Ga naar hoofdinhoud

Olievlek

Wim ErnesSteeds meer grote, internationale stamboeken hebben interesse in onze KWPN-ers. Ik denk dat het Deense stamboek (Blue Hors) daarin voorop liep. Zo’n vijf tot tien jaar geleden begon men in Denemarken het Nederlandse paard meer en meer te waarderen. Goede Nederlandse hengsten vertrokken en de Deense fokkers keken vaker over de grens als ze hun merrie wilden laten dekken. Afgelopen weekend was de hengstenkeuring van het Deense stamboek en bijna de helft van de gekeurde jonge hengsten voerde KWPN-bloed. Dat is natuurlijk fantastisch.

Ook in onder andere Duitsland en Zweden zie je steeds meer KWPN-invloed; denk aan onze kampioen van de A-jaargang Ampère, die in het afgelopen jaar de meest dekkende hengst in Zweden was. Daarbij zijn natuurlijk op de eerste plaats de sportprestaties van onze paarden heel belangrijk geweest. Als je als stamboek bovenaan meedoet in de rankings, krijg je automatisch te maken met meer belangstelling. Het werkt als een soort olievlek die zich steeds verder uitbreidt.

Als stamboek zijn we daar blij mee en we zijn trots op de fokkers die ervoor zorgen dat er goede paarden blijven komen. Ik denk dat de specialisatie, het meer gericht zijn op specifieke onderdelen aan een paard, daar zeker aan bijgedragen heeft. Vanaf 2006 worden de verschillende fokrichtingen binnen het KWPN aangeduid, maar onze fokkers liepen wat dat betreft al verder voor. Zij waren allang bezig om meer gericht een paard te fokken.

In Nederland is veel ‘know how’ bij de fokkers, maar ook bij ruiters en trainers is er het potentieel om de KWPN-fokproducten op wereldniveau te brengen. Het is een wisselwerking tussen beiden die ervoor zorgt dat de fokproducten uiteindelijk op het hoogste niveau mee kunnen doen.

De keerzijde is dat er vaak potentieel goede hengsten van het ‘KWPN-toneel’ verdwijnen als ze voor hun goedkeuring naar het buitenland worden verkocht. Het doet toch een beetje pijn om bijvoorbeeld de toppers van de keuring te zien vertrekken. Die afzet naar het buitenland is natuurlijk alleen maar te prijzen en het commerciële belang mogen we natuurlijk ook niet vergeten, maar soms verlies je een hengst die in eigen land ook veel had kunnen brengen. Kijk naar Blue Hors Zack, die binnen de Deense fokkerij ondanks zijn jonge leeftijd al veel invloed heeft. Van de andere kant hoeft de verhuizing van KWPN-potentieel naar een ander land vandaag de dag geen belemmeringen voor de fokkerij meer op te leveren. Met de huidige technieken is het als fokker mogelijk om bij dergelijke goede hengsten, uit welk land dan ook, te dekken.

Daarnaast moeten we niet vergeten dat een groot deel van de kracht van ons stamboek verankerd ligt in de merrielijnen. De kwaliteit van de merriestapel is van essentieel belang om bovenaan mee te blijven doen. Dat is ook de reden dat we er vanuit het stamboek hard aan willen werken om die kwaliteit bij de merries te behouden en uit te bouwen. Vooral in de merrieselectie kunnen we nog een grote slag maken en daarom willen we als stamboek onze fokkers goed kunnen adviseren en ondersteunen. Op dit moment is er overleg tussen het stamboek en de regio’s over hoe we dit nog beter uit kunnen dragen en in de toekomst kunnen implementeren.

Hengsten zijn tenslotte voor iedereen over de hele wereld beschikbaar, maar merriestammen zijn veel meer uniek verbonden aan één land.

Wim Ernes, lid KWPN-hengstenkeuringscommissie dressuur

Deze column verscheen vrijdag 16 maart in De Paardenkrant

Klik hier voor alle columns die in De Paardenkrant verschenen

3 reacties op “Olievlek

  • Jack

    De Deense Hengstenkeuring is geweest en blijkbaar worden er daar een aantal mensen binnen het KWPN zenuwachtig van.

    Wim Ernes spreekt in deze column van hengsten die vroegtijdig ons land verlaten hetgeen zonde zou zijn. Gelukkig hebben we de merriestapel nog, onze kracht van het KWPN.
    Voorbeeld is Ampere een op een top KWPN hengst die nu veelvuldig in Zweden dekt.

    Wat heer Ernes even vergeet is dat Ampere uit een 5 generaties Holsteiner merrielijn komt. Wat nou KWPN hengst, wat nou kracht van onze merrielijnen. Ampere komt gewoon uit een duits lijntje wat toevallig in Nederland staat met kwpn papier. Dat noemen we dan een KWPN merrielijn.

    Ook Jack Sparrow is zo’n voorbeeld. Gekocht door een Nederlander en we maken er zo snel mogelijk een KWPN hengst van. Stempeltje erop en het is een KWPN-er. Maar laten we eens kijken. Papa Johnson is Jazz x Flemmingh. Was Flemmingh niet ook een Holsteiner? En dan de merrielijn van Jack Sparrow…op en top Duits bloed.

    Dus doen we hier in Nederland niet gewoon hetzelfde als Denemarken doet? We kopen ook jonge hengsten weg uit het buitenland en laten ze het KWPN in stromen.

    De pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet!

  • Zarah

    Zo te zien heeft ook een groot gedeelte van de goedgekeurde hengsten Jazz in de pedigree.
    Er zijn in Nederland al veel zonen/kleinzonen van Jazz voor de fokkerij beschikbaar, dus ik vind het niet zo erg dat deze hengsten naar Denemarken zijn gegaan. Daar zijn vast en zeker een heleboel merries die nog niet het bloed van Jazz voeren….

  • Edsko Takens

    Niks nieuws onder de zon. Ook al in de tijd van de Groningse en Gelderse paarden kochten we zelf goed fokmateriaal over de grens en verkochten we nog veel meer paarden weer terug over de grens. Goed voor de economie.

Reacties zijn uitgeschakeld.