Ga naar hoofdinhoud

Willeke Bos baalt als een stekker: Ferguson-zoon heeft nu Five Star als vader

Update
Cat.nr 450 (Five Star x Krack C) - Foto: Paardenkrant-Horses.nl

Wie het boekje van de eerste bezichtiging en de startlijst voor Den Bosch naast elkaar houdt, komt een opvallende wijziging tegen. Cat.nr 450 Keepintouch MBE is ineens geen zoon van Ferguson meer, maar een Five Star. Dat kwam aan het licht bij het verplichte DNA-onderzoek. Willeke Bos, die 'not amused' was met deze verwisseling van vaders, meldt dat hengstenhouder Joop van Uytert 'de zaak inmiddels netjes heeft opgelost'. 

Cat.nr 450 Keepintouch EMBE werd door Y.M. Bos uit Hemrik gefokt uit de Krack C-merrie Utah C (mv. Pion) en kwam als veulen in handen van Willeke Bos. Het hengstveulen werd als een zoon van Ferguson (Floriscount x Lauries Crusador xx) verkocht op de Starsale voor 15.500 euro.

‘Had hem niet gekocht als ik dit geweten had’

Tot kortgeleden leefde Willeke Bos in de veronderstelling dat ze ook daadwerkelijk een Ferguson op stal had. Dat het een Five Star blijkt te zijn, is voor Bos een domper. “Ik ben er niet blij mee. Natuurlijk blijft het hetzelfde paard, maar voor de fokkerij is het toch een ander verhaal. Ik heb op de veiling een hengst gekocht uit de eerste jaargang van Ferguson met het oog op de hengstenopfok. Als ditzelfde veulen met Five Star als vader in de catalogus had gestaan, had ik hem niet gekocht.”

“Ik heb iets gekocht waarvan later blijkt dat het iets anders is. Een hengst uit de eerste jaargang van de voor de KWPN fokkerij ‘vrije’ Ferguson, is toch heel wat anders dan een Five Star, die toch enigszins uit beeld is geraakt.”

Joop van Uytert komt met oplossing

Zowel Ferguson als Five Star (Amazing Star x Jazz) zijn Platinum-hengsten (waarvan het sperma destijds nog door Joop van Uytert verdeeld werd). Hij is dan ook degene die met Bos en de fokker in contact is getreden en samen zijn de betrokkenen tot een oplossing gekomen.

Meer ‘foutjes’

Dit is niet de eerste keer dat een dergelijk ‘foutje’ aan het licht komt door de DNA-test. Vorig jaar was er de Expression (v. Vivaldi) x Vivaldi. Dat foutje werd al voorafgaand aan de eerste bezichtiging rechtgezet.

Bij het geval van dit jaar is er overigens geen sprake van schokkende inteelt: Flemmingh (via Amazing Star) is nu overgrootvader aan vaderszijde en overgrootvader aan moederszijde (via Krack C).

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

2 reacties op “Willeke Bos baalt als een stekker: Ferguson-zoon heeft nu Five Star als vader

  • Karin

    Ik heb hetzelfde meegemaakt met Darco, mijn merrie bleek van Kimball te zijn. Ben je mooi bedankt Door de hengsten eigenaar. Inmijn geval PhIllipaer.

  • Caroline

    Gelukkig is het KWPN EINDELIJK vanaf 2018 over gegaan tot standaard DNA-onderzoek naar de vader van ieder geregistreerd veulen. Iets waar wij als fokkers al jaren voor pleiten. Studbook Zangersheide doet dit al vele jaren.
    Dan zal dit soort registratie-fouten minder/niet meer voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook