Ga naar hoofdinhoud

Fonq alsnog Westfaals goedgekeurd

Fonq (Fürst Fohlenhof x Lissaro) met Stefanie Ahlert - Foto: Rick Helmink

De vierjarige hengst Fonq (Fürst Fohlenhof x Lissaro) van Eugène Reesink, die bij het KWPN werd aangewezen voor het verrichtingsonderzoek en in Oldenburg werd goedgekeurd, is nu bij zijn eigen stamboek, Westfalen, alsnog goedgekeurd. Als 2,5-jarige hengst werd hij ook al aangeboden in Westfalen. Hij werd toegelaten tot de hoofdkeuring, maar verscheen vervolgens nooit in de collectie van de hoofdkeuring. 

Fonq werd niet in de collectie opgenomen omdat de dierenartsen van het Westfaalse stamboek de kwaliteit van het spronggewricht op de röntgenfoto’s lastig in konden schatten. Voor de KWPN-hengstenkeuring waren de foto’s van Fonq geen probleem (de foto’s van de hengst werden op de Faculteit Utrecht zelfs op klasse 1 ingeschaald en omdat hij te weinig verwantschap met de populatie had moest hij worden gePROKt) en ook bij Oldenburg stonden de röntgenfoto’s goedkeuring niet in de weg. Op aanvraag van hengstenstation Rüscher-Konermann, waar de hengst dit jaar als pachthengst ter dekking staat, werden de röntgenfoto’s opnieuw beoordeeld.

Geboortetrauma

De foto’s van 2017 opnieuw bekeken en daar werden recente röntgenfoto’s naast gelegd. De Westfaalse stamboekdierenartsen zagen dat de kwaliteit van het spronggewricht ten opzichte van 2017 niet achteruit waren gegaan en konden met de kennis van nu de afwijking herleiden naar een trauma bij de geboorte. Daarbij heeft de hengst er geen last van als sportpaard. Dat maakte dat de dierenartsen geen beperking meer zagen die goedkeuring in de weg stond. Het advies van de dierenartsen werd overgenomen door de Westfaalse hengstenkeuringscommissie en zo is Fonq nu alsnog goedgekeurd in Westfalen.

Bron: Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook