VSN-voorzitter neemt eigen trofee mee naar huis

VSN-winnaar Ikigai. Foto: Paardenkrant-Horses.nl/Rick Helmink

De VSN-finale in de categorie springpaarden is gewonnen door de Elvis ter Putte-zoon Ikigai, die in eigendom is van VSN-voorzitter Frans Burgers. Ivoor (v. Eldorado van de Zeshoek) en Ivaro N (v. Elvaro) deelden de tweede plaats.

Juryleden Hans Horn en Tom Brinkman kregen bij de eerste beoordeling 27 springpaarden in de ring. De beste vier daarvan kwamen terug om overgereden te worden door Brinkman.

Toekomsttalent

Ikigai is een talent voor de toekomst te noemen. Het is een paard met veel bloed, dat op het moment nog iets groen aandoet.

De Iroko-kleinzoon ging na de eerste beoordeling al aan de leiding met 42,5 punten en wist met een negen voor het overrijden, de overwinning veilig te stellen. “De Elvis ter Putte kent op het moment eigenlijk nog maar één versnelling, wat je goed kan zien in het rijden naar de hindernis toe. Daar is het iets moeilijker om in te schakelen. Toch is het een compleet paard en is het een beetje de africhting van dit moment, hij is pas 3,5 jaar oud. Het vermogen is geen vraagteken”, vertelt Horn.

Kwaliteit vs rijdbaarheid

De Elvaro-zoon Ivaro N stond na de eerste beoordeling op de derde plaats, maar wist zich na het overrijden, waar hij een negen voor kreeg, op te waarderen tot een gedeelde tweede plaats. “Ivaro is een evenwichtig paard, maar kon ons niet zo bekoren in de draf. Galopperen doet hij goed, alhoewel hij daarin misschien nog net iets meer ruimte kan hebben. Hij heeft een goede reactie naar de sprong en rond de spong mooi af”, licht Horn toe.

“Ivoor heeft zeker veel kwaliteit, maar ook veel temperament. Dat moet bij een bepaalde ruiter passen en is daardoor minder simpel dan de Elvaro-zoon. Uiteindelijk komen ze daarvoor op hetzelfde puntenaantal uit”, aldus het jurylid. De bruine werd door Brinkman gewaardeerd met een 7,5.

Iets zwaarmoedig

Sheraton-zoon Sheraton Boy D Z mocht als vierde opstellen. “Hij geeft best een goed gevoel en is ook een fijn paard, maar op het moment ietsje zwaarmoedig. Hij gaf aan het eind ook een beetje op. Toch denk ik dat als hij wat sterker wordt en meer kracht krijgt, het een heel fijn paard is met veel vermogen”, aldus Horn.

Idol H&H, een zoon van Action Breaker, eindigde op de vijfde plaats en mocht net niet naar de tweede ronde. Jurylid Hans Horn licht toe: “De Action Breaker-zoon heeft goede basisgangen en veel balans, maar is iets terughouden op de sprong. Het is wel een sympathiek paard.”

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Reageer
Discussie zien we graag op Horses, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Reacties zonder naamsvermelding kunnen zonder opgave van reden worden verwijderd. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 250 woorden. Lees hier alle voorwaarden.