Deze week … ‘Een sprong vooruit qua afstamming’

Na zes dagen selecteren en met de nakeuring nog in het verschiet, selecteerde de KWPN-springcommissie 92 springhengsten voor de tweede bezichtiging in Den Bosch. Topaanvoerder is de Westfaals goedgekeurde BWP-er Cornet Obolensky (Clinton x Heartbreaker) met acht stuks, terwijl er op zijn collectie nog wel wat aan te merken viel. Van Arezzo VDL (Chin Chin x Heartbreaker) werden zes zonen doorverwezen en met elk drie zonen volgen Carrera VDL, Chaman, Connect, El Salvador, Etoulon VDL, F-One USA en Glennfiddich.

“Ik kan me zeker 25 complete hengsten qua exterieur, springverrichting en afstamming voor de geest halen”, zegt juryvoorzitter Cor Loeffen na afloop. “Qua afstamming hebben we een grote sprong gemaakt. Bij de geselecteerde hengsten zijn meer prestatiegenen aanwezig dan voorheen.”
Verder lezen over de eerste zes dagen van de eerste bezichtiging kan nu al online.

‘Door Cosmo heb ik springen verruild voor dressuur’

Hij wordt het beste dressuurpaard ooit genoemd: de tienjarige Van Gogh-zoon Cosmo. Via Bert Rutten kwam hij op Gestüt Erlenhof bij de familie Rothenberger terecht en daar groeide hij uit tot een crack van jewelste. Paardenkrant-Horses.nl reconstrueert de levensloop van Cosmo. Hoe hij bijna werd verkocht door Rothenberger, op vierjarige leeftijd al wissels om de pas sprong en hoe hij werd afgewezen op de eerste bezichtiging.

Adam Grzegorzewski: Poolse wervelwind met potentie

In eigen land is de negentienjarige Adam Grzegorzewski al een bekend springruiter. Door zijn deelname aan het Young Rider Academy-programma maakt de Pool nu ook naam in Nederland. Met zijn typische rijstijl behaalde de goedlachse ruiter de afgelopen maanden aansprekende resultaten. Nu hij stage loopt bij de gebroeders Schröder, leert hij iedere dag bij. “Wat me het meeste heeft geholpen is het leren aanhouden van een ritme. Bij het rijden, maar eigenlijk met alles.”

106 Friese hengsten uitgenodigd voor tweede bezichtiging

Na vijf dagen eerste bezichtiging kan het KFPS de balans opmaken. Uit een groep van ongeveer driehonderd hengsten beloonde de hengstenkeuringsjury afgelopen week 107 hengsten met het sterpredicaat en verdienden er 106 een ticket voor de tweede bezichtiging in Leeuwarden. Het eindoordeel was niet onverdeeld positief. Samengevat kan men zeggen dat de nieuwste lichting vooral wat jeugd mist en ook in beweging nog niet meevalt.

Exclusief voor abonnees: Lees de krant online »
Om als abonnee de edities te bekijken dient u (rechtsbovenin de website) eerst in te loggen. U kunt dezelfde inloggegevens gebruiken als eerder op Paardenkrant.nl.
Geen abonnee? Sluit direct een abonnement af »
Bestel dit nummer vanaf woensdag digitaal in de webshop »

Reageer
Discussie zien we graag op Horses, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Reacties zonder naamsvermelding kunnen zonder opgave van reden worden verwijderd. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 250 woorden. Lees hier alle voorwaarden.
1 reactie op Deze week … ‘Een sprong vooruit qua afstamming’
  1. 1

    Ook van de hengst Up to Date zijn drie zonen aangewezen voor de tweede bezichtiging!