‘Nog niet iedereen is zich bewust van de ernst van de situatie. Tot morgen een fokker een schadeclaim ontvangt omdat hij een veulen verkocht met een vals papier‘, schrijft Zangersheide. ‘Als de afstamming toch zo belangrijk is, kan de vraag gesteld worden waarom er zo weinig aandacht besteed wordt aan de DNA controle? In de wereld van de springpaarden controleren enkel Zangersheide en Oldenburg alle geregistreerde veulens.’
Toen Zangersheide een stamboek werd, werd de verplichte DNA-controle direct geïntroduceerd. Zangersheide wilde als nieuwkomer geen fouten maken en controleert nu nog steeds elk veulen. Dat geldt niet voor alle stamboeken.
Europese regelgeving
‘De Europese regelgeving legt de stamboeken enkel op dat ze in de mogelijkheid moet zijn om het DNA te controleren. Studbook Zangersheide voert deze controle verplicht uit voor al haar veulens. Belgische collega-stamboeken houden steekproeven van 1 op 250 veulens hetgeen quasi nihil is of controleren enkel veulens van ‘vreemde’ hengsten. Wie gaat er morgen nog tienduizenden euro’s geven aan een embryo of veulen zonder garantie? Wie investeert in kunst en antiek zonder een certificaat van echtheid?‘, schrijft Zangersheide.
Zangersheide deed voor het artikel onderzoek naar de vaderdieren van merries van collega-stamboeken en laat in het artikel ook verschillende fokkers en eigenaren met onjuist geregistreerde paarden aan het woord.
19 valse papieren door een foute registratie
Zangersheide noemt als voorbeeld Cythagoras R, die bij haar stamboek (BWP) ingeschreven als dochter van Darco uit Pythagoras Z en commercieel zeer waardevol is als volle zus van het voormalig 1,60m paard van Ludo Philippaerts, Tornado R. Helaas is Cythagoras zeker geen dochter van Darco, maar van de hengst Andiamo Z. Cythagoras R heeft maar liefst 16 nakomelingen die op hun beurt ook nog nakomelingen hebben waardoor minstens 19 paspoorten verkeerd gedrukt werden.
Inteeltproblemen
Zangersheide komt met nog een paar voorbeelden: Iblesse van Bareelhof (mv. Nonstop) is geen dochter van Blue Boy van Berkenbroek, maar van Vito (v. Darco). De merrie van de Ashford Farm werd onder andere gedekt met Douglas (v. Darco). Het Douglas-veulen heeft dus drie Darco-zonen op rij in de pedigree (Douglas x Vito x Nonstop).
‘Wat stelt fokken voor als je geen zekerheid hebt?’
Een ander voorbeeld: Lucky Lady VDB, op papier een Arko III x Clinton. Zangersheide ontdekte dat de merrie zeker niet afstamt van Arko III, welke hengst wel de vader is, wordt nog onderzocht.
Luc Ruant van Picobello Horses kocht een nakomeling van deze merrie en baalt van de onjuistheid van het papier: “Als fokker denk je goed en lang na over de juiste combinatie. Je zoekt specifiek bloed. Wat stelt die zoektocht en studie nog voor als je geen zekerheid hebt? DNA is een must, vooral om de techniek op punt staat en de kostprijs verwaarloosbaar is. Ik begrijp niet waarom dit geen standaardprocedure is bij alle stamboeken”, zegt Ruant.
Topje van de ijsberg
‘Deze voorbeelden zijn slechts het topje van de ijsberg en dienen enkel om de diversiteit van de fouten te schetsen. Wekelijks krijgen we vanuit het laboratorium nieuwe resultaten die de omvang van dit probleem steeds duidelijker maken’, schrijft Zangersheide. Zangersheide bepleit dan ook dat de WBFSH haar verantwoordelijkheid neemt en een duidelijk standpunt inneemt zodat DNA controle een standaardprocedure wordt bij elk paard van elk stamboek.
Klik hier voor het hele artikel
Bron: Zangersheide