Ga naar hoofdinhoud

Hippische bioscoop

Eerste bezichtigingDe eerste bezichtiging van de KWPN-hengstenkeuring gaat vandaag verder in Deurne. Het zal me benieuwen hoe het daar in Brabant verloopt. De verhuizing van Ermelo naar Assen had nog wel wat meer voeten in aarde dan het KWPN en de Sunrise Stables waarschijnlijk dachten.

De eerste keuringsdag begon met doorslaande stoppen en uitvallend licht, een slecht geluid uit de boxen, koukleumend publiek op de tribunes en veel onrust met de stallen en keuringsbaan onder één dak. Het rumoer van over en weer hinnikende hengsten bleef aanhouden en maakte het verstaan van het jurycommentaar tot een haast onmogelijke opgave.

Eerlijk is eerlijk, op de tweede dag bleef de verlichting aan, op de derde dag werden er heaters voor de tribunes gezet en ontdooiden de koude tenen en zo werden er links en rechts verbeteringen aangebracht. De bodem werd zorgvuldig geprepareerd, de begeleiders in de kooi kenden hun opdracht goed en het nieuwe zeil als achtergrond van de hindernissen zorgde voor het nodige contrast. Want hoe verder de dag vorderde en hoe donkerder het werd, hoe meer er getuurd werd om de hoofdstelnummers te lezen. Met op de tribune nog minder licht dan in de kooi waande je je in een hippische bioscoop.

De hengstenkeuring op twee locaties is wisselend ontvangen. Ik zag dit jaar toeschouwers in Assen die in Ermelo niet of minder vaak van de partij waren, terwijl trouwe bezoekers het nu lieten afweten. Veel hengstenhouders pleiten voor gelijke omstandigheden, gelijke kansen, en zien dus liever één accommodatie. Het blijft bovendien jammer dat de nafok van bepaalde hengsten over twee locaties is verspreid, waardoor ze lastiger te vergelijken zijn.

Een verandering is nog geen verbetering. Dat mag duidelijk zijn en er werd op de tribune met weemoed aan Ermelo gedacht. In de kille hal van Assen ontbrak alle sfeer. De enige die tijdens de springdagen een glimlach op de gezichten toverde en de boel wakker schudde, was Reinie Tewis. Als één van zijn hengsten te hoog springt en de baan moet verlaten, draaft hij er een rondje mee door de kooi en ontlokt hij het eerste en enige applaus in het noorden. ‘Ongepast’, vond de hengstenkeuringscommissie, die aangeeft ervan te balen dat ze paarden moet doorsturen naar een andere dag.

De keuringscommissie verdient een compliment voor haar standvastigheid. Hengsten die overdreven hoog begonnen, veelal van dezelfde eigenaren, werden bedankt en doorgestuurd. Eén mocht wel blijven doorspringen en werd even later afgeserveerd met het commentaar ‘ slechte techniek van springen’.

De voorbereiding van de hengsten op de keuring was het gesprek van de dag. Wat kan het stamboek doen aan het voorkomen van ‘prepareren’, behalve waarschuwingen afgeven en de hengsten wegsturen? Ik denk niet veel meer, behalve consequent blijven.

Eigenaren die hun hengsten op een natuurlijke manier presenteren, zullen zich nog wel even achter de oren krabben. Springen de paarden te laag, dan is het ook niet goed en dat betekent sowieso einde oefening. De eigenaren die hun paarden scherp hebben, hebben minder te verliezen. Als de hengsten die dag te hoog springen, dan volgt een herkansing op een andere dag. Het lijkt mij een eenvoudige optelsom wie de race dan het beste loopt.

Ik wens de eigenaren en commissie veel wijsheid toe in Deurne.

Wendy Scholten, chef redactie
Deze column verscheen vrijdag 18 december 2009 in De Paardenkrant.

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

2 reacties op “Hippische bioscoop

  • Albert Voorn

    De oplossing voor dit alles is echt niet zo moeilijk. De hengstenkeuring afschaffen. Alleen nog hengsten keuren die zichzelf in de sport bewijzen. Het prepareren zal ook dan niet helemaal uit te bannen zijn maar wanneer een paard over geprepareerd wordt komt dit in de sport altijd tot een negatieve uitslag daar dit op lange termijn niet is vol te houden. De eigenaren nemen al vroeg afscheid van de paarden die het toch niet zijn daar de kosten voor het langer aanhouden veel te hoog zijn. De commissie hoeft al de kritiek die men nu krijgt niet meer aan te horen en men is er al zeker van dat alvorens men het paard toelaat deze het goed in de sport doet. Hiermede wordt ook de te vroege belasting van het te jonge paard voorkomen wat in verband met dierenwelzijn niet onbelangrijk is. Veel voordelen dus voor wat betreft het paard, echter zal het er niet van komen daar men het circus vanwege de financien niet wil opgeven. Wat beter is voor de paarden zal ook bij de organisaties als KWPN en KNHS geen prioriteit hebben, geld eerst dan de rest.

  • Steef Geelen

    Hear Hear,

    Ik sluit me bij de wijze woorden van de heer Voorn aan.

    Steef Geelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook