Ga naar hoofdinhoud

Zangersheide test voorlopig niet op WFFS

Tom Lemmers, Zangersheide. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

De grote jongens qua springhengsten zoals de VDL Stud, Team Nijhof en Paul Schockemöhle hebben ondertussen allemaal hun hengsten getest op WFFS en de resultaten daarvan bekend gemaakt. Eén grote naam ontbreekt aan dat lijstje: Zangersheide. En daar komt voorlopig ook geen verandering in. "Nee, wij gaan voorlopig niet testen", meldt directeur Tom Lemmens.

“Wij volgen de situatie op de voet op en zullen reageren als het nodig is. Op dit moment denk ik persoonlijk dat de hype extreem opgeklopt wordt; al dan niet georkestreerd door de industrie die zo veel mogelijk tests wil verkopen. Op dit moment hebben wij of één van onze dierenartsen geen weet van een geval van WFFS”, aldus Lemmens. Zowel Stoeterij Zangersheide als het gelijknamige stamboek kijken de WFFS-kat voorlopig nog even uit de boom.

België wacht af

België neemt sowieso een meer afwachtende houding aan ten aanzien van WFFS. Ook het BWP begint nog niet aan testen. “We hebben beslist om onze hengsten niet te laten testen. Uiteraard blijven wij het hele gebeuren wel op de voet volgen en dus kan ons beleid nog worden aangepast indien dat nodig zou zijn”, aldus stamboekvoorzitter Jozef Bauters onlangs in De Paardenkrant.

Verschillende Belgische hengstenhouders hebben inmiddels wel besloten om hun hengsten te laten testen, zoals bijvoorbeeld Stoeterij Van de Helle, Euro Horse en Stephex Stallions.

Bron: Horses.nl

4 reacties op “Zangersheide test voorlopig niet op WFFS

 • L.J.Röst

  Wat een ongelooflijk kortzichtige reactie van Zangersheide. Je wilt toch zoveel mogelijk info hebben voordat je begint te fokken? Zo enorm duur zijn de tests ook weer niet. De ontstane ‘paniek’ over WFFS is gelukkig al weer afgezwakt, alleen het blijft waardevolle info voor een fokker! Transparantie blijkt nog altijd moeilijk in de paardensport…

 • Alie

  Ik sta achter de beslissing van Zangersheide. Het betreft ook een volledig opgeklopt verhaal vind ik mede doordat er 1 partij er flinke financiele voordeel van heeft. In mijn 40 jaar lange fokkerij heb ik nog nooit een dood veulen gehad door WFFS.

 • Martin

  Hoe kun je nou weten of dat nooit hebt gehad want een merrie die veulen veel te vroeg verwerpt kan ook al wffs wezen zonder dat het dan door hebt . En het lijkt me sterk dat je in 40 jaar tijd nog nooit een merrie hebt gehad die veel te vroeg verwerpt. Het hoeft geen wffs te zijn maar de kans is dan wel aanwezig. En zeker omdat ze er tot voor kort nooit iets van bekend was of we er iet over hebben gehoord en laat staan 20 a 30 jaar geleden. Dus wel erg kort door de bocht om te zeggen dat je nog nooit is overkomen. De kans is niet groot maar elk stukje extra informatie om een gezond veulen is toch mee genomen.

 • Mathijs

  Zangersheide heeft groot gelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook