Ga naar hoofdinhoud

Zacharov TN verkocht naar China

Zacharov TN net voor vertrek bij Team Nijhof
Team Nijhof en mede-eigenaren gebroeders Bosch uit Luttenberg hebben afgelopen week afscheid genomen van Zacharov TN. De goedgekeurde hengst, die in februari nog gehuldigd werd voor zijn overwinning in de VHO Trofee op de KWPN Hengstenkeuring, is door De Gerdine Hoeve aangekocht voor een Chinese klant. 

Daarmee komt een eind aan de wedstrijdcarrière van de Clinton-nakomeling die onder Maikel van der Vleuten, Hanno Ellermann en Zoï Snels op verschillende niveaus tot grote hoogte steeg. De door Mario Everse en Wim ten Pas gefokte hengst, goedgekeurd bij het KWPN, Zangersheide, Oldenburg en SI Unire, won o.a. in 2013 de Wereldbeker van Pezinok, de Grote Prijs van Mierlo en de Gold Tour in Celje en klasseerde zich in diverse proeven bij de top vijf tot op CSI5*-niveau.

Buitenlandse vraag
De Lord Z-kleinzoon maakte op achtjarige leeftijd zijn debuut op Grand Prix-level, terwijl zijn eigen nakomelingen ook voorzichtig aan op hoogte beginnen te acteren. De vraag naar de springhengst bleek in het buitenland groter dan in eigen land. Door een interessant bod van een Chinese liefhebber is van die nood deugd gemaakt. “Zacharov TN is dertien jaar oud en Team Nijhof vond het niet onverstandig om hem terug te trekken uit de sport”, vertelt Aniek Van Santvoort, die samen met haar zakenpartner Paul van Rijswijk de koop sloot. “Ook al is dat met gemende gevoelens. Het is toch een verlies voor de fokkerij en de sport.”

Gedroomd pensioen
De mede-eigenaresse van de handelsstal uit Hilvarenbeek gaat verder: “We hebben aantal klanten uit Azië en deze eigenaar was specifiek op zoek naar een witte hengst. Zo kwamen we bij Nijhof terecht. Zacharov zal binnenkort in quarantaine gaan om vervolgens met Horse Service International naar Beijing te vliegen en daarna door te reizen naar het noorden van China. Een deal waar we tijdens de China Horse Fair in oktober zeker potentieel nieuwe klanten over zullen vertellen. Uiteindelijk is het voor alle partijen een goede overeenkomst; Team Nijhof, de klant, De Gerdine Hoeve en vooral voor Zacharov. Hij krijgt een gedroomd pensioen. Hij komt terecht bij een van de mooiste stallen van het land. Daar zal hij af en toe gezadeld worden een ritje, een aantal merries mogen bedienen, maar vooral mogen genieten van veel weidegang en rust”.

Bron: persbericht

4 reacties op “Zacharov TN verkocht naar China

 • Irene

  Ik geloof niet dat er voor een paard een gedroomd pensioen in China is. Er is daar bijna geen kennis van paarden. Geld zal er genoeg zijn, maar of geld het tekort aan kennis kan compenseren? Ik denk toch dat ik andere ideeën van een droomtehuis heb.

 • ineke

  Helemaal mee eens

 • Maarten Dijkerman

  Geachte dames Irene en Ineke waar halen jullie deze wijsheden vandaan als ik vragen mag,zijn jullie in china wezen rondkijken of praten we elkaar maar weer een beetje na.
  Idd heb ik in de 5 jaar dat ik in china werk misstanden gezien maar ook clubs zo luxe daar kan je in nederland alleen maar van dromen.
  Op de meeste clubs zijn de paarden haast beter gehuisvest dan de armste laag van de bevolking en kunnen qua welzijn de concurentie met Nederland aan.
  Als ik terug in de regen door nederland rij en al die arme beesten in een hoekje blubber van 10x10m wat ze Dan paddock noemen zie staan met hun emmertje water en toppie hooi dan denk ik daar zo het mijne van.
  Ik zou zeggen dames meldt u aan bij de gerdina hoeve of Dutch premium horses of de vele andere bedrijven die behalve paarden ook instructie en advies naar china exporteren dan kunnen jullie daar in china allemaal zelf even haarfijn uitleggen hoe het allemaal moet.
  En ze zijn idd.bereid hier om geld uit te geven voor de kennis uit europa.
  Hoogachtend Maarten

 • Irene

  Beste Maarten, nog niet zo lang geleden heeft er in een van de paardenbladen een heel artikel gestaan over het feit dat de dierenartsen daar volledig in het duister tasten over paarden en dat er een dierenarts met een delegatie mee was om een stoomcursus te geven. Als je ziet hoe lang het hier duurt om te specialiseren, kun je wel begrijpen dat met een stoomcursus niet zomaar veel kennis is overgedragen. Paarden zijn in China blijkbaar nog een zeldzame verschijning. Er wordt aan gewerkt, maar China is groot en het aantal mensen die de kennis hebben en die ook daar ter plaatse uit willen en kunnen dragen is niet groot. Op basis daarvan heb ik mijn mening gevormd. Ik zal niet zeggen dat de wil er niet is, maar alles staat echt in de kinderschoenen en daarom zou ik niet dolgelukkig zijn als mijn paard naar zo’n soort land verkocht wordt. Misstanden zijn er over heel de wereld te vinden, maar luxe wil niet zeggen dat het goed is. Kijk eens wat er langzaam in de Nederlandse media binnendruppelt over hoe de sjeiks met hun paarden omgaan en wat er tijdens endurance wedstrijden daar ter plaatse af en toe aan het licht komt. Aan geld ontbreekt het daar ook niet, maar of dat voor het paard zo goed uitpakt betwijfel ik dan ook.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook