Ga naar hoofdinhoud

Onenigheid over oorsprong WFFS

placeholder merrie met veulen
Op initiatief van het Trakehner Verband, Westfalen en Oldenburg heeft VIT (het bedrijf dat voor de grote Duitse stamboeken de stamboekhuishouding en de fokwaardeschatting verzorgt) onderzoek gedaan naar de oorsprong van het Warmblood Fragile Foal Syndrome (WFFS). De conclusie van dit Duitse onderzoek werd echter direct weersproken door de Amerikaanse expert dr Nena Winand van Cornell University.

VIT vond bij het napluizen van 2000 pedigrees van WFFS-positieve paarden maar twee overeenkomstige voorouders: de in 1893 geboren volbloedhengst Bay Ronald en diens zoon Dark Ronald.

Populair

Volgens een publicatie op de website van het Westfaler Verband is de genmutatie ontstaan bij deze hengsten of zelfs nog bij één van hun voorouders. Bay Ronald xx en Dark Ronald xx waren erg populair bij de fokkers en de mutatie verspreidde zich verder via Herold xx en Son-in-Law xx, twee zonen van Dark Ronald xx. Dat houdt in dat Furioso xx – vader van de bekende Furioso II – grotendeels verantwoordelijk is voor het voorkomen van WFFS bij het moderne sportpaard. Maar ook Ladykiller xx – vader van Landgraf I – heeft het bloed van Bay Ronald in zowel vaders- als moederzijde.

Misleidend

Nena Winand, één van de meest prominente WFFS-onderzoekers in Amerika, is het niet eens met de conclusies van VIT en vindt het Duitse onderzoek zelfs misleidend. Zij vermoedt dat de oorzaak van WFFS nog verder terug ligt.

Woestijn-arabieren

De Amerikaanse wetenschapper liet aan Eurodressage weten dat de twee volbloedhengsten misschien wel dragers waren, maar niet de bron van het probleem zijn. “Historische documenten hebben laten zien dat WFFS-dragers in de vroege jaren 1800 zijn gefokt.” Volgens Winand gaat WFFS terug op woestijn-arabieren die op hun beurt het Engels volbloed hebben doen ontstaan.

Lees hier meer over het onderzoek van Nena Winand.

Bron: Westfaler Verband/Eurodressage

6 reacties op “Onenigheid over oorsprong WFFS

 • Pim Koudijs

  De vraag is niet hoe komen we er aan maar hoe komen we er van af !

 • Karel de Lange

  @ Pim Koudijs. Om te beginnen deze Volbloed bloedlijnen in de fokkerij mijden.

 • Bertine

  Hoe meer genetisch onderzoek er wordt gedaan, hoe meer erfelijke afwijkingen er aan het licht zullen komen. WFFS is een redelijk onschuldige, omdat het heel zwart-wit is. Als het paard leeft, krijgt hij er nooit last van. Afwijkingen die zich pas op latere leeftijd openbaren zijn een groter probleem, omdat er dan al veel tijd/geld/liefde in het paard is gestoken. Eigenlijk is WFFS alleen van belang voor fokkers. Fokkers willen nl. graag een levend veulen fokken en dan moet je dus weten, of niet allebei de beoogde ouders drager zijn.

 • Karel de Lange

  De Amerikaanse wetenschapper Nena Winand gaat voorbij aan het feit dat in de natuur niets zonder oorzaak en gevolg ontstaat.
  Dark Ronald xx en Bay Ronald xx zijn producten van al een meer dan tweehonderd bestaande stalcultuur -en inteelt fokkerij zonder enige fenotypische of fysieke selectie waardoor afwijkingen ontstaan die vervolgens contant in de fokkerij worden meegenomen. En dat was bij de Arabische woestijnvoorouders van deze paarden niet het geval.

 • E. Prins

  Als je die lijnen gaat vermijden, ongeacht of een paard wel of niet een WFFS drager is, dan snijd je jezelf in de vingers. Bay Ronald zit achter zoveel paarden.
  https://www.stempelhengsten.eu/welkom/hengsten/bay-ronald-xx/

 • E. Prins

  Neem bijvoorbeeld de Volbloed Danzig van 1977, een heel invloedrijke Northern Dancer zoon binnen de renpaardenfokkerij. Danzig heeft Bay Ronald acht maal in zijn afstamming. En zo is er vrijwel geen Volbloed die geen lijnteelt heeft op Bay Ronald. Hoe is het dan mogelijk dat 4% van de Volbloeden drager zou zijn van WFFS en 20% van de Hannoveraners?
  De Amerikaanse Jockey Club sponsort veel onderzoek naar paard/Volbloed gerelateerde zaken en steekt de kop zeker niet in het zand wanneer zich problemen aandienen. Daarbij wordt ook bijgehouden of uit dekkingen veulens zijn voortgekomen en zo nee dan wordt, voor zover bekend, de reden vastgelegd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.