Westfalen en Oldenburg verplichten WFFS-test op hengstenkeuring

Foto: Kiki Beelitz

Het Westfaalse stamboek verplicht een WFFS-test voor alle hengsten die tot de hoofdkeuring worden toegelaten én de hengsten die op de reservelijst komen te staan. De uitslagen van de test worden openbaar gemaakt, maar zijn geen selectiecriterium. Oldenburg, dat nauw samenwerkt met Westfalen op dit thema, hanteert een soortgelijk beleid. 

In Westfalen moeten inzenders voor 25 oktober DNA van hun hengst hebben ingestuurd (afgenomen door een dierenarts of een medewerker van het stamboek) en in Oldenburg wordt direct bij de klinische keuring op de Vorauswahl DNA afgenomen.

Verkoop

De stamboeken willen zo niet alleen een breder beeld krijgen van de mate van verspreiding in de populatie, maar het wordt ook gedaan vanuit commercieel oogpunt. Het merendeel van de hengsten op de twee keuringen wordt geveild door de stamboeken en op deze manier kunnen de stamboeken hun klanten informeren over de WFFS-status van de betreffende hengst.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Reageer
Discussie zien we graag op Horses, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Reacties zonder naamsvermelding kunnen zonder opgave van reden worden verwijderd. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 250 woorden. Lees hier alle voorwaarden.
2 reacties op Westfalen en Oldenburg verplichten WFFS-test op hengstenkeuring
 1. 1

  Dat is beleid voeren ten dienste van fokkers! Goed voorbeeld doet goed volgen, zo luidt het gezegde. KWPN?

 2. 2

  @Bram:

  Vanwaar deze sneer?

  Alle GGK hengsten van het KWPN zijn getest en alle nieuw te keuren hengsten worden getest tijdens de verrichting.

  WFFS testen voor toelating op de 1e bezichtiging is geldklopperij aangezien het grootste gedeelte de eindstreep niet haalt en waarschijnlijk geruimd worden of de fokkerij nooit dienen. De enigste die daar aan winnen is het laboratorium die de testen uitvoerd!

  Oftewel ik denk dat het KWPN juist hierin beleid voert ten diensten van de fokker/hengsten voorbrengers