Ga naar hoofdinhoud

Wim van der Leegte: ‘Fokproduct internationaal geeft mooiste voldoening’

Exclusief
Maikel van der Vleuten met Verdi, Wereldbeker Omaha 2017Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Beide springpaarden die Nederland vertegenwoordigden in de Wereldbekerfinale van afgelopen weekend worden gereden door ruiters van VDL Groep: stalruiter Leopold van Asten met VDL Groep Zidane N.O.P. en sponsorruiter Maikel van der Vleuten met VDL Groep Verdi TN N.O.P. Een mooie opsteker voor mede-eigenaar en voormalig directeur van VDL Groep Wim van der Leegte en zijn springstal Stoeterij Duyselshof. Maar hoe zit het met de opvolgers van deze toppaarden?

Op de verschillende prachtige bedrijven van Stoeterij Duyselshof in Duizel en Hoogeloon, bij Eindhoven, worden voormalige Grand Prix-merries voor de fokkerij ingezet, is de opfok tot in de puntjes verzorgd en doorlopen de fokproducten een professionele opleiding van A tot Z. Jaarlijks worden 20 veulens geboren en de opleidingsstal staat hartstikke vol met 70 paarden. Je zou denken dat de kans op het creëren van een Grand Prix-paard groot is, maar toch is het ook hier niet zo eenvoudig.

Geen bewezen fokmerries

Het fokken met Grand Prix-merries voelt als een luxepositie, laat fokkerijmanager van de stal Kees Oosthoek weten. “Maar de keerzijde is dat ze al een slag ouder zijn en geen bewezen fokmerries zijn. Met kunst en vliegwerk wisten we bijvoorbeeld uit de olympische merrie Fleche Rouge maar één embryo te spoelen. We zijn nu bezig met de ICSI-methode. Toen haar enige zoon als tweejarige verongelukte, zaten we allemaal in een grafstemming”, vertelt Oosthoek. “Dan realiseer je je weer dat je niets anders bent dan alle andere fokkers ter wereld. Die maken dit ook allemaal mee. Je kan er alles aan doen om alles zo optimaal mogelijk te laten verlopen en daarin investeren, maar dat geeft nog geen garantie tot succes.”

Teleurstellende resultaten dus met Fleche Rouge, maar daarentegen doen Comtessa en Nederlands kampioen Think Twice het heel goed in de fokkerij. Comtessa is moeder van VDL Groep C Tara Z, die inmiddels haar eerste 1,50 m-parcoursen heeft gesprongen. Think Twice, die uit de stam van Contender komt, is moeder van de 1,40 m-geklasseerde KWPN-goedgekeurde voshengst VDL Groep Spiritivo (v. Indoctro) en de jonge beloftes Geoffrey (v. Untouchable) en Hurricane (v. Numero Uno).

Fokken voor 5* Grand Prix

Hoewel de eerste fokproducten en aankopen op zeer jonge leeftijd internationaal springen, is er een grote groep die de grote pistes nooit zullen bereiken met het voorvoegsel VDL Groep. “Doelstelling is om Maikel van der Vleuten, Lisa Nooren en Leopold van Asten van goede paarden te voorzien, maar de fokkerij levert nog niet genoeg op om ze op topniveau aan het rijden te houden”, vertelt stalmanager Wiebe van der Kleij.

“Maar wie kan dat wel?”, reageert Kees Oosthoek. “In de tijd dat Jos Lansink voor Zangersheide reed, werden er ook tientallen paarden gekocht om hem op hoog niveau te laten presteren. Of kijk naar Gestüt Lewitz. Hoeveel van de 700 veulens per jaar breken daar door? De moeilijkheid is: wij leggen allemaal de lat ontzettend hoog. Wij willen een vijfsterren Grand Prix-paard fokken, dat is nou eenmaal geen makkelijke opgave.”

Geen alternatief

Toch zou Wim van der Leegte, op Indoor Brabant uitgeroepen tot Paardensportman van het Jaar 2016, het gehele traject niet anders willen aanpakken. “Het alternatief, een Grand Prix-paard kopen, heb ik gehad. Maar door blessures van de paarden was dat ook geen succesvol avontuur. Je moest blijven investeren. Ik heb meegemaakt dat een paard zich op het NK met het achterbeen tegen het voorbeen aantikte, in de kliniek belandde en nooit meer sprong. Moest ik weer een nieuwe kopen. Nee, ik ga sowieso door met de stoeterij. Als je je eigen fokproduct internationaal ziet springen is dat hartstikke mooi. Wat een voldoening geeft dat!”

Het hele verhaal over Stoeterij Duyselshof is te lezen in Paardenkrant-Horses.nl Magazine nummer 2 van 2017. Neem nu een abonnement!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook