Ga naar hoofdinhoud

Wisiada-Fisiada-stam en Otrichta-stam meest succesvolle merriestammen

Leon Thijssen met Harmonie (v. calvados)
Foto De Paardenkrant
Dat veel zegevierende sportpaarden teruggaan op één stammoeder is geen toeval, de kracht van moederlijnen is van niet te onderschatten waarde. Er komt steeds meer aandacht voor de grote invloed van succesvolle moederlijnen in de mondiale prestatiefokkerij. Aan de hand van de KWPN-fokwaarden maakte De Paardenkrant Extra een ranking van succesvolle Nederlandse moederlijnen.

Weinig verrassend staat de Wisiada-Fisiadastam van Martien Liefhebber bovenaan bij de springmerries. Zijn elite-preferente prestatie-sport(spr)merrie Harmonie (v. Calvados uit Electra pref. prest. sport-spr. v. Voltaire) prijkt al jarenlang bovenaan de KWPN-fokwaardelijst. De fokker uit Hoornaar doet er alles aan om zijn leidende positie te behouden. Diverse fokproducten krikken de fokwaarden omhoog door middel van hoge scores in de merrietesten en resultaten in de sport. Mede door het gebruik van embryotransplantatie is Liefhebber in staat ieder jaar met meerdere fokproducten in de aanlegtesten, keuringen en sport punten te verzamelen.

Zelf sprong Harmonie op Grand Prix-niveau en haar moeder Electra was een nationaal springpaard. Door het gebruik van vrijwel uitsluitend internationale sporthengsten speelt Liefhebber op zeker, en dit heeft veelal ook een positieve uitwerking op de fokwaarden. Bij de beste 300 springmerries met nakomelingen in de sport behoren naast Harmonie ook haar dochter Manet (elite EPTM-spr. sport-spr. pref. v. Colino), Unisound (keur sport-spr. v. Litho), Prelude (keur EPTM-spr. sport-spr. v. Calvados), EPTM-topper Wildcard (EPTM-spr. sport-spr. v. Carnute) en Shocking (elite EPTM-spr. v. Litho).

Bij de dressuurmerries blijkt de Otrichta-stam de beste, met de vermaarde preferent-prestatiemerrie Charites (v. Roemer) waarmee Gerard Vervoorn uit Brakel de fokkerij van zijn vader zeer goed heeft voortgezet. Deze dressuurstam dankt haar hoge positie aan succesrijke sportpaarden als Exquis Nadine (v. TCN Partout), Karolus van Wittenstein (v. Krack C), Kroonjuweel (v. Belisar), Habibi (v. Ulft) en Waldemar (v. Negro). Het hoogst op de KWPN-fokwaarderanking uit deze stam staat de Grand Prix-merrie Finesse (Aktion x Onyx), die onder Marian Dorresteijn presteerde. De combinatie van veel beweging en goede, werklustige karakters zit in deze sportfamilie verankerd en dat zorgt keer op keer voor succes. De stam staat ruimschoots bovenaan in de ranking dankzij hoge noteringen van maar liefst achttien producten.

Om te komen tot een kwaliteitsvolgorde van de Nederlandse merriestammen is gekeken naar de KWPN-lijsten van merries met de hoogste fokwaarde voor springen en dressuur met nakomelingen in de sport. Uitgangspunt waren de 300 hoogst genoteerde merries op deze lijsten. De hoogstgeplaatste merrie kreeg 300 punten, de nummer 300 één punt. Door alle nakomelingen uit één stam bij elkaar op te tellen wordt duidelijk welke Nederlandse families momenteel de fokkerij kwalitatief domineren.

Lees het volledige artikel in De Paardenkrant Extra van juli/augustus 2012.

Tekst: Jenneke Smit en Caio Schuurmans

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook