond u dit een interessant artikel?

Dit artikel is geschreven door een van onze hardwerkende freelancers. Alle medewerkers van Horses.nl staan voor u klaar, dag en nacht om het laatste nieuws snel, vanzelfsprekend en nu nog gratis bij u te brengen. Want goede en onafhankelijke berichtgeving over alles wat er in de paardensport gebeurt snel uw op digitale scherm brengen, dat is onze passie! Maar dit kunnen we niet zonder uw steun en waardering.

Vindt u ook dat Horses.nl vrij toegankelijk moet blijven voor iedereen? Geen inlogscherm en extra clicks om uw favoriete nieuws te lezen? Transparant, open, deelbaar. Help ons om dit ook in de toekomst te kunnen waarborgen. Doneer en houd ons journalistieke platform vrij toegankelijk voor alle paardenliefhebbers!

Doneer nu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook