Ga naar hoofdinhoud

HK Westfalen: Cornet uit Bella Donna én Arezzo van Lufting kampioen

Cat.nr 63 (v. Cornet Obolensky) en cat.nr 51 (v. Arezzo VDL) de kampioenen van de Westfaalse keuring

Niet één, maar twee springkampioenen op de Westfaalse keuring 2020. De ene is de door Hans en Geke Lufting uit Dalen gefokte cat.nr 51 (Arezzo VDL x Cantos x Ahorn) en de andere is cat.nr 63 (v. Cornet Obolenksy) uit Meredith Michaels-Beerbaums topmerrie Bella Donna (v. Baldini II).

Livestream (vanmiddag staat nog de veiling vanaf 16.00 uur op het programma)

“We willen dat de fokkers deze beide hengsten zien als kampioenshengsten. Ze hebben die eerste plaats allebei verdiend”, aldus fokkerijleider Thomas Münch.

Arezzo van Lufting

De Arezzo van Lufting wordt door Münch zo omschreven: “Een perfect complete hengst met grote partijen en een zeer correct fundament. Bij het vrijspringen was hij op de eerste dag misschien iets te gretig, maar vandaag liet hij zien dat hij uit het beste hout is gesneden. Vooral toen hij aantikte en daarna fantastisch reageerde.”

Eigenaar van deze hengst is Mathieu Beckmann, die elk jaar weer topspringhengsten in Nederland weet te vinden. Dit jaar niet voor het eerst bij de familie Lufting in Dalen. Deze hengst komt in de veiling.

Cat.nr 51 (Arezzo VDL x Cantos) Foto: Westfalenpferde/Recki

Cornet uit Bella Donna

Over de andere kampioen, cat.nr 63, zegt Münch: “We hebben hier al eerder Cornets goedgekeurd uit topmerries en we hopen dat deze hengst Comme il faut (uit Ratina Z, red.) achterna gaat. Deze hengst is nog jeugdig, maar een echte atleet van z’n oren tot z’n staart. Een super springpaard.”

Deze hengst heeft een bijzondere fokker en eigenaar: de strijdkrachten van Qatar (Qatar Armed Forces). Het leger uit Qatar wordt vanmiddag waarschijnlijk heel wat rijker, want ook deze hengst komt in de veiling.

Cat.nr 63 (Cornet Obolensky x Bella Donna) – Foto: Westfalenpferde/Recki Media

Tweede Cornet op 3

Reservekampioen van deze keuring is de Italiaans gefokte cat.nr 64 (Cornet Obolensky x Canturano) van Joachim Scherer (ook de eigenaar van de dressuurkampioen!). “Deze hengst is grootramig en gespierd. Hij sprong op de voorselectie al heel lichtvoetig, natuurlijk en gemakkelijk en herhaalde dat hier op de keuring.”

Volledige uitslag

Oranje (of VDL) boven in Westfalen

Oranje boven in Westfalen, of misschien beter gezegd VDL boven in Westfalen. De in Nederland gefokte hengsten (en dat zijn er behoorlijk wat dit jaar) vallen in de smaak. 7 (van de 9) Nederlands gefokte hengsten – bijna zonder uitzondering afstammend van VDL-hengsten – werden goedgekeurd en cat.nr 51 (v. Arezzo VDL) die werd geboren bij de familie Lufting in Dalen krijgt zelfs een premie.

18 springhengsten zijn goedgekeurd op de Westfaalse keuring, daarvan dus zeven Nederlandse fokproducten. Drie hengsten krijgen een premie: cat.nr 51 (Arezzo VDL x Cantos x Ahorn, fokker: Fam. Lufting, Dalen), cat.nr 63 (v. Cornet Obolensky) die Bella Donna (v. Baldini II) van Meredith Michaels-Beerbaum als moeder heeft en de Italiaans gefokte cat.nr 64 (Cornet Obolensky x Canturano x Acodetto I).

Enkele sprong

Op de slotdag stond een tweede keer vrijspringen op het programma. En daarbij niet in een lijntje, maar één enkele hindernis. Een pilot om het taxatievermogen van de hengsten nog beter in te kunnen schatten. “Ons is het erg goed bevallen. We zijn zeer tevreden over wat we hier vandaag gezien hebben en hopen ook dat fokkers en potentiële kopers nu een nog betere inschatting kunnen maken van de hengsten. Voor ons als commissie heeft deze manier van vrijspringen, die volgens mij vandaag voor het eerst werd gebruikt op een keuring, veel extra informatie geboden.”

Goedgekeurde hengsten

PREMIECat.nr 51 Arezzo VDL x Cantos x Ahorn | fokker: Fam. Lufting, Dalen


Cat.nr 53 Balounito x Arpeggio x Paradox I
Cat.nr 55 Big Star x Quintender x Acord II
Cat.nr 60 Comthago VDL x Vigo d’Arsouilles x Indoctro | fokker: C.C. Meegdes, Hudbergen & Eigenaar: VDL Stud
Cat.nr 61 Cornado I x Aletto x Drosselklang II
Cat.nr 62 Cornado I x Chin Champ x Chicago Z
Cat.nr 68 Grand Slam VDL x Sheraton x Hinault | fokker: G. Omvlee, Emmer-Compascuum
PREMIE Cat.nr 63 Cornet Obolensky uit Bella Donna v. Baldini II x Calido


PREMIE Cat.nr 64 Cornet Obolensky x Canturano x Acodetto I

Cat.nr 70 Irvington VDL x Tolan R x Buggraaf | fokker: J. Bloemert, Staphorst
Cat.nr 66 Diamant de Semilly x Cornet Obolensky x Ligorett
Cat.nr 67 Dominator Z x Fortinbras x Landadel
Cat.nr 69 Hickstead White uit moeder Cohinoor VDL v. Stakkato x Contender
Cat.nr 71 Johnnie Walker VDL x Don Diablo HX x Cantos| Fokker en eigenaar: Fam. Lufting, Dalen
Cat.nr 72 Los Arpeggio x D’Inzeo x Di Versace
Cat.nr 77 Zirocco Blue VDL x Numero Uno x Indoctro | C. de Dreu in Hummelo & Eigenaar: VDL Stud
Cat.nr 73 Nixon van het Meulenhof x Cumthago C x Indoctro
Cat.nr 74 Ogano Sitte x Cornet Obolensky x Contender
Cat.nr 75 Stakkato Gold x Balou du Rouet x Ramiro | Fokker: Henk van Wijlick in Velden

Smaakmakers van Cornet en Nederlandse fokkers op eerste dag

Cornet lijkt op deze Westfaalse keuring nog altijd de dienst uit te maken en leverde twee zeer goed springende hengsten af. Eentje (video) komt uit Meredith Michaels-Beerbaums topmerrie Bella Donna (v. Baldini). Verder is er heel wat Nederlandse invloed op deze keuring en ook onder die hengsten een aantal springtalenten.

Prepareren

Effect van de ferme woorden (lees hier meer) over het prepareren van hengsten bleek vandaag nog niet bij elke hengst. De eigenaresse en trainer van één hengst werden wel opgetrommeld in het bureau vanmiddag…

Veel Nederlandse invloed

Negen van 27 geselecteerde springhengsten werden geboren in Nederland. Cat.nr 51 (Arezzo VDL x Cantos) bij Hans Lufting in Dalen, cat.nr 56 (Cabrio van de Heffinck x For Pleasure) bij Lukas Enting in Zuidveld, cat.nr 60 (Comthago VDL x Vigo d’Arsouilles) bij C.C. Meegdes in Hudbergen, cat.nr 68 (Grand Slam VDL x Sheraton) bij G. Omvlee in Emmer-Compascuum, cat.nr 70 (Irvington VDL x Tolan R) bij J. Bloemert in Staphorst, cat.nr 71 (Johnnie Walker VDL x Don Diablo HX) bij Hans Lufting in Dalen (ook de fokker van cat.nr 51), cat.nr 75 (Stakkato Gold x Balou du Rouet) bij Henk van Wijlick in Velden, cat.nr 76 (Untouchable x Cento) bij W. Vestjens in Baexem en cat.nr 77 (Zirocco Blue VDL x Numero Uno) bij C. de Dreu in Hummelo.

Veel zonen van VDL-hengsten dus en de VDL Stud stelt zelf ook nog twee van deze hengsten voor: cat.nr 60 (v. Comthago VDL) en cat.nr 77 (v. Zirocco Blue VDL).

Verder is fokker Hans Lufting nog eigenaar van zijn cat.nr 71 (v. Johnnie Walker VDL).

Programma

Dinsdag 24 november
10.00 uur: driehoeksbaan
13.00 uur: vrijspringen (lijntje)

Woensdag 25 november
9.00 uur: vrijspringen (een hindernis)
13.00 uur: presentatie goedgekeurde hengsten, premiehengsten en aansluitend kampioenskeuring
16.00 uur: veiling

Handige links

Collectie
Collectie op HorseTelex
Catalogus
Livestream

Bron: Horses.nl


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook