Ga naar hoofdinhoud

Welsh-hengst Shamrock Mr. Oliver overleden

Shamrock Mr. OliverDe elite Welsh-B-hengst Shamrock Mr. Oliver is woensdag in zijn stal bij familie Valk in Radewijk overleden. De succesvolle schimmelhengst maakte begin februari nog zijn opwachting tijdens de Night of the Stallions van de Welsh-hengstenkeuring in Ermelo. Deze maand worden bij de Wildzang-stoeterij van familie Valk de laatste twee veulens verwacht van de hengst die onder meer al vader werd van dertien goedgekeurde Welsh-hengsten en achttien predikaatmerries.

Mr. Oliver werd in 1982 geboren bij Henrie Leeuwenhaag van de Shamrock-stoeterij in Rossum. Als veulen werd hij verkocht aan Van Arkel, die hem opfokte voor de hengstenkeuring. Vlak na zijn goedkeuring in 1985 kocht Herman Valk de schimmel. “Ik kan het me nog goed herinneren”, zegt zoon Dick Valk uit Waterlandkerkje. “Ik was zeventien. Mr. Oliver was een heel mooie, rijk belijnde hengst die erg goed kon bewegen en met een heel mooi hoofdje. Hij was alleen nog iets jeugdig. In het begin was hij ‘het schimmeltje van Valk’. Vanaf een jaar of vijf begon hij zo mooi te worden, dat hij zelf naam maakte en door iedereen Shamrock Mr. Oliver werd genoemd.”

Mr. Oliver bleef zijn hele leven van familie Valk. Wel heeft hij in zijn hoogtijdagen als dekhengst op Stal Den Bramel van familie Gosselink in Ruurlo gestaan. Bovendien ging de elitehengst voor een showcarrière twee jaar naar Groot-Brittannië. “Daar won hij alles wat er te winnen viel”, is Dick Valk trots. “Tot de Royal Welsh aan toe, waar hij hengstenkampioen werd en algemeen reservekampioen.”

Zoons en dochters
Mr. Oliver is vader van dertien goedgekeurde zoons. Tijdens de afgelopen hengstenkeuring werd zijn zoon Stougjeshoeve Ambassador nog goedgekeurd. Ook leverde hij achtien predikaatmerries, waaronder de elitemerrie Spring Dream’s Olivia. Wildzang’s Roswita werd nationaal kampioen in 2005. Den Bramel’s Olivia werd nationaal jeugdkampioen en nationaal reservekampioen en verschillende Mr.Oliver-dochters wisten kampioenslinten te bemachtigen op regionale Welshkeuringen.

Mr. Oliver werd als driejarige als tweede geplaats in zijn rubriek en veroverde nadien vrijwel iedere hengstenkeuring de kopplaats in zijn rubriek. “In die tijd was er nog geen kampioenskeuring, dus hij heeft zelf nog nooit kampioen kunnen worden op de hengstenkeuring”, aldus Valk.

Toonaangevend
Mr. Oliver werd door het bestuur van het Welsh Stamboek (NWPCS) als Welsh B-hengst uitgenodigd voor het showblokje met toonaangevende hengsten uit iedere sectie. “Mr Oliver was al oud, maar voor zijn leeftijd nog fit. Tijdens de show liet hij zich ook nog heel goed zien. De laatste tijd ging zijn ouderdom hem echter parten spelen en at hij bijna niet meer. We hebben Mr. Oliver ruim vijfentwintig jaar gehad”, aldus Dick Valk.

Lees woensdag meer in De Paardenkrant.

Klik hier voor meer informatie over Shamrock Mr. Oliver

Bron: Horses.nl/De Paardenkrant – Daniëlle Carrière

© Horses.nl, overname niet toegestaan. Op dit artikel rust copyright.

Lees ook:
Shamrock Mr. Oliver meest invloedrijke Welsh-hengst

2 reacties op “Welsh-hengst Shamrock Mr. Oliver overleden

 • Patrick Wormgoor

  zo is een levende legende helaas een legende grworden.

 • monique

  dat is jammer zeg het was een erg mooie henst.
  ik zelf heb ook een zoon van hem zijn naam is waldo.
  die doet het ook heel goed in de dresuur.hij is wel geen hengst meer sinds 2 jaar maar het lijkt wel of hij het nog niet weet .
  de pit zit er goed in en het swhoowen ook
  heeft ook hele mooie ruime gangen
  nog erg bedankt voor je mooie blouischimmel zoon (vos gebooren)
  groetjes monique waldo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.