Ga naar hoofdinhoud

Deze week… FEI-vonnis tegen Bulthuis roept vragen op

Het gebeurt hoogst zelden, maar FEI-geregistreerde ruiters kunnen ook op grond van hun optreden thuis worden aangeklaagd wegens mishandeling van hun paard. En heel gemakkelijk veroordeeld worden, zo ondervond springruiter Peter Bulthuis. Het FEI-tribunaal legde hem deze zomer een boete van 2.000 Zwitserse francs op omdat hij een hengst van Italiaanse eigenaren heeft geslagen.

In hun vonnis stellen de tuchtrechters Chris Hodson (voorzitter), Henrik Arle en Jane Mulcahy vast dat het paard zich op 25 januari onder de hoede van Peter Bulthuis bevond, dat hij een professionele ruiter is die met paarden van allerlei karakter om moet kunnen gaan, dat Bulthuis heeft toegegeven de hengst te hebben geslagen, dat de hengst zelf geen schuld draagt aan de verwonding (‘zelfs niet als waar is dat de hengst zich heeft misdragen’) en dat de verwonding het resultaat is van het slaan met de zweep door Bulthuis en zijn hulppersonen.
Bulthuis: “Ik vind het belachelijk dat de FEI hier uitspraken over doet. Ik laat het er ook niet bij zitten. Er waren zeven mensen bij die allemaal gezien hebben wat er is gebeurd.”
Lees het hele verhaal in de volgende editie van Paardenkrant-Horses.nl, die donderdag op de mat valt en nu al online via Horses.nl beschikbaar is.

‘Werk voor gehandicapten maakt cirkel rond’

Coby van Baalen (59) werd vorige week vrijdag verrast met een ridderorde in de Orde van Oranje-Nassau. Haar werk voor DVB Foundation was de aanleiding voor deze onderscheiding. Tijd om Coby van Baalen naar haar diepste drijfveren te vragen achter haar werk voor ruiters met een beperking.
Coby herinnert zich goed dat ze door een sponsor van Dressuurstal Van Baalen werd gevraagd een demonstratie op de Prins Willem Alexander Manege voor ruiters met een beperking in Amsterdam te geven. “Dat was na de Olympische Spelen van Sydney. Ik ging dus met een groep paarden en medewerkers van onze stal naar de Prins Willem Alexander Manege. En ik raakte zwaar onder de indruk.”

‘Zonde dat het KWPN Iron Man niet genomen heeft’

Een opvallend product uit de fokkerij van Willem van Hoof en Yvonne Copal is de in Oldenburg goedgekeurde hengst Iron Man (Ferro uit de Lichte Tour-merrie Anne v. Tuschinski x Havidoff). “Dat is wel een beetje mijn oogappel”, vertelt Copal, die er van baalt dat de hengst – ook bij de herkansing onder het zadel – niet werd aangewezen voor het KWPN-verrichtingsonderzoek. “Wat me opvalt is dat er met twee maten wordt gemeten. De jury had als bemerking dat hij te veel met zijn voorbenen zwaaide, maar ik kan zo een lijstje noemen van hengsten die wel zijn goedgekeurd met een dergelijke bemerking. Ik kan het gewoon niet helemaal volgen.”

Lange keuringsdag levert mooie Shetlandkampioenen op

Het was afgelopen zaterdag een lange, maar mooie keuringsdag op de NSPS-premiekeuring van fokvereniging Midden-Betuwe in Heteren. “We hadden één ring voor 180 pony’s en waren pas rond kwart voor zeven klaar, maar de kwaliteit was goed en in de kampioensring liepen stuk voor stuk zeer mooie pony’s”, vertelt jurywoordvoerder Adriaan Groeneveld. Voor Rieky Wolters was het een zeer succesvolle dag. Haar Benita van Stal ’t Bogerdje (v. Nobel van ’t Hoogveld) werd gekozen als kampioen kleine maat, dag- en erekampioen.

Exclusief voor abonnees: Lees de krant online »
Om als abonnee de edities te bekijken dient u (rechtsbovenin de website) eerst in te loggen. U kunt dezelfde inloggegevens gebruiken als eerder op Paardenkrant.nl.
Geen abonnee? Sluit direct een abonnement af »
Bestel dit nummer vanaf woensdag digitaal in de webshop »

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook